Het is koud…

Intussen is het koud geworden: het is zo’n 5 graden, maar het voelt veel kouder aan. Komende week weer van alles te doen: eerst de tweede dag van het synodeweekend, dan 4 dagen werken. Verder een vergadering van de turnkring, de nodige zaalwachten, misschien een middagje kinderen begeleiden tijdens een turnmiddag, kinderen die gaan werken en studeren… Verder ga ik deze week ook eens contact opnemen met de verantwoordelijke voor de opleiding tot godsdienstleraar om te horen hoe het zit met de opbouw van de cursus en wat er moet gebeuren voor ik kan instappen.

Zondag 13 november

Lekker geslapen, ondanks het ganglicht dat de hele nacht door mijn bovenraampje scheen. ’s Morgens op tijd wakker geworden en nog even wat gelezen voor het opstaan. Lekker ontbeten met een boterham, een eitje en wat cornflakes. Daarna naar de vergaderzaal voor de eerste zitting van vandaag. Om 10 uur een pauze, in eerste instantie zonder koffie, maar als we terug gaan naar de zaal, is daar ineens de koffie. Die drinken we dan maar op tijdens de tweede zitting. Om 11 uur naar de kapel voor de kerkdienst. We maken de fout om daar zonder jas naartoe te gaan, want het is er net zo koud als op de gangen. We krijgen van onze buurvrouw een sjaal om over onze benen te leggen. Verder zingen we wat harder, dan krijgen we het ook een beetje warm. Het is een lange, maar mooie dienst. Na de dienst mogen we meteen naar de eetzaal. Vandaag zijn het frietjes met stoofvlees, weer met soep vooraf. Als dessert is er deze keer een ijsje. In de namiddag nog 2 zittingen, met daartussen een korte pauze. Om kwart na 5 is de vergadering afgelopen, de verklaringen zijn voorgelezen en het afscheidswoord is gesproken. We gaan naar de auto en rijden weg. Op een gegeven moment stuiten we op een file. Net voorbij een wegkruising is er een ongeluk gebeurd. Er staan 3 auto’s tegen elkaar aan. Voorbij het ongeluk rijdt alles weer door. Om kwart voor 7 ben ik thuis. Ik moet geen frietjes meer hebben, maar eet een kipkorn met brood. ’s Avonds een poos op de laptop. Straks even douchen, wat drinken en dan naar bed.

Maandag 14 november

Het begin van een nieuwe werkweek. Ik stap op de fiets naar Stabroek voor mijn 4 uurtjes les. We gaan het vandaag hebben over ‘Zand of rots: Hoe wil God dat wij leven?’. De basis is natuurlijk het verhaal van de man die zijn huis op de rots bouwde en de man die zijn huis op zand bouwde… We praten over de normen en waarden die we meekrijgen bij de opvoeding, thuis, in de kerk en op school. Volgens een van mijn leerlingen worden alle huizen op zand gebouwd. Ik leg dan uit dat in mijn geboortestreek (Zuid-Holland) de grond zo slap is, dat je een goede fundering onder je huis moet leggen, omdat het anders serieus verzakt. En ik trek de vergelijking door naar hun eigen leven: als je je leven bouwt op slappe principes, dan zal je leven instorten. Ik verwijs terug naar de toespraak van Henri Nouwen die we vorige week beluisterd hebben: je zelfbeeld moet niet afhangen van anderen, maar van wie God zegt dat je bent: jij bent mijn kind, Ik hou van jou en Ik zie je graag. We delen met elkaar wanneer we ‘op de berg’ zitten en wanneer we ‘in het dal’ zitten. Ik geef ze het gedicht over de voetstappen in het zand mee om te bewaren voor momenten dat ze zich alleen voelen. Ze mogen weten dat God altijd bij hen is. Na school fiets ik naar huis. Het is minder droog dan vanmorgen, maar uiteindelijk valt het nog wel mee. Ik begin aan het eten: gemengde rijst met kip, groenten en kerriesaus. Als het staat te sudderen, laat ik het aan manlief over en fiets naar de zaal om te zien of er nog bijzonderheden zijn. Na het eten ruim ik de tafel af en vertrek voor een bestuursvergadering van de turnkring. Die is vroeg gedaan; ik ben voor 10 uur thuis. Ik relax nog even op de bank en ga op tijd naar bed.

Dinsdag 17 november

Vanmorgen lui begonnen: om kwart voor 9 wakker, wel met een beetje hoofdpijn. Daarom ga ik met de bus naar mijn werk. Niet zo’n goed idee vandaag: mijn bus is 10 minuten te laat en staat ook nog eens vreselijk in de file. Ik bel naar school dat ik later ga zijn en hoop er maar het beste van. Uiteindelijk ben ik bijna een lesuur te laat. Ik vul een afwezigheidsformulier in en teken meteen nog een papier op de personeelsadministratie. Daarna ga ik met mijn leerling naar boven. We praten over de samenstelling van de Bijbel: het is niet 1 boek, maar eigenlijk is het een verzameling van 66 boeken, 39 in het OT en 27 in het NT. Ik leg uit welke soorten boeken er in de Bijbel staan en we maken wat puzzeltjes over de bijbelboeken. Als de derde puzzel bijna af is, gaat de bel. Volgende week verder. Van school ga ik te voet naar de kapel en onderweg doe ik een paar boodschapjes bij de drogist en bij de Hema. In de kapel pak ik een orde van dienst om door te sturen naar de voorganger van komende zondag. Het is al bijna 5 uur als ik weer naar de bushalte ga. Ik besluit om eerst langs de turnzaal te gaan en dan door naar huis. Ik stuur een berichtje aan manlief dat hij alvast maar aan het eten moet beginnen omdat ik nog niet precies weet hoe laat ik thuis ben. In de zaal zijn niet veel bijzonderheden. Ik haal een blikje groenten en wandel naar huis. Als ik bij de bushalte in de Kloosterstraat kom, komt net de bus aan rijden. Die pak ik dan maar voor een halte; dat gaat toch weer sneller. Na het eten kruip ik lekker lui in de zetel. 

Woensdag 16 november

De hoofdpijn is weer verdwenen. Ik ga op tijd richting werk, want het schijnt nogal druk te zijn onderweg. Ik ben iets te vroeg en drink nog even een kopje koffie met een collega leerkracht. Mijn collega van katholieke godsdienst was eigenlijk van plan om naar het kerkhof te gaan met zijn leerlingen, maar het is erg slecht weer, dus dat gaat niet door. Een van de leerlingen vraagt of we samen kunnen zitten. Ik overleg even met mijn collega en vertel wat voor les ik voorbereid heb. Hij vindt dat een goed idee, dus ik geef mijn les aan 7 leerlingen in plaats van 2. Ik zal mijn les dan maar op het bord doen in plaats van op papier, zoals ik eerst gepland had. Er zit een jongen in de klas die nogal eens de les verstoort en ook vandaag doet hij dat, ondanks dat hij beloofd had dat vandaag niet te doen. Uiteindelijk krijgen we toch het hele Onze Vader behandeld. Ik hoop dat ze nu een beetje begrijpen wat ze eigenlijk bidden als ze het Onze Vader bidden. Ik ga na het werk nog de stad in voor wat boodschapjes. Uiteindelijk ben ik om 5 uur thuis. Ik kom erachter dat mijn sleutels nog in mijn winterjas zitten. Die heb ik vandaag dus niet aan, want daar is het te warm voor. Ik haal de sleutel bij een buurvrouw en praat meteen even bij. Thuis begin ik aan het eten: een Iers stoofpotje met donker bier, spekblokjes, aardappeltjes en verschillende groentes. Na het eten vertrekt manlief naar een bespreking, dochterlief is naar de turnkring en zoonlief is naar de cinema. Een avondje alleen thuis dus. Kan ik een aantal computerklusjes doen. Als manlief thuis komt, lig ik al in bed. Het was dus een zinvolle, maar ook gezellige avond.

Donderdag 17 november

Niet helemaal op tijd wakker om de bus te halen. Toch geprobeerd, maar uiteindelijk heeft dochterlief me gebracht. Op het secretariaat het afwezighedenboek afgetekend en nog wat papieren getekend. Dan door naar mijn lokaal. Ik heb Moses verteld dat ik nog niet zeker weet of ik de verloren les ga inhalen. Nog even zien of dat in het rooster past; anders slaan we die les over. Ik zal wel de papieren in zijn kaftje steken, dan kan hij het later altijd nog eens bekijken. Tijdens de lunch een gesprek over de noodzaak van meerdere handtassen tegenover de behoefte aan meer dan 2 winterjassen… Na de les naar de bus, die ik genomen heb tot Wilrijk, want dochterlief pikt mij op na haar lessen. Ik heb nog wel een poos moeten wachten en het is een stuk kouder dan gisteren. Op de terugweg nog even toostbrood gehaald voor de croques. Een hele berg croques gebakken: met ham en jonge kaas, met ham en manchego (Spaanse schapenkaas), met brie en honing en met mozzarella en basilicum. Voor dochterlief dezelfde variaties gemaakt, maar dan zonder ham. Tussendoor even langs de zaal en een aantal envelopjes van de lekkernijslag meegekregen. Na het eten naar Het Instituut gekeken. Tussendoor de keuken opgeruimd. Op tijd naar bed.

Vrijdag 18 november

Een luie start vandaag, want voor de afwisseling gaan we pas aan het eind van de middag boodschappen doen. Vandaag wasdag en tijd om mijn lesschema te maken. Dat gaat allemaal wel lukken. De fiets van dochterlief staat nog altijd bij de fietsenmaker, maar vandaag is het ook geen weer om m te gaan ophalen. Om kwart na drie het boodschappenlijstje gemaakt en de boodschappentassen gepakt. Eerst naar de garage om de winterbanden om de auto te laten leggen. Daarna door naar de winkel. Om kwart voor 7 thuis. We eten gemakkelijk: dochterlief Tagliatelle met zalm, manlief bami goreng en ikzelf soep met een knoflookstokbroodje. Om 9 uur naar het verjaardagsfeestje van een buurman. Daar is het erg gezellig; de oude garde van de straat is er en ook wat mensen van de korfbalclub. Om half 2 gaan we richting huis. Thuis zijn er wat problemen, dus het duurt nog even voor ik in bed lig. Gelukkig slaap ik vrij snel. 

Zaterdag 19 november

Om half 9 wakker geworden en uit bed. Nog een was opgehangen en in nog een kaartje gekocht voor de Winterfair en de trein; mijn Zeeuwse vriendin gaat mee. Zij komt met de auto naar hier en dan gaan we met de trein door naar Mechelen.We missen de trein van 1 uur, dus rijden we naar de bus. We gaan met de bus naar Centraal Station en pakken daar de trein naar Mechelen. Vandaar naar de hal waar de winterfair is. Daar aangekomen eerst op zoek naar iets te eten, want we hebben wel trek gekregen en het is intussen kwart voor 3.Dochterlief komt ook even bij ons zitten om iets te eten. Daarna bekijken we welke standjes we zeker willen bekijken. We beginnen aan onze rondgang. We zien veel leuke dingen en we kopen wat koekjes uitsteekvormpjes en ik koop ook 2 siliconen bakvormen voor muffins. Dan landen we even in het Libelle huis, waar ik een vragenlijst invul.Daar komt ook dochterlief naartoe, want haar shift zit erop. Nog even langs Joke’s Cosy Home voor een foto. Dan haalt de vriendin de jassen op en ik ga alvast de goodiebags halen. Dan in de auto naar huis; eerst een collega van dochterlief in Merksem afgezet en dan naar huis. Thuis eten manlief en dochterlief een pizza; ik heb nog geen honger. Ik kruip achter de laptop om wat administratie voor de kerk te doen. Vandaag zeker op tijd naar bed…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s