Het nieuwe jaar is alweer een maand oud

Deze week loopt januari alweer ten einde… Het was een bewogen maandje. Deze week staan er een paar vergaderingen op het programma -en er moet weer van alles geregeld worden. De kinderen hebben hun laatste examenweek en dochterlief kruipt weer achter het stuur. Aan het eind van de week een dagje Luik…

Zondag 29 januari

Even voor 9 uur vertrekken we naar de kerk. Ik help met de koffiedienst, dus moeten we er vroeg zijn. Het is een lange, maar goede dienst vandaag. In het praatje met de kinderen gaat het over twijfelen en wat je ermee doet. Ze krijgen de opdracht mee om aan hun ouders te vragen of zij weleens twijfelen aan hun geloof. Hij belooft de kinderen een lange preek, zodat ze lang met elkaar kunnen spelen en knutselen. En een lange preek wordt het: we zijn pas om half 12 de kerk uit. Tijdens het koffiedrinken praat ik bij met Christine, Mad en Alex. Dan ga ik helpen  met de afwas. Als dat gedaan is, gaan we door naar Rotterdam. De nieuwe auto rijdt lekker.We eten een broodje onderweg. Dan brengen we een bezoekje aan schoonmamma. We drinken thee in de cafetaria, want ze heeft niets te drinken in huis. We hebben een fotoboek meegenomen om samen te bekijken. Dat vindt ze erg leuk. Na een dik uur gaan we weer naar boven en lezen even in het zorgdossier. Er zijn niet veel gekke dingen gebeurd. Dan rijden we door naar mijn moeder. Daar drinken we een glaasje limonade/bier. Om half 6 gaan we weer naar huis. Ze vindt het een mooie auto. Thuis begin ik snel aan het eten. Het wordt tagliatelle met romige zeevruchtensaus, champignons en tomaatjes. Het is erg lekker. Tortilla’s met kip, maïs, tomaatjes, guacamole, salsa en zure room. Voor dochterlief is er falafel. ’s Avonds doe ik niet veel meer.

Maandag 30 januari

Ik vertrek om 9 uur met de bus naar school. Daar heerst wat verwarring, want volgens sommige leerlingen gaan we vandaag een spel doen, maar ik weet van niets. Als we de collega’s van de andere godsdiensten gevonden hebben, besluiten we het spel nog even uit te stellen, omdat het toch vrij moeilijk is. Mijn eerste les gaat over wonderen. Ik heb maar 1 leerling, maar ze praat honderduit en zit vol vragen. We proberen samen antwoorden te zoeken. Mijn tweede les gaat over armoede. Ook met deze leerling heb ik een goed gesprek en we zoeken nog extra filmpjes en muziek in het thema. We kijken ook naar soorten armoede, want meestal denk je aan weinig bezitten, maar er bestaat ook geestelijke armoede. Ook daar praten we over. Als ik van de bus stap, ga ik eerst even langs de bank met een vraagje over een Frans bankrekeningnummer. Dat blijkt te kloppen, ondanks dat het veel langer is dan we gewend zijn. Manlief is intussen met dochterlief naar Bergen op Zoom om haar paspoort af te halen. Wij hebben dat vrijdag al gedaan. Ik begin aan het eten: tagliatelle met romige zeevruchtensaus, champignons en tomaatjes. Het is erg lekker. ’s Avonds maak ik een wandeling met dochterlief. Dan is het tijd voor de koffie/thee met lekkers. Daarna ga ik nog even achter de computer. Om 10 uur oefent dochterlief nog met mij voor haar praktijkexamen van morgen. Als dat gedaan is, duik ik nog even onder de douche. Ik kijk nog een klein stukje film mee met manlief en ga dan naar bed.

Dinsdag 31 januari

Vanmorgen de administratie weer eens bijgewerkt. Tussendoor even eten en dan klaarmaken om naar school te gaan. Daar tref ik een leerling aan die een stuk gelukkiger is dan de laatste keer dat ik haar zag. De lessen Nederlands beginnen hun vruchten af te werpen. Ze heeft intussen een paar vriendinnen en ze zit beter in haar vel. We kijken eerst de film over de val van Jericho af en daarna lezen we over het afscheid van Jozua en de vernieuwing van het verbond. We doen een dilemmaspel op het bord, wat ze erg leuk vindt. We spreken af dat we de volgende keer de film Oorlogswinter bekijken. Dat zal dan over 2 weken zijn, want volgende week eindigen de lessen vroeger. Ik ben om 5 uur thuis en passeer even langs de zaal met een T-shirtje. ’s Avonds doe ik niet veel meer.

Woensdag 1 februari

Op tijd vertrokken naar Burcht voor mijn les van vandaag, maar door een probleem met de bus toch te laat in de les gearriveerd. We hebben het vandaag over tijd. Eerst wordt er een diapresentatie bekeken, daarna praten we er verder over. Tot slot maken de leerlinge een woordzoeker. Omdat ze elkaar mogen helpen, lukt dat wel. Onze kleine dwarsligger is weer duidelijk aanwezig en hij viseert een paar leerlingen. Op een gegeven moment is een van hen het beu en breekt er een vechtpartij uit. Beide leerlingen worden uit de klas gehaald door een collega die hen onder handen neemt. Ze maken het weer goed en keren terug in de les. Vanaf volgende week ga ik weer met mijn 2 leerlingen apart zitten. Zij vinden dit geen slecht idee, omdat de les dan rustiger verloopt en zij meer zullen leren. In de stad passeer ik langs de winkel om een gps, een autolader en een externe harde schijf te kopen. Thuis bereid ik de vergadering van vanmiddag voor. Dan stap ik op de bus terug naar de stad. De vergadering duurt lang, maar het is ook een volle agenda. De gastheer heeft een pan soep gemaakt met brood erbij, dus we moeten geen honger lijden. Om half 9 ben ik thuis. Daar ruim ik nog wat op en ik ga op tijd naar bed. Ik heb een aanvraag gekregen om op vrijdag ook nog 2 uren les te geven. Ik zal er even over nadenken.

Donderdag 2 februari

Vandaag mijn laatste les van deze week. We praten over wonderen en kijken een filmpje. Een half uur voor het einde van de les is de batterij van de laptop leeg. Geen goed idee om de gsm op te laden aan de laptop als die niet in het stopcontact zit… We gaan verder zonder laptop en praten nog even door over wat we al gezien en gehoord hebben. Ik ben om 4 uur thuis. Ik regel vervoer voor vanavond en eet alleen. De rest van de familie is niet thuis met eten vandaag. Ik kijk nog wat tv en ga op tijd naar bed.

Vrijdag 3 februari

Vandaag ga ik met dochterlief een dagje naar Luik. We nemen de bus van 9 uur en zijn om 11 uur in Luik. Op het station nemen we een koffie plus. Dat telt voor haar als ontbijt. Dan wandelen we naar het centrum, waar we de opgravingen bekijken. Vandaar gaan we op zoek naar de Primark en in dat winkelcentrum lunchen we ook. Dan wandelen we langs een andere route terug naar het centrum. We zoeken de trap naar de Montagne de Bueren op, maar gaan niet naar boven. Terug beneden zijn we toe aan een drankje en we strijken neer op een terrasje. Vandaar pakken we de bus naar het station, waar we de trein naar Leuven nemen. In Leuven zoeken we dan een restaurant om iets te eten. Na het eten met de trein naar Antwerpen. We zijn om 10 uur thuis. Ik zet alvast een potje koffie voor dochterlief en giet dat in de thermos, zodat ze morgenvroeg warme koffie heeft. Daarna kruip ik in bed.

Zaterdag 4 februari

Manlief en dochterlief zijn al vroeg vertrokken naar Eksel (Limburg). Zij moet daar jureren en hij wilde graag mee als ze voor het eerst zo’n afstand rijdt in de nieuwe auto. Ik kom ook niet al te laat uit bed, want het is vandaag de eerste les ‘zelfverdediging voor vrouwen’ in de sporthal. We zijn met een leuk clubje: zo’n 10 vrouwen. We warmen op met basisbewegingen en daarna begint het. We leren wat we best kunnen doen als we aangevallen worden: mik op de kwetsbare punten en sla of trap door. Het is de bedoeling dat je je tegenstander zodanig uitschakelt dat je tijd hebt om weg te komen. Het is zeer leerzaam en leuk om zo bezig te zijn. Als de les is gedaan, doe ik meteen even boodschappen voor het weekend. Thuis ruim ik de boodschappen op en dan zet ik de eerste was aan. Ondertussen werk ik m’n administratie bij en bereid ik mijn lessen voor de komende week voor. Rond 3 uur stappen manlief en dochterlief weer binnen: de laatste wedstrijd was er een overschot aan juryleden, dus mocht ze eerder weg. Ik maak met zoonlief een lekker wokgerecht met prei, spitskool, ui, knoflook, peultjes, tomaat, champignons, kipreepjes en noedels. Voor dochterlief een veggie variant met courgette, aubergine, champignons, noedels en vegetarische balletjes. Na het eten gaan we nog een rondje wandelen. Ze gaat bijtijds naar bed, want morgen is het weer vroeg dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s