Een nieuwe week…

De nieuwe week staat weer voor de deur. Vervolg van ons familieweekendje in Antwerpen, lessen geven, een natte vergeefse fietstocht naar Brasschaat, vertraging op woensdag, een dagje Rotterdam en een zaterdag werken aan de cosplay van zoonlief. En natuurlijk de huishoudelijke bezigheden van alledag…

Zondag 16 oktober

’s Morgens extra vroeg in de kerk om te oefenen voor de afscheidsdienst van dominee Jan. Het gaat steeds een stukje beter, maar een halfuur oefenen per week is natuurlijk niet veel. Vandaag heb ik kindernevendienst en ik heb een aardig koppeltje kinderen. Aaron, Lucas, Lars, Lucas, Melanie, Hanne, Miguel, Jayden. Heel uiteenlopend van leeftijd ook: de jongste is 4, de oudste 10. Maar het gaat allemaal goed en ze zijn lekker bezig. Na de dienst één kopje koffie en naar huis. We hebben net gegeten als de familie arriveert. We gaan wandelen in Hof de Bist. Dochterlief gaat mee, zoonlief heeft te veel werk voor zijn studie, dus hij blijft thuis. Het is schitterend weer. Dochterlief gaat eerst naar de bijles fysica. Daarna komt ze terug. Wij wandelen een mooi rondje door het park en strijken daarna neer op het terras. We vinden een plekje aan een ronde tafel, lekker in het zonnetje. Na 2 rondjes komt dochterlief terug. Ze stuurt naar haar vriend dat hij na de scouts nog wel even langs het park kan komen. De familie besluit nog even te wachten tot hij er is, dan kunnen ze in elk geval nog even kennismaken. Daarna gaan ze weer naar huis, want ze moeten nog zo’n anderhalf tot 2 uur rijden voor ze thuis zijn. Wij gaan naar huis om te eten. ’s Avonds nog de laatste voorbereidingen voor de nieuwe week treffen.

Maandag 17 oktober

Vandaag op de fiets naar Stabroek, want het is nog altijd goed weer. Ik heb het met mijn leerlingen over de zaligsprekingen. Ik laat ze eerst hun strip afwerken en lees dan Mattheüs 5 in drie vertalingen: de NBG, de NBV en de Bijbel in gewone taal. We praten er even over en ze vinden allemaal dat de laatste vertaling toch wel het beste te begrijpen is. Met mijn leerlingen van de eerste les doe ik de bordoefening over geluk. Er komt weer een heel gevarieerd lijstje uit. Dan laat ik ze luisteren naar liedjes over geluk; ook heel gevarieerd van ‘Gelukkig zijn’ van Ann Christy tot ‘Happiness’ van Sam Sparro. Ook ‘Love is all’ laat ik horen. Daarna is het pauze. Tijdens het eerste uur komt mijn collega protestantse godsdienst, die les geeft aan het 5e jaar, binnenvallen om eens te zien hoe het gaat. Hij heeft ook nog wat papieren over de leerlingen die ik van hem heb overgenomen. We gaan even samen koffiedrinken. Na de pauze laat ik ze een mindmap maken over geluk en een puzzel met woorden uit de bijbeltekst die ze in het diagram moeten passen. Tot slot laat ik ze nog een tekstje schrijven over wat we vandaag geleerd hebben. Het tweede blok verloopt hetzelfde, alleen zonder de bordoefening, want die hebben we vorige week al gedaan. Op de terugweg haal ik bij de Pandava wat brievenbakjes om mijn administratie te organiseren. Thuis nog even wat ontspannen en dan aan het eten beginnen. Ik geraak niet in de zaal deze keer. Ik zal volgende week de overschrijvingen meegeven aan de nieuwe kindjes. ’s Avonds een was gedraaid en mijn les voor dinsdag afgemaakt.

Dinsdag 18 oktober

Vanmorgen komt Christine om de Rock Steady van komende zondag voor te bereiden. we gaan het hebben over christenvervolging en hoe het begonnen is. We gaan lezen uit de brief aan de Korintiërs, de mededelingen worden als brieven opgesteld, ik ga een bijbeltekst over vervolging coderen en we gaan veel praten over wat wij kunnen doen voor vervolgde christenen. Als Christine weg is, zoek ik nog even uit hoe laat ik de bus moet hebben. Ik help zoonlief ook nog met een paar dingen voor zijn cosplay. Het mooie weer is voorbij, dus zal ik maar met de bus naar Brasschaat. Maar als ik op de bushalte sta, komt de bus niet op tijd. Ik ga weer naar huis en pak dan toch de fiets maar, in de hoop dat het weer zal meevallen. Dat doet het dus niet, dus ik trek al snel mijn regenbroek aan. Als ik op school aankom, heb ik nog wat tijd over, dus ik passeer eerst nog even langs de administratie om de laatste documenten af te geven. Dan is het tijd om mijn leerling op te halen van de speelplaats. Maar ze is er niet. Ik ga op het leerlingensecretariaat informeren en de klas blijkt op uitstap te zijn. Dat zal wel op Smartschool gestaan hebben, maar ik heb mijn account nog niet, dus… Ik stap weer op de fiets en kom kletsnat thuis. Ik kruip nog maar achter de computer om nog een aantal dingen te doen, maar krijg het op een gegeven moment toch wel koud. Voor het eten nog maar even een hete douche nemen dan… Omdat zoonlief niet thuis eet, besluit ik er vandaag maar restjesdag van te maken. Er is nog genoeg. Manlief eet lasagne en ik eet wat pasta met extra kaas erover. ’s Avonds zet ik de kap aan de elfencape van zoonlief en het gaat in een keer goed! Hij is er heel blij mee. Ik zoom ook al een zijkant om. De rest is voor later. Ik draai ook nog een wasje. Ik ga op tijd naar bed.

Woensdag 19 oktober

Vandaag nog maar niet met de vouwfiets op stap, want het is erg slecht weer. Als ik op metrostation Astrid kom, vertelt een medewerker van De Lijn mij dat er geen trams naar Linkeroever rijden ivm een ongeluk. Terug naar de bus dan maar. Na een kwartier wachten komt bus 36 aan rijden. Als ik op de bus sta, bel ik naar school dat ik waarschijnlijk te laat ga komen. Dat komt ook wel uit, want ik ben er pas om 5 over 11. Ik passeer eerst langs het secretariaat en ze zijn blij dat ik er toch ben geraakt. Ik word nog even apart genomen door de persoon die de nieuwkomers onthaalt en krijg wat informatie over de school. Dan ga ik mijn leerlingen zoeken. Die vind ik bij meester Marc (collega katholieke godsdienst). Ze hebben het over pesten, dus ik besluit me bij zijn les aan te sluiten. Na een kwartier komt Almir binnen, een islamiet die per abuis voor katholieke godsdienst is ingeschreven. Hij is daar erg boos over en verstoort keer op keer de les. Er is met hem afgesproken dat hij naar islam mag als zijn gedrag een aantal weken achter elkaar acceptabel is. Dat is vandaag in elk geval niet zo. Marc brengt me naar een halte van tram 3 en die blijkt intussen weer te rijden. Ik ben redelijk op tijd thuis. Ik draai nog een paar wassen en doe wat administratie. Aan het eind van de middag kom ik er achter dat ik vanavond eigenlijk een vergadering heb voor de AKV van volgend jaar, maar ik ga er nooit meer op tijd geraken. Ik stuur dus een mailtje om af te zeggen. Ik krijg een reactie dat dit slecht uitkomt, maar in mijn antwoord vertel ik dat ik niet veel te melden heb, omdat ik niet zoveel informatie heb. Ik moet me eerst maar eens flink inlezen. ’s Avonds nog wat opruimen en mijn les voor morgen op punt zetten. Ook nog wat voorbereidingen voor zondag treffen.

Donderdag 20 oktober

Vandaag naar Boom. Eerst even langs het secretariaat om nog wat laatste papieren af te geven. Ik ga het in mijn les hebben over pesten en vriendschap. Ik gebruik het persoonlijk gesprek uit het geloofsgesprek over pesten. We kijken samen naar een kort filmpje: The Butterfly Circus. Dit gaat over Nick Vujic, die zonder armen en benen geboren is. Hij werkt als een soort kermisattractie en zijn baas kondigt hem aan als ‘de man die God Zijn rug heeft toegekeerd’. Uiteindelijk loopt hij daar weg en komt bij een ander circus terecht. Die circusbaas ziet in Nick wel een innerlijke kracht, die uiteindelijk ook naar buiten komt. We praten daar over na en gaan dan verder over pesten en vriendschap. Hoe ben je een goede vriend en wat doe je als je ziet dat iemand gepest wordt? Ik laat hem het 2e uur een tekening maken over wat we besproken hebben. Ik ga nog even langs het secretariaat om te horen hoe het zit met mijn diploma en bekwaamheidsattest. Alles is in orde. Als ik in de stad aankom, ga ik langs de tweedehandswinkel in de Jezusstraat voor bretels voor zoonlief. Ik vind er in de perfect goede kleur. Dan naar de bus. Deze keer hebben we wel dezelfde bus. Thuis begin ik snel aan het eten: een stoofpotje met pompoen en zoete aardappel. Erg lekker… ’s Avonds nog de laatste wasjes draaien.

Vrijdag 21 oktober

Vroeg opgestaan en om 8 uur naar de Jumbo vertrokken. Daarna door naar schoonmamma. Het is erg mistig onderweg, dus we zijn er pas om half 11. We laten haar foto’s zien van de vakantie en dat vindt ze wel leuk. Alleen Gerwin herkent ze niet op de foto’s. Lianne uiteindelijk wel. Om 20 over 11 gaat ze naar beneden om te eten. Wij gaan meteen mee en we halen de vouwfiets uit de auto. Ik stap op het fietsje en rijd naar Terbregge. Ik heb wel wat hoofdpijn, maar het valt wel mee. Als ik over de Rottekade rijd, zie ik ineens een bekend jongetje staan: het is mijn neefje. Hij is met mijn broer aan het werk bij een klant. Ze zijn erg verrast als ze mij zien. We praten even bij en ik fiets weer verder. Bij moeders zet ik mijn fiets vast onder het afdak en ga naar binnen. Ik begroet moeder en kat en na een halfuurtje gaan we een boterhammetje eten. Ik stel voor om er een kopje soep bij te maken, en dat vindt ze een goed plan. Na het eten praten we wat bij en ik vertel over mijn werk. Dan zoek ik op internet het code-alfabet voor zondag en de bijbeltekst die ik moet coderen. Dan zet ik me aan het werk. Het is best leuk om te doen: het kabouteralfabet bestaat uit tekeningetjes die elk een letter voorstellen. Na een uurtje ben ik klaar. We praten over van alles en nog wat en drinken intussen een kopje thee. Om half 6 is Jan er. We drinken nog even wat en beginnen dan aan het eten: chili con carne. Als dessert heb ik tompoes pudding genomen. Dat gaat helemaal op. Na de afwas kijken we nog even de vakantiefoto’s en dan is het tijd om naar huis te gaan. We laden de fiets en de andere spullen in de auto en rijden naar huis. In de auto slaat de hoofdpijn genadeloos toe en thuis vraag ik zoonlief of hij de auto helpt uitladen en geef hem advies over het omzomen van zijn broek. Dan slik ik een migrainepil en ga naar bed. ’s Nachts neem ik er nog eentje als ik om kwart voor 4 wakker word. Het is nog niet veel minder.

Zaterdag 22 oktober

Als ik wakker word, is de migraine nog niet helemaal weg. Ik slik na mijn ontbijt nog een pil en langzaam maar zeker zakt het verder. Ik leeg en vul eerst de vaatwasser en ga dan de cake voor morgen bakken. Als die in de oven staat, begin ik aan de cape. Ik zoom de zijkant om en Gerwin slaat hem om, zodat ik de zoom kan afmeten. Als hij dat doet, zie ik dat ik de 2e zijkant de verkeerde kant om heb omgezoomd. Die kan ik dus weer uithalen… Ik ben niet helemaal in vorm, want ik had de spelden ook al de verkeerde kant op gestoken. Tweede keer, goede keer: nu lukt het wel. Dan de onderkant eerst maar eens 10 cm afknippen, want een zoom van 17 cm is wel erg breed… Er komt van alles tussendoor, dus ik krijg de zoom omgespeld, maar niet meer genaaid voor half 6. Ik ga douchen en als ik aangekleed ben, vlecht ik de band voor Gerwin zijn waterfles. Dan is zijn kostuum zo goed als af. De voeten zijn geschilderd en behaard, zijn cape is bijna af, zijn tas en waterzak zijn klaar, dus we zijn er echt bijna! Intussen heeft hij ook lembas (elfenbrood) gebakken en dat smaakt goed. Om kwart na 6 vertrekken wij naar het atheneum voor de kaas- en wijnavond. Het is erg gezellig en lekker. Ik praat bij met Chris en Linda. Als ik vertel dat ik sinds april aan het werk ben en sinds een paar weken les geef, zegt Chris dat ze al aan mijn gezicht gezien had dat er wat veranderd was. Na afloop praten we nog even bij met een paar leerkrachten. Ik laat een foto van Gerwin zien en ze vinden hem erg veranderd. Thuis nog even wat drinken en dan naar bed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s