Een hardnekkig virus…

Deze week staat in het teken van ‘het Virus’: dochterlief heeft al een paar dagen keelpijn en het wil nog niet minderen. Ook manlief heeft al aan de keelpastilles gezeten en ikzelf begin te hoesten… Er zal wel een beestje rondwaren hier in huis. Verder ga ik deze week weer aan het werk, ontvangen we de eerste van een hele serie gastpredikanten en wordt het hoog tijd dat ik de synode documenten ga doorlezen, want de synode is komend weekend al.

Zondag 6 november

Op tijd naar de kerk, want ik moet het Avondmaal voorbereiden. Vlak voor we vertrekken, gaat de telefoon. Onze vaste koster staat in de kapel en er is geen stroom: geen licht, geen verwarming, niets van dat al… Ik adviseer hem de gebouwbeheerder te verwittigen en zeg dat wij er zo aankomen. Als we in de kapel komen, is het nog net geen 14 graden. Koud dus. Ik begin toch alvast maar aan mijn werk: het kleed over de tafel.. Intussen arriveert de organist, die wat in de stoppenkast rommelt en het is voorlopig weer opgelost: alles doet het weer. Dan maar snel aan het brood snijden en druivensap en wijn inschenken. Ik krijg ook wat hulp, dus om iets na half 10 is de tafel klaar. Dan de dominee ontvangen, de papieren voor na de dienst klaarleggen en bedenken voor wie de bloemen zijn. Ik begin de dienst met de mededeling dat de stroom het nu weliswaar doet, maar zolang het probleem niet is opgelost, kan elk moment de stroom weer uitvallen. De dienst verloopt verder goed. Na afloop nog een bespreking met de kerkenraad en dan is het hoog tijd voor een kopje koffie. Ik help nog even de laatste boel opruimen en dan is het tijd om naar huis te gaan. Ik haal ’s middags even een bezem en een dweil door de kamer van zoonlief en houd me bezig met het bij elkaar zoeken van mijn papieren voor morgen. ’s Avonds eten we champignons met gehakt en spekblokjes. Daarbij maken we couskoekjes: koekjes van couscous. Het smaakt goed. De bitterkoekjespudding smaakt lekker, maar is niet goed opgestijfd, dus het heeft niet echt een vorm… ’s Avonds een beetje ontspannen na een lekker warme douche.

Maandag 7 november

Vandaag weer naar mijn school in Stabroek. De les van vandaag gaat over geld en je geen zorgen maken voor de dag van morgen. De leerlingen werken goed mee. Een van hen zit geboeid het filmke uit te kijken. Hij vindt het jammer dat het gedaan is. Thuis nog even wat computerwerkjes gedaan en dan naar het clubhuis om brieven te kopiëren. De helft meegenomen en laten uitdelen. Ook nog extra briefjes van de lekkernijslag in de zaal gelegd. Daarna naar huis om eten te maken: Quinoa met tomaat, knoflook en kruidenkaas. Het is erg lekker. ’s Avonds de laatste voorbereidingen voor mijn les van morgen en dan nog even onderuit voor de tv. Dochterlief heeft veel last van haar keel. Het zal wel een virus zijn. Op tijd naar bed.

Dinsdag 8 november

Op tijd opgestaan en een beetje opgeruimd. De huisarts gebeld, want nu is er ook nog oorpijn bijgekomen. Vanmiddag kan ze terecht. Ik doe nog wat computerwerk en eet om half 1 een kop soep met een boterhammetje. Om 2 uur stap ik op de fiets naar school. Ik ben te vroeg, dus ga ik nog even naar de leraarszaal. Daar maak ik kennis met een paar leerkrachten van andere levensbeschouwelijke vakken. Zij vertellen me dat er regelmatig vakoverleg is en dat er in januari een middag gereserveerd wordt voor een les antiradicalisering. Lijkt me interessant, maar het is nog niet bekend of dit tijdens mijn uren zal zijn. Tijdens de les hebben we het over de verschillende bijbelvertalingen. We bekijken op internet foto’s van Qumran, waar de Dode Zee rollen gevonden zijn. Daarna lezen we nog even verder, onder andere over William Tyndale, een bekende bijbelsmokkelaar. Onderweg naar huis word ik overvallen door een hagelbui. Ik stap maar even af en ga een stukje te voet verder. Als het mindert, stap ik weer op. Ik ga even langs de winkel voor een paar handschoenen. Thuis stap ik eerst onder de warme douche, want ik ben behoorlijk koud geworden van die regen en hagel. We eten vandaag tagliatelle met aubergine, tomatensaus en ricotta. De tweede vleesloze dag op rij. ’s Avonds gaat dochterlief wel lesgeven, maar ze doet niets voor. Ze heeft een oorontsteking. Ik doe de afwas en ruim de keuken op. Daarna speel ik nog wat op de laptop. Manlief is niet thuis, die heeft een vergadering.

Woensdag 9 november

Vanmorgen bijtijds naar Burcht vertrokken, want ik wil nog even iets vragen over mijn so-account. Uiteindelijk ben ik toch niet zoveel vroeger, want ik heb de bushalte gemist, en sta ineens in Kruibeke. Dan maar de bus terug gepakt. Mijn e-mail werkt en ik zal thuis eens proberen of ik met mijn so-nummer kan inloggen op intranet. Nog even naar de leraarskamer om iets te drinken en dan naar de klas van meester Marc. Het eerste uur is al voorbij; ik heb me in de tijd vergist. Ik besluit dan maar de les samen te vervolgen. Het gaat over Zacheüs die zich in de boom verstopte. Na de les neem ik de tram naar Merksem. Ik eet eerst even wat en ga dan naar de winkel om schoenen te kopen. Vervolgens langs de dierenwinkel voor nog wat spulletjes voor de beestjes. Met een paar grote en zware zakken ga ik dan naar de bus. Het regent behoorlijk en ik word erg nat, want ik heb geen handen vrij voor mijn paraplu. Dochterlief leest mijn berichtjes pas als ze alweer  thuis is, en had me met liefde even opgehaald. Het is niet anders, en ik douche me weer even warm en trek droge kleren aan. Dan maak ik het eten: stoofvlees met aardappel-pompoenpuree. Dat smaakt best! ’s Avonds ruim ik weer de keuken op en ga nog even in de zetel zitten. Om 10 uur gaan we nog even foto’s inplakken. Toch weer 4 bladzijden verder. Dan naar bed.

Donderdag 10 november

Ik word vroeg wakker met een bonzend hoofd. Dat voelt niet goed. Ik ga er om kwart na 7 even uit voor een paar biscuitjes en een migrainepil. Om kwart na 8 bel ik naar school: ik kan niet komen, want het wil nog niet zakken. Om 10 uur geef ik dochterlief haar druppeltje en kruip nog even terug in bed. Een uurtje later eet ik nog iets en drink een beker thee. Ik neem de gelegenheid te baat om de synodestukken verder door te nemen. Rond de middag word ik gebeld door de predikant die met kerst bij ons voorgaat. Hij vindt het prima als we een musical in de kerstdienst integreren en hij zal er een familiedienst van maken. Hij zorgt wel voor een gewone preek, om te voorkomen dat de volwassenen gaan mopperen. Ik zeg dat ik nog met de kerkenraad zal overleggen over de plaats van de musical in de dienst en laat hem dat nog wel weten als dat definitief beslist is. Dan ga ik nog even liggen. Om 2 uur sta ik op. Het gaat intussen al een stuk beter. De rest van de middag doe ik rustig aan. Dochterlief is even naar de stad om haar tablet te verkopen. Ze komt triomfantelijk terug met het geld. Op tijd aan het eten begonnen: voor mij en zoonlief winterwortelsoep met vis en voor manlief een opgebakken pannetje met pompoen-aardappelpuree, stoofvlees en geraspte kaas. ’s Avonds rustig aan gedaan. Zoonlief is gaan werken, dochterlief gaan trainen. Na de training komt ze zich omkleden om naar een feest van de scouts te gaan. Zoonlief komt om 11 uur kletsnat en slechtgezind thuis. Na een warme douche en een lekkere kom vissoep gaat het alweer wat beter. Om kwart voor 12 naar bed.

Vrijdag 11 november

Lekker lang geslapen: als ik wakker wordt, is het kwart na 9. Ik kom om 10 uur mijn bed uit; de hoofdpijn is bijna weg. Ik ruim de keukentafel op en ga dan de ontbijttafel dekken. Als dochterlief uit bed komt, vraag ik haar de was alvast buiten haar kamer te zetten. Ze is vannacht toch weer een beetje te lang doorgegaan, met als gevolg dat ze zich weer niet goed voelt. Nog maar even in bed kruipen, dan. Na het ontbijt begin ik aan de was. Het is weer de moeite: 4 trommels en wat emmertjeswas. Ik doe tot 4 uur rustig aan. Dan pak ik alvast een paar dingetjes voor dochterlief, die op weekend vertrekt. Ze is met haar lief naar de cinema. Als ze thuiskomt, gaat ze verder pakken. Ze voelt zich niet echt super, en is niet echt goedgezind. Maar gelukkig is ze zich er wel van bewust. Op het laatste moment moet ze nog bedenken hoe ze zich in het thema gaat verkleden. Ze komt op het idee om zich als de vogelverschrikker uit Bob de Bouwer te verkleden. Dat is niet zo moeilijk: haar haar in een donut bovenop haar hoofd, haar gezicht oranje schminken. Een jeansbroek en een roze trui, laarsjes en een rood-groene sjaal. Dat wordt allemaal gevonden. Intussen maak ik een puntneus van een stuk papier en maak er een touwtje aan. Intussen is zoonlief alvast begonnen met de patatten te schillen. Dan ga ik verder helpen met het eten en intussen ook de was weer een stapje verder: weer een droger legen en vullen. Als de patatjes en het vlees staan te bakken, dek ik de tafel. We eten wat later, en dat is aan poes ook te merken: ze loopt vreselijk te zagen. Om kwart na 7 zitten we aan tafel. Het smaakt best: gebakken patatjes, een kipschnitzel en broccoli. Na het eten de vaatwasser vullen en de amendementen afdrukken voor komend weekend…. tot de inktpotjes leeg zijn. Dan is het uit met de pret. De rest zal ik zo even doorlezen. Mijn reisgenote heeft net gebeld: ze komt me tussen 7 en kwart na 7 ophalen morgen. Dat wordt vroeg opstaan. Vanavond maak ik de kattenbak nog schoon, maak de was verder af en pak mijn spullen in. En dan zal het wel zo’n beetje bedtijd zijn.

Zaterdag 12 november

Vroeg uit bed, want normaal gezien word ik om kwart over 7 opgehaald om naar het synodeweekend te gaan. Maar om kwart over 7 is er nog niemand. Ik krijg om half 8 een telefoontje: mijn chauffeur heeft zich verslapen, maar ze komt eraan. We rijden vrij vlotjes richting Vaalbeek (bij Leuven) en zijn maar een kwartiertje te laat. Ze zijn zelfs nog niet met de naamafroeping bezig. Mijn ex-collega’s van het synodebureau vinden het leuk om mij weer te zien. We zullen later nog wel wat bijkletsen. We installeren ons met onze papierwinkel op een stoeltje met aangebouwd tafeltje en volgen de vergadering. Al snel voorzien we ons van hoofdtelefoons voor de vertaling van de delen die in het Frans gaan, want op zich versta ik het wel, maar een hele dag lang wordt wat veel. Tussen de middag krijgen we warm eten: aardappeltjes, gemengde groentjes en een cordon bleu. Vooraf oranje soep en als dessert een yoghurtje. Daarna weer verder met de vergadering. Er passeren verschillende punten de agenda: de een wat soepeler dan de ander. Op één punt blijven we steken. Er wordt besloten om dit agendapunt uit te stellen tot morgen; vanavond kan dat nog verder toegelicht worden en dan kan iedereen er een nachtje over slapen. ’s Avonds eten we brood. Ook na het avondeten is er nog een zitting per taal. We zitten in een ruimte die enigszins als klaslokaal is ingericht en worden er meteen een beetje balorig van. Na de zitting hebben we vrijaf. Ik ga eerst mijn bagage naar mijn kamer brengen. Daar vind ik 3 bedden, dus ik kan kiezen. Of in elk geval een extra dekbed gebruiken, want het is ook op de slaapkamers behoorlijk fris. Ik draai alvast de verwarming een beetje hoger. Daarna nog wat gedronken in de bar en uitgebreid bijgepraat met mijn ex-collega’s. Om half 12 ga ik naar boven. Nog een poosje lezen en dan ga ik slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s