Een nieuwe uitdaging…

Deze week brengt veel nieuws met zich mee: ik begin maandag als lerares protestantse godsdienst. Ik kijk er naar uit! Deze week zal het vooral kennismaking zijn en oriënteren op wat ze al weten en wat hun interesses zijn. Zondag is de startdienst van ProJOP over vriendschap. Daar geef ik de workshop ‘creabea’. Het is de bedoeling dat er een droomkerk gebouwd wordt. Ik ben eens benieuwd…. Verder gaat alles natuurlijk door: de colleges van de kinderen, zaalwachten voor de turnkring, papieren regelen voor het werk, klagen bij de internetprovider dat de wifi niet deftig werkt, ondanks het nieuwe modem…

Zondag 2 oktober

Om 8 uur gaat de wekker. Ik blijf nog even liggen en neem dan eerst een douche. Dan is het tijd voor het ontbijt. Daarna nog even zien of ik alles klaargezet heb en dan nog even lezen met een kopje thee. Om kwart voor 12 beginnen we de auto in te laden. Dan op weg naar Leuven, waar we veel te vroeg aankomen. De auto alvast uitgeladen en een kopje koffie met een plakje cake gedronken. Tegen 2 uur is Maria er. We spreken nog even door waar we straks gaan zitten met de workshop en ik zet alvast de spullen klaar. Intussen komt Marian met de kinderen binnen en is ook Johan gearriveerd met de delegatie uit Antwerpen Oost. Ik praat even bij met Marian en krijg nog wat tips. Ook de domineesvrouw heeft me wat tips gegeven: zij geeft ook godsdienst in het middelbaar. Ik zet mij bij de ingang, nadat ik al kaartjes heb uitgedeeld aan de mensen die al binnen zijn. Jan is naar het station om een drietal jongeren van de trein te halen. Het duurt een hele poos voor ze elkaar gevonden hebben. Langzaam maar zeker komen de mensen binnen. Uiteindelijk heb ik 48 kaartjes uitgedeeld. Het is een leuke, warme en fijne dienst. De workshop gaat heel goed: we bouwen een prachtige kerk met ons groepje! En dat in 20 minuten! De kerk heeft schommels in plaats van banken, een groen dak met zwembad, een open deur, een mooie tuin en terras met gemakkelijke stoelen, een hangmat en een beautysalon. Er zijn grote ramen, zodat er veel licht binnenkomt en de energie wordt geleverd door een grote windmolen. Na afloop laten we ons kunstwerk op het podium staan. Bij het opruimen snijd ik mijn vinger aan het deksel van de percolator. Het duurt even voor het bloeden stopt. We zijn dan al ruimschoots Leuven uit. Om 7 uur zijn we thuis en de eerste pizza is bijna klaar. Na het eten kijk ik nog even na of ik alles heb voor morgen. Verder doe ik niet veel meer. Over een uurtje is het bedtijd.

Maandag 3 oktober

Mijn eerste werkdag. Spannend! Ik vertrek ruim op tijd, toch maar met de bus, want ik vertrouw het weer niet helemaal. Dat blijkt een goede gok, want als ik onderweg ben, valt er een buitje. Me eerst aangemeld op het secretariaat, en daar gaan ze op zoek naar mijn klas. Die wordt eerst niet gevonden in het systeem, tot ze zich realiseren dat het nieuwe rooster pas volgende week ingaat. Ik kan wel alvast wat administratieve zaken regelen, maar daarvoor moet ik naar de campus in Kapellen. Even uitgezocht hoe ik daar met de bus kom, en dat valt goed mee. In Kapellen krijg ik wat papieren mee om in te vullen en de IT-man maakt een Smartschool-account voor mij aan. Dan maar weer naar huis. Ik weet al wel dat mijn eerste groep uit 2 leerlingen bestaat, en mijn andere groep is er maar 1. Thuis wat administratieve zaken afgehandeld en aan het eten begonnen. Uiteindelijk te laat in de zaal: ik had mij even in de tijd verslikt. ’s Avonds na het eten vergadering van de turnkring. Om half 11 thuis en nog even gezeten. Dan is het bedtijd.

Afbeeldingsresultaat voor kta stabroek

Dinsdag 4 oktober

Thuisdagje vandaag: tijd om te wassen en andere klusjes te doen. ’s Morgens eerst een berg administratie doen en dan mijn eerste was insteken. Rond de middag komt de klusjesman een raampje repareren en de deurklink vastzetten. Dan iets eten en vertrekken naar de huisarts voor een medisch attest. Langs de apotheek voor medicijnen en dan terug naar huis. Verder met wassen en de eerste trommel in de droger steken. Die doet het niet goed: nog eens proberen. Hij draait nog wel, maar wordt niet warm. Zo krijg ik mijn was natuurlijk niet droog! Dat wordt een nieuwe. ’s Avonds lekker patatjes met worteltjes en een hamburger gegeten. Na het eten verder gewassen. Tegen 12 uur naar bed.

Woensdag 5 oktober

Weer redelijk op tijd opgestaan, wat ik moet naar Burchtse Weel, op Linkeroever. Eerst met de bus naar de Rooseveltplaats, dan de tram naar Linkeroever en vervolgens nog een stuk met de bus. De chauffeur laat mij een halte te vroeg afstappen, nog verder lopen dus… Het is wel een mooie wandeling: dwars door een natuurgebied. Desondanks toch thuis voorstellen eens naar een vouwfietsje uit te zien. Ik meld me aan op het secretariaat en word enthousiast ontvangen. Na het invullen van de nodige paperassen brengt de medewerkster mij naar het gebouw waar ik de leerlingen en de leerkracht katholieke godsdienst vind. We spreken af dat ik het grootste deel van de les bij hem meekijk, en dat we tegen het einde van de les met zijn allen op zoek gaan naar een vrij lokaaltje. Dat doen we… Als we met zijn drieën in ons eigen lokaal zitten, maak ik nog kort kennis met mijn leerlingen en vertel ze wat we de komende weken gaan doen. Ik vraag wat ze zelf graag doen en beloof dat in mijn lessen mee te nemen. Als de bel gaat, is het tijd om naar de bus te gaan, zowel voor hen als voor mij. Ik ben om 4 uur thuis, omdat ik de bus net gemist heb. Thuis nog wat was ophangen en afhalen. Zo stillekesaan krijg ik het wel droog allemaal. De lakens hang ik buiten, want het is droog en het waait flink… Dan maak ik het eten: pita voor de mannen en een visfilet met patatjes en worteltjes voor mezelf. Om kwart na 7 staat dominee Jan voor de deur. Hij komt me halen voor de kerkenraad. Na de vergadering drinken we nog een wijntje. Om half 11 ben ik thuis.

img_20161005_095011537

Donderdag 6 oktober

Vandaag niet zo vroeg weg, want mijn eerste les is op het 4e uur. Ik zorg wel dat ik wat vroeger ben, want ik moet eerst even langs het secretariaat. Op de personeelsdienst krijg ik weer wat papieren om in te vullen en wijst iemand mij waar ik zijn moet, en waar de leraarskamer is, zodat ik weet waar ik mijn boterhammen kan eten. Dan is het wachten op mijn leerling, maar die komt niet opdagen. Ik ga naar het onthaal van de middenschool en samen sporen wij mijn pupil op. Die zit in de les van katholieke godsdienst. Ik neem hem mee naar mijn lokaal en we beginnen de les met een kennismaking. Ik vertel hem wat ik de komende tijd van plan ben en laat hem opschrijven wat hij graag doet, welke muziek hij tof vindt enz. Dan is het lunchpauze. Ik ga naar de leraarskamer en eet mijn boterhammetjes op. Tijdens mijn springuur denk ik alvast na over de volgende lessen, en ik lees een boekje. Op weg naar mijn tweede uur loop ik de verkeerde kant op. Ik vraag aan een collega waar mijn lokaal is en als ik naar boven loop, kom ik mijn leerling tegen. Hij had me al gemist. Samen lopen we terug naar het lokaal en ik zet hem aan het werk. Hij mag een stripverhaal tekenen van het verhaal. Als hij daarmee klaar is, is het tijd om af te ronden. Dan terug naar de bus. Ik ben om 4 uur thuis. ’s Avonds is het hete bliksem met worst. Als het eten klaar is (Gerwin moet vroeger eten), ga ik eerst naar de zaal. Daarna thuis eten. ’s Avonds de laatste was drogen.

img_20161006_143849397

Vrijdag 7 oktober

Een extra vrije dag, want mijn uren van vandaag zijn verplaatst naar dinsdagnamiddag. Dan kan ik nu mooi een flink stuk van de was wegwerken, en mijn lessen voor volgende week voorbereiden. Het is weer niks met het internet: geen wifi, geen internet van de kabel… En ze hebben net gebeld van Proximus hoe het ging. Tot gisteren ging het heel redelijk. Volgende week bellen ze weer… Maar daar wacht ik dus niet op. Ik bel Scarlet en uit mijn frustraties over hoe het gaat… De telefoniste verzekert me dat er aan gewerkt wordt, maar ze maakt nog wel een aantekening dat ik gebeld heb, en dat het op niks trekt. In de loop van de dag hebben we ineens weer wel internet! Lianne is met de auto naar het unief, want de bussen staken. Gerwin is met de fiets… Als Lianne thuiskomt, gaat ze eerst slapen. Dan moet alles nog bij elkaar worden gezocht en ingepakt. En ik zorg dat ze vroeg kan eten, want ze vertrekt om half 6 op weekend. Daarna maak ik ons eten. We eten een ovenschotel met patatten, gehakt en kaas. Het smaakt prima! ’s Avonds nog het een en ander afdrukken voor dit weekend en volgende week.

WIFI Icon  image #3783

Zaterdag 8 oktober

Weer niet uitslapen vandaag, want Joost komt mij om half 9 ophalen om naar de Kapel te gaan. Het is jeugdoverleg. We zijn met 7 personen. Eerst koffie met een koek, en dan maken we een rondje om ieder te laten vertellen over de ervaringen van de eerste 6 weken. Alle puntjes worden genoteerd en dan gaan we zien hoe we het verder gaan aanpakken. Ik leg nog eens uit wat de ideeën zijn en dan stappen we eerst over naar het Adventsproject, want Joost moet eerder door. Het ziet er leuk uit, maar als we alles doen, wordt dat een beetje veel voor de kleintjes. Ik neem het boek mee en zal een draaiboek maken, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren. Om kwart voor 12 stuur ik Jan een berichtje dat hij mij op kan komen halen. We rijden naar de Jumbo voor de boodschappen. Dat is weer een kar vol. Als we thuis zijn, ruim ik de kamer verder op en maak hem toonbaar: stofdoekje, soplapje en stofzuiger. De vogeltjes verhuizen naar achter en Jan zet stoelen klaar. Om 4 uur is alles klaar. Nog even lezen. De avond is gezellig. Er komen 14 mensen, waarvan er 2 niet blijven eten.M’n moeder is er niet, want ze is erg verkouden. We eten soep, hotdogs, sateballetjes, stokbrood en kruidenboter. Bijna alles gaat op. Als de laatsten weg zijn, leeg ik de vaatwasser en vul die ook nog, zodat die ’s nachts kan draaien. Dan naar bed…

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s