Regen en wind

We staan voor een roerig weekje: het gaat regenen, waaien en er gebeurt weer van alles. De kerkdienst op zondagmorgen waar ik een hele boterham aan mededelingen te brengen heb, een vergadering op maandagavond waar ik verstek moet laten gaan, een akelig berichtje van dochterlief waar ik toch wel even van wakker lig, poes die de sateetjes op de grond gooit en daarbij een mooie schaal kapot laat vallen… Gelukkig gaat er ook van alles goed: het is een gezellige verjaardagsmiddag en de lessen verlopen soepel.

Zondag 19 februari

’s Morgens na het ontbijt ruimen we de vaatwasser verder in, zodat die vanmiddag leeg is. Voor we naar de kerk gaan, zetten we hem aan. De kerkdienst verloopt goed; ik heb wel heel veel mededelingen: het mysterie van de verdwenen paaskaars, de lezing over Luther komende dinsdag, gewijzigde collectedoelen, bevestiging en afscheid ambtsdragers, Rock Steady. De dienst verloopt verder goed. Na de dienst babbel ik met 2 jonge ouders, die voorstellen om eens te overleggen met medewerkers van de oppas, om te zien wie er bereid is om bij te springen in de kindernevendienst als er daar erg veel zijn, zoals vandaag. Er waren er wel 15! Als we thuiskomen eten we eerst iets en daarna maak ik de sateetjes. Ik zet ze koel weg in de veranda. Tien minuten later hoor ik iets breken: ik ren naar de veranda en zie de sateetjes op de grond liggen en poes de tuin in rennen. Dat is dus wel duidelijk. De sateetjes verdwijnen in de vuilnisbak en iedereen heeft de pee in. Dan maar eten zonder extra vlees. Ik bedenk wel iets anders. Het is een gezellige middag en het eten is lekker: rijst met groente en hamblokjes. Erbij een pan pindasaus, zoetzure saus, garnaaltjes met knoflook, een omelet met champignons en bamboescheuten, surimiburgertjes en kroepoek. Voor de lastige eters is er ook nog brood. Mijn Zeeuwse vriendin blijft nog even om te helpen opruimen en zij drinkt nog een kopje koffie met een stukje appeltaart. Dan gaat ook zij naar huis. Als alles opgeruimd is, kruip ik voor de tv.

Maandag 20 februari

Ik fiets om kwart na 9 richting Stabroek om les te gaan geven. Mijn eerste les gaat over het feit dat Jezus na veel genezingen tegen de mensen zegt dat ze het niet verder mogen vertellen. We praten er uitgebreid over en bekijken de plaatsen in de Bijbel waar hij dat zegt. Ik spreek met mijn leerlingen af dat we over een van de behandelde gedeeltes een filmpje gaan maken in de periode tussen de krokusvakantie en de Paasvakantie. We gaan daarvoor Lego gebruiken. De tweede les gaat over de eersten die de laatsten worden, en dat je jezelf dus niet te belangrijk moet vinden. Na de les ga ik naar huis. Gelukkig is het droog. Ik doe nog wat computerwerkjes, ga de verwarming in het clubhuis aanzetten en fiets naar de zaal. Als ik weer thuis ben, maak ik het eten: linzencurry met couscous. Tijdens het koken voel ik me erg moe en ik heb veel last van mijn knieën. Ik besluit de vergadering te skippen. Wel maak ik een rustig wandelingetje met dochterlief. Thuis kruip ik met een boek in de zetel.

Dinsdag 21 februari

Ik slaap een beetje uit. Als ik ontbeten heb, ga ik wassen. Om 1 uur pak ik mijn spullen en stap op de fiets naar Brasschaat. Voor school ga ik nog even bij iemand langs om rokken te passen. Eerst kletsen we uitgebreid bij met een kopje koffie. Ik ben precies op tijd op school. Ik praat met mijn leerling na over de film van vorige week. Ze vond het een erg spannende film en de hoofdpersoon moest een paar moeilijke keuzes maken. Daarna behandelen we het boek Rechters. We zien dat telkens hetzelfde refrein terugkomt: het volk Israël doet wat goed is in zijn ogen, God wordt boos en stuurt vijanden op hen af. Het volk zucht onder de vreemde overheersing en roept God om hulp. God stuurt een rechter die ervoor zorgt dat de vijanden verslagen worden. Er heerst lange tijd vrede en als de rechter sterft, gaat het weer mis. Om half 5 fiets ik weer naar huis. Ik maak het eten: witlofstamppot met kibbeling. Manlief en ik zijn samen. Dochterlief is bij de schoonzoon eten en zoonlief heeft een feestje in de stad. Hij eet bij een vriendin op kot. Na het eten rijden we naar de kapel. Er is vanavond een gespreksavond over Luther en de islam. Het is heel interessant. We zijn tegen 10 uur thuis. Ik kijk nog wat televisie. Dochterlief is even thuis geweest om haar slaapgerief te halen en vertrekt te voet naar haar vriendje om daar te gaan slapen. Ze heeft met hem afgesproken dat hij haar tegemoet komt, zodat ze het laatste stuk niet alleen moet gaan, want dat is nogal donker. Dan krijg ik een telefoontje van haar: ze is lastig gevallen door een jongen midden in het dorp. Ik praat even met haar, terwijl ze verder wandelt. Ik raad haar aan om wel aangifte te doen zodra ze even tijd heeft. Dan hang ik op. Ik praat even met manlief over het gebeurde en drink nog wat. Daarna is het bedtijd.

Woensdag 22 februari

Samen met dochterlief vertrokken richting stad. De bus schiet niet op, dus pas om 10 uur in het metrostation. Gelukkig komt er wel snel een metro. Desondanks de bus van even na 10 uur gemist, dus een halfuur wachten op de volgende. Die is gelukkig wel op tijd. Om 20 voor 11 afgestapt in Burcht en snel richting school gestapt. Doordat ik wat gehaast was, zag ik een modderplek te laat, dus ben ik uitgeschoven. Broek vies, boekentas vies, maar gelukkig heb ik me niet bezeerd. (op een klein schaafplekje op mijn hand na. De les is al begonnen als ik de klas binnenstap. De collega van zedenleer is haar uitleg aan het doen en ik trek mijn jas uit en zet me in een hoekje. Ze koppelt nog even terug naar vorige week. Als de uitleg gedaan is, starten we de film weer op. We beginnen een kwartier voor het einde, als het pesten tot een hoogtepunt komt op een klasfeestje. We zien nu ook het einde van de film, waar tijdens de afscheidsdienst alles wordt rechtgezet. Daarna volgt nog een gesprek over pesten en gepest worden. Wat moet je doen als je gepest wordt? We maken de leerlingen duidelijk dat ze iemand moeten zoeken die ze vertrouwen en het aan die persoon vertellen. Ook wijzen we erop dat de meelopers net zo schuldig zijn als de pester zelf. Na afloop rijd ik mee met mijn collega van katholieke godsdienst. Hij moet naar Brasschaat, dus ik kan een stukje verder meerijden. Om half 3 ben ik thuis. Ik kruip nog even achter de laptop om het een en ander te doen. We eten vandaag bologneseburgers met broodjes. Na het eten doe ik de strijk voor de televisie. Ik ga op tijd naar bed.

Donderdag 23 februari

Ik neem de bus naar Boom, waar ik nog even tijd heb voor een kopje thee. Het eerste uur besteden we aan de reden waarom Jezus niet wil dat de mensen die hij geneest, het meteen verder vertellen. Het 2e uur gaan we aan de gang met ons project voor de komende weken: we gaan een filmpje maken van een stukje uit Marcus. We maken een roostertje, waarbij we de tekst in 3 stukjes verdelen, mijn leerling gaat achtergronden tekenen, we kiezen de achtergrondmuziek en we maken al een rolverdeling. Verder bedenken we wat we aan Lego-mannekes nodig hebben. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Thuis bekijk ik mijn mails. Dan ga ik even met zoonlief naar de droogkuis om de gereinigde kleren op te halen. Daarna begin ik aan het eten: chili con carne. ’s Avonds maak ik de strijk af.

Vrijdag 24 februari

Vroeg opgestaan om naar school te vertrekken. Ik ben nog net op tijd voor een koffietje. Ik tref mijn leerling zonder krukken aan, dus we kunnen weer naar ons eigen lokaaltje. We babbelen over ons weekend en daarna beginnen we aan de les. We maken de diapresentatie van vorige week over Godsbeelden af. Daar zijn we nog een dik halfuur mee bezig, want op de laatste 2 dia’s staan een heleboel woorden. Dan beginnen we aan de verwerking van het thema: een A3 met onze Godsbeelden erop. Aan het eind van de les vraagt hij of hij zijn verwerking thuis mag verbeteren. Dat is prima. Ik beloof hem dat hij de diapresentatie voor Pasen mag maken voor een beoordeling. Ik ben om kwart na 11 thuis. Daar doe ik nog wat administratie. Verder bel ik nog maar eens met de internetprovider over de gebrekkige wifi en storingen op tv en telefoon in de avonduren. Ik zit zeker een halfuur met de helpdesk aan de telefoon en er wordt nog maar eens een dossier aangemaakt. Ze gaan de, toch niet zo stabiele, verbinding repareren en als dat niet afdoende is, wordt het modem omgeruild. Dan begin ik aan de kaasfondue. De schoonzoon komt eten samen met zijn papa. Het is erg gezellig. 

Zaterdag 25 februari

Redelijk op tijd wakker en na het eten een boodschappenlijstje gemaakt en vertrokken naar de winkel. Na de middag wandel ik nog even naar een cadeauwinkeltje in het dorp om een cadeautje voor mijn moeder te kopen. Om kwart voor 3 vertrekken we naar de turnzaal om dochterlief op te halen. Zoonlief gaat niet mee: hij is ziekjes; ik denk een buikgriepje. Ik heb hem voorzien van medicijnen en kruidenthee. We gaan eerst naar mijn schoonmoeder. Daar is het gezellig. Ze vindt het leuk dat dochterlief haar vriendje meegebracht heeft. We gaan naar de cafetaria voor thee en koffie. Vandaar rijden we naar de buurt waar manlief is opgegroeid. Daar maken we nog een korte wandeling. Dan gaan we door naar het restaurant waar we gaan eten. Het eten is erg lekker, en de bordjes zien er stuk voor stuk te mooi uit om aan te beginnen. Het wordt wel erg laat: om kwart na 12 rijden we richting huis. Daar gaan we meteen naar bed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s