Het wordt koud….

Er komt een koud weekje aan, hebben de weerkundigen beloofd. Mijn flanellen pyjama’s liggen klaar! Verder staat me weer een week te wachten vol variatie: de eerste wedstrijd van het seizoen van dochterlief, les geven, een extra vergadering van de kerkenraad, een ritje naar Nederland om een nieuw paspoort aan te vragen, kinderen in hun examens, lekkers om te bakken en te koken, verkiezing nieuwe kerkenraadsleden en voorbereiding van een tienerbijeenkomst. En de week eindigt met een topper en een dieptepunt: dochterlief haalt haar eerste medaille in de B en vervolgens rijdt ze de auto total loss.

Zondag 15 januari

Vroeg naar de kerk vandaag, want de vaste koster is niet aanwezig. En omdat ik ambtsdrager van dienst ben, moet ik er ook voor zorgen dat de liederen en schriftlezingen op de borden komen. Ik heb manlief bereid gevonden om dit voor mij waar te nemen. De dienst is goed, de dominee heeft een hele goeie preek over de bruiloft in Kana. Aansluitend aan de dienst worden 3 nieuwe ambtsdragers verkozen. We moeten nog wel op zoek naar 1 diaken, maar dat moet toch ook wel lukken. Dan is het tijd voor een kopje koffie. Dan door naar huis om even snel iets te eten. Om 13 uur rijden we door naar het vriendje van dochterlief om naar Maldegem te gaan, waar zij haar eerste maxi wedstrijd heeft. We installeren ons op de tribune met iets te drinken en iets te eten, terwijl de vorige blokken nog bezig zijn. Ze zijn flink aan het uitlopen. Als ze klaar staat voor de wedstrijd, zie ik dat het vriendje toch wel gespannen is. Samen sturen we wat positieve ‘vibes’ door naar de trampoline. En blijkbaar helpt dat, want ze eindigt als 4e van de 14! Heel goed voor een eerste wedstrijd van het seizoen. Na afloop eet het vriendje nog een hotdog en dan gaan we naar huis. We zetten de twee samen af bij de papa van het vriendje, want dochterlief moet haar fiets nog gaan ophalen bij schoonmama. Wij rijden door naar huis en drinken nog iets. Daarna beginnen we aan het eten: het is lasagne vandaag. Na het eten installeer ik me in de zetel.

Maandag 16 januari

De nieuwe werkweek is weer begonnen. Mijn eerste les deze week gaat over verwondering, verbazing, bewondering, idolen, gezag en macht. Het is een goede les en we zijn er precies door als het belt. De volgende les gaat over de weg kwijt zijn en je niet de beste moeten vinden. Dit aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoon en de gelijkenis van de Farizeeër en de tollenaar. We praten uitgebreid over de weg kwijt zijn, je eigen zin doen en je bescheiden opstellen. Na de les pak ik de bus naar huis. Thuis doe ik wat administratie en ik print de papieren voor morgen af. ’s Avonds ontspannen voor de tv.

Dinsdag 17 januari

Op tijd opgestaan, want we moeten straks naar Bergen op Zoom om ons nieuwe paspoort aan te vragen. Zoonlief gaat mee om zijn nieuwe paspoort op te halen. Om kwart voor 9 zijn we weg. Het is niet al te druk onderweg, dus we zijn ruim op tijd. We melden ons aan en dochterlief maakt nog even pasfoto’s. Daarna gaan we in de wachtkamer zitten en pakken een kopje koffie/chocomel. Ik heb alles net getapt als we binnen worden geroepen. Het is een aardige mevrouw en we zijn in een kwartiertje klaar. Het is alleen wat lastig om mijn vingerafdrukken te nemen. Dan rijden we terug naar huis. De kinderen gaan aan de studie en ik bereid mijn les van vanmiddag voor. Ik ga het hebben over Jozua en keuzes maken. Het laatste halfuur kijken we een film over de val van Jericho. Halverwege de film is de les gedaan. Ik stap op mijn fietsje en rijd eerst even langs de AH voor een paar boodschapjes. Terug in Ekeren rijd ik langs de computerwinkel voor kleureninkt en langs het Kruidvat voor nog een paar boodschapjes. Thuis pak ik mijn spullen uit, rijd langs het clubhuis voor een paar T-shirts en dan naar de zaal. Ik leg papieren klaar om aan iemand mee te geven om in te vullen en ga dan weer verder. Bij de apotheek haal ik nog wat medicijnen voor dochterlief en dan terug naar huis. Daar zie ik op mijn gsm dat de vergadering vanavond niet doorgaat. Dan kan ik wat rustiger aan doen met eten. ’s Avonds kijk ik Opsporing verzocht en de Rijdende Rechter, wordt vervolgd. Daarna babbelen manlief en ik nog wat. Tussendoor voorzie ik mijn studentjes van eten en drinken.

Woensdag 18 januari

Op tijd vertrokken richting Burcht voor mijn les over ‘De weg kwijt zijn’, dit aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoon. De hele groep is compleet; ook de dwarsligger van de groep is aanwezig. Hij heeft beloofd mee te werken, maar van mij moet hij niet zoveel hebben, dus er komt niet zo veel van terecht. Ik lees het verhaal voor nadat ze hun agenda hebben ingeschreven. Daarna vullen we samen een kruiswoordraadsel in. Tot slot kijken we een aantal filmpjes over het verhaal. Vooral de laatste film vinden ze erg mooi. Het is een combinatie van computeranimatie en zandschilderen. Het is echt prachtig gedaan. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Iedereen krijgt zijn gsm terug en dan gaan ze naar de bus. Als ik thuis ben, maak ik eerst wat te eten voor mezelf en zoonlief: roerei met tuinkruiden, groentjes en ontbijtspek. Als het net klaar is, belt de kapster aan. Ze neemt eerst dochterlief onder handen. Dan is het mijn beurt. Zoonlief komt eten en is daarna aan de beurt.Terwijl ze zoonlief knip, eet ik mijn deel van het ei op. Als ze weg is, ga ik achter de laptop om nog het een en ander te doen. Dochterlief vertrekt naar trampoline en ik ga aan het eten beginnen: puree, bloemkool met een sausje en visburgertjes. ’s Avonds ga ik met dochterlief aan de wandel. Eenmaal weer thuis maak ik een paar tabelletjes van chemie voor haar. Dat studeert makkelijker. Als manlief thuiskomt van zijn vergadering, praten we nog even. Daarna gaan we naar bed. Ik adviseer dochterlief om geen nachtje door te doen, maar te gaan slapen als ze voelt dat het niet meer gaat. Ze kan dan beter morgen bijtijds opstaan en dan nog wat studeren.

Donderdag 19 januari

Vlak voor ik vertrek maak ik dochterlief wakker. Ze is tot iets na 3 uur doorgegaan, daarna is ze gaan slapen. Ik ben ruim op tijd op mijn school en passeer eerst even langs het secretariaat om de afwezigheidslijst te tekenen. Daarna drink ik nog een kopje thee in de leraarskamer, en praat met een paar collega’s over een leerling die eigenlijk in het Buso thuishoort. Aansluitend vertel ik over dochterlief die aan de andere kant uitsteekt, wat weer zijn eigen problemen met zich meebrengt. Ze begrijpt wat ik bedoel. Ze is verbaasd als ik vertel dat er op de basisschool niets gedaan werd met het feit dat ze niet werkte en toch in het vierde een rapport vol met ‘100’ had. Dan gaat de bel en begint mijn les. Mijn leerling van vandaag werkt goed mee en de les verloopt vlot. Ik behandel zowel de les van vorige week als die van deze week. Aan zijn mindmap kan ik zien dat hij alles goed begrepen heeft. Het thema van deze les was Onzekerheid, bewondering en verwondering. Daarmee samenhangend hebben we gepraat over slechte gewoontes vs goede voornemens, idolen, gezag, macht en machtsmisbruik en een aantal zaken dat daarmee verband houdt. Ik laat hem ook nog een trailer zien van het kerstverhaal van de Legobijbel. Hij vindt het wel cool gedaan. Dan is de les gedaan. Om kwart na 4 ben ik thuis. Ik doe nog wat huishoudelijke klusjes en dan is het tijd om het eten te gaan maken: stamppot van patatten, pompoen, witte kool en bleekselderij met kipkarbonades. Het examen van dochterlief is niet zo goed gegaan, maar wel weer beter dan de vorige keer. Hopelijk is het genoeg deze keer. ’s Avonds kijk ik nog wat tv.

Vrijdag 20 januari

Om 7 uur opgestaan en ontbeten. Ook al een eerste trommel was ingestoken en aangezet. Zoonlief eet met ons mee en vertrekt voor zijn examen sociologie. Na het ontbijt vul ik de wasmachine nog een keer en hang de 1e was op. Om half 9 vertrekken we naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. Het is weer een heleboel. Als de boodschappen zijn opgeruimd, vul ik de wasmachine voor de derde keer. De droger is klaar en kan ook weer gevuld worden. Als dat allemaal gebeurd is, is het tijd om naar Brussel te vertrekken voor een vergadering met betrekking tot het jeugdprogramma van de Algemene KerkVergadering op 25 mei. Ik ben mooi op tijd. De vergadering verloopt vlot; er zijn veel ideeën en we komen makkelijk tot overeenstemming. Na afloop van de vergadering sla ik een babbeltje met een ex-collega. Hij heeft intussen een schat van een dochtertje, geadopteerd uit Azië. Daarna loop ik naar de 3e verdieping om nog wat bekenden te begroeten. Ik rijd terug naar Antwerpen mee met een vriendin die daar ook werkt. We halen haar kinderen op van school en zij brengt mij thuis. Daar ga ik verder met wassen. Zoonlief is al naar zijn werk vertrokken. Ik maak het eten: we houden restjesdag vandaag. Ik bak voor manlief en mezelf een restje stamppot op en daarbij braad ik 2 verse worsten. Manlief eet een worst en ik ontferm me over de overgebleven kipkarbonade. Dochterlief eet vegetarische gehaktballen met kaas en daarbij wat bloemkool met saus. ’s Avonds draai ik de laatste wasjes en ook de droger draait nog even door.

Zaterdag 21 januari

De wekker gezet, maar nog wel even geluilakt. Dan opstaan, de tafel dekken en de vaatwasser aanzetten. Na het ontbijt de laatste was in de droger gestoken. Om kwart na 10 vertrokken richting Hulshout. Daar heeft dochterlief een wedstrijd DMT. We vertrekken wat vroeger omdat er file kan zijn onderweg. Uiteindelijk valt het goed mee en we zijn ruim op tijd. We praten nog even bij met de papa van Anne, die deze morgen wedstrijd had. Als zij vertrokken is, gaan we even een koffietje drinken in de cafetaria. We kijken naar het inspringen en zien dat het niet super gaat. We zullen wel zien wat de wedstrijd brengt. Dat gaat niet supergoed, maar ook niet superslecht. Uiteindelijk eindigt ze 3e van Antwerpen en 8e in het open klassement. Ze is tevreden met het resultaat: haar eerste medaille sinds ze in de B springt! We vertrekken vrij snel na de prijsuitreiking. Eerst naar Heist op den Berg om ski’s te kopen. Ze zien er goed uit, dus we nemen ze mee. Op weg naar huis gaat het mis: vlak voor de oprit van de snelweg staat een rijtje auto’s stil en dochterlief ziet het niet op tijd. Een botsing is het gevolg. Wij komen gelukkig met de schrik vrij, maar de auto is total loss. Ik bel zoonlief dat ik nog niet weet wanneer we thuiskomen. Hij schrikt, maar ik kan hem vertellen dat wij allemaal nog heel zijn. We worden weggesleept en ter plaatse wachten we tot de vervangwagen beschikbaar is. Intussen halen we de auto leeg en laden alles over in de vervangwagen. Dochterlief is in shock: ze trilt helemaal. Met de vervangwagen rijden we naar huis. Daar heeft zoonlief het eten al klaargemaakt. We gaan snel aan tafel. Na het eten kleedt ze zich om en gaat toch nog maar even feestvieren. Wij bespreken wat er nu moet gebeuren. Er moet zo snel mogelijk een andere auto komen, dat is wel duidelijk. Welke, dat zullen we nog wel even zien. We gaan laat naar bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s