De laatste week voor de vakantie

Zondag 18 december

Op tijd vertrokken naar de kerk. Het was een mooie dienst. Na de dienst de gebruikelijke plichtplegingen: projectcollecte tellen en nog wat mensen gesproken. Daarna naar huis. Thuis de laatste dingen in de living opgeruimd en stoelen neergezet. De worst en kaas zijn vanmorgen vroeg al gesneden. Vanaf kwart na 2 komt de visite binnen. We vieren de verjaardag van zoonlief. Het is een gezellige boel. Om half 7 is de soep warm en zijn de kaasstengels klaar. Er wordt lekker van gegeten. Zoonlief is verwend met leuke en bijzondere cadeautjes en de nodige enveloppen met inhoud. We besluiten ’s avonds de verjaardagsslingers te laten hangen. Na het opruimen ben ik helemaal afgedraaid. Ik ga niet te laat naar bed.

Maandag 19 december

Vroeg op, want ik heb een studiedag in Brussel vandaag. We hebben de vertraagde IC trein naar Brussel. Op een gegeven moment ruiken we een brandlucht en nog wat later zien we rook. In Vilvoorde besluiten we uit te stappen en de stoptrein te nemen. Ik stap in Brussel Noord over op de stoptrein richting Aalst en stap af in Bockstael. Dan is het nog een klein stukje te voet. Ik tref al een paar collega’s die ook naar de studiedag moeten. We zijn er om kwart na 9. Nog even tijd voor een kop koffie. Na betaling krijgen we een bundeltje papieren. We krijgen veel informatie over het voorbereiden van lessen en wat essentieel is voor protestants evangelische godsdienst: de leerlingen bekend maken met de Bijbel. Om 3 uur is het afgelopen. Ik praat nog even met mijn inspecteur en ga dan richting station. Ik heb net de trein gemist en moet een half uur wachten. De verdere reis verloopt voorspoedig en ik ben om kwart na 5 thuis. Ik ruim mijn spullen op en begin aan het eten. ’s Avonds werken we nog wat verder aan het kersthuis en gaan we op tijd slapen.

Dinsdag 20 december

Weer vroeg op, want vanmorgen is er een kerstmoment in een verzorgingstehuis in Berendrecht waar ik aan meewerk. We oefenen nog een halfuurtje en spreken de regie door. De mensen vinden het erg leuk en zingen de liedjes die ze kennen mee. Na afloop trakteren we op zoutjes en gevulde speculaas. Ze krijgen er een kopje koffie of thee bij. We babbelen nog wat en gaan dan naar huis. ’s Middags bereid ik de les van woensdag voor: ik heb beloofd het Lego kerstverhaal in een Powerpoint te zetten. Dat betekent dat ik 11 pagina’s moet inscannen en er dan een presentatie van maken. Het ziet er wel leuk uit. Ik ga naar de zaal en tref daar een van de vaste lesgevers aan. Ik deel mijn T-shirts uit en ga weer naar huis waar ik aan het eten begin. ’s Avonds kijk ik tv en draai wat wassen.

Woensdag 21 december

Om half 9 de deur uit, want ik moet nog chips gaan kopen voor het kerstfeestje op school. De reis verloopt vlot, dus ik ben om kwart na 10 al op school. Ik drink nog een kopje koffie en praat even bij met een collega. Dan zetten we de spullen klaar voor ons feestje. Onze leerlingen komen binnen en zij halen glazen voor de limonade en bakjes voor de chips. Er is nog meer chips, want een van de leerlingen viert haar 15e verjaardag vandaag. We zingen ‘Happy Birthday’ en zetten een achtergrondmuziekje op. We vragen de leerlingen naar hun plannen voor de kerstvakantie en vertellen ook wat wij met kerst gaan doen. Dan zet ik mijn diapresentatie van het kerstverhaal aan. Omdat ze geen zin hebben om de tekst te lezen, lees ik het voor. Daarna gaan we nog even terug aan de tafels zitten. Het is intussen 12 uur geweest en ze worden onrustig. Om 20 na 12 laten we ze naar buiten gaan en ruimen we de klas op. Ik was de glazen en de kommetjes om en daarna gaan we naar huis. Mijn collega brengt me naar de tramhalte. Als ik uit de bus stap, passeer ik nog even langs de supermarkt voor een paar boodschapjes. Thuis ga ik verder met wassen en administratie. Ik bereid de vergadering voor vanavond voor en als zoonlief thuiskomt, maken we samen boerenomelet. Als we klaar zijn met eten, ruim ik de afwas op en begin met het ophangen van de was. Ik ben daar nog niet mee klaar als ik word opgehaald. Het is een goede vergadering, maar we komen nog niet veel verder. Thuis drink ik nog wat en dan is het bedtijd.

Donderdag 22 december

Geen les meer, dus eigenlijk al vakantie. Een beetje huisvrouwen dan maar vandaag. Ik breng ook de kerstkaarten hier in de straat rond en doe nog een paar boodschapjes. Ook de laatste was en strijk wordt weggewerkt. Zoonlief versiert zijn kamer verder en zet zijn kerstboompje neer. Dan kunnen de dozen uit de keuken en is dat ook weer opgeruimd. Ik stuur de orde van dienst voor komende zondag rond en maak het eten klaar. In de zaal zijn geen bijzonderheden. ’s Avonds geen tv, want de adapter van de digibox is kapot. Er wordt een nieuwe opgestuurd; die hebben we ten laatste volgende dinsdag in huis. Dan maar een beetje lezen en puzzelen in plaats van tv kijken. Niet al te laat naar bed, want morgen heb ik nog een drukke dag voor de boeg.

Vrijdag 23 december

Op tijd opgestaan, want ik moet om 10 uur in de kapel zijn om een foto te laten maken voor een artikel in de Libelle. Ik ga samen met dochterlief, want zij heeft nog het een en ander nodig voor komend weekend. Terwijl ik in de kapel ben, zoekt zij nog een paar cadeautjes voor haar vogeltjes. Als ik bijna klaar ben, komt ze binnenwandelen. Daarna gaan we naar de Colruyt aan de overkant voor wat boodschappen en we wandelen naar de Bredabaan om een cadeautje uit te zoeken voor het kerstfeestje van vanavond. Op de terugweg halen we mijn fiets nog even op, die nog altijd bij kennissen in de garage staat. Als we weer thuis zijn, pakken we de laatste cadeautjes in en zetten we de dingen voor vanavond klaar. Om 4 uur krijg ik een berichtje van zoonlief dat zijn lessen gedaan zijn. Hij komt dus naar huis en gaat meteen met ons mee. We vertrekken om half 6 en zijn er om kwart over. We kunnen vrijwel meteen aan tafel. We eten een pastabuffet en ijs met frangipanetaart voor toe. Daarna gaan we de cadeautjes uitpakken. Iedereen heeft erg z’n best gedaan om een origineel cadeautje te bedenken. Ik krijg een mandje in de vorm van een ster met lichtjes. Er zit een doosje thee, worstjes, een stukje kaas en chocoladekerstballetjes in. Leuk en lekker! Dan gaan we repeteren voor de musical. We spelen het twee keer en spreken af om zondag om 9 uur nog een keer te oefenen in de kapel. Daarna kijken we naar Noah. Het is een mooie film, maar het verhaal klopt niet helemaal. Om half 12 gaan we naar huis.

Zaterdag 24 december

Als ik beneden kom, heeft manlief al gedweild. Ik dek de tafel voor het ontbijt en daarna schrijf ik het menu op het bord. Terwijl manlief nog de laatste dingetjes op de computer doet, stof ik de woonkamer en de keuken. Dan gaan we boodschappen doen. Terwijl manlief daarna de auto gaat wassen, ruim ik de boodschappen op. Daarna kruip ik achter de laptop om de laatste voorbereidingen voor de musical te treffen: ik stuur iedereen z’n gepersonaliseerde script en maak de powerpoint af. Dan maak ik nog een script voor zoonlief met daarin de nummers van de dia’s. Ik probeer de liedjes op een cd te branden, maar dat lukt niet. Dan moeten we maar afspelen van de CD-rom. Intussen is manlief bezig met het eten voor morgen. Ik druk de orde van dienst en de mededelingen voor morgenochtend af. Als ik klaar ben, begin ik aan het eten voor vanavond. Ik haal zoonlief erbij om te helpen. We eten een biefstukje met gebakken aardappelen en gewokte groente. Het is erg lekker. Als dessert hebben we ijs met een wafel en slagroom. Daarna nog een kopje koffie of thee. We kijken een film: the Gremlins. Na afloop is het wel zo’n beetje bedtijd. Morgen is het weer vroeg dag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s