Het begin van een nieuw project

Jawel, deze week begin ik met mijn leerlingen aan een nieuw project: we gaan een filmpje maken met Lego-mannekes. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen! Dan begint zondag het veertig-dagenproject van de kinderen in de kerk, raak ik 2 uren kwijt, omdat er een leerling van school verandert en moet ik nog eens even flink voor de turnkring aan de gang.

Zondag 5 maart

Op tijd vertrokken, want de poster van het 40-dagenproject moet nog op de plaat bevestigd worden, en we halen een collega-kerkenraadslid op. We beginnen er meteen aan als we in de kapel aankomen. Manlief zet de beamer klaar, zodat het project vertoond kan worden. Om 5 voor 10 zijn we klaar. Ik stop de usb in de computer en zoek alvast het betreffende plaatje op. De dienst kan beginnen! Doordat dit het eerste avondmaal is met onze nieuwe kerkenraadsleden is het even zoeken naar de juiste rolverdeling. Maar het verloopt allemaal gesmeerd. Na de dienst help ik met de administratieve afhandeling van de dienst en daarna babbel ik met een paar Afrikaanse dames. Dan neem ik nog even een kijkje in de kindernevendienstruimte. Ik raap alle onderdelen van de ark van de vloer en zet die even weg. Die zal gerepareerd moeten worden. We brengen onze vriendin weer thuis en rijden dan door naar huis. Na de lunch bereid ik mijn lessen van komende week verder voor. We eten zelfgepaneerde visstukjes met gebakken aardappeltjes. Na het eten kruip ik voor de tv.

Maandag 6 maart

Op tijd vertrokken naar het werk, maar eenmaal op de bushalte ontdek ik dat mijn sleutels niet in mijn jaszak zitten. Terug naar huis dan maar… Thuis mijn sleutels gepakt en even gewacht. Twintig minuten later vertrek ik opnieuw en eenmaal in de bus bel ik naar school om te zetten dat ik ietsje later zal zijn. Als ik de school binnenstap, kom ik mijn leerlingen tegen. Ze waren net gaan zien waar ik bleef. De eerste les gaat over armoede en rijkdom, geestelijk en materieel. Na de pauze beginnen we aan ons project. Ik haal de Lego-mannekes te voorschijn en ook het andere materiaal komt boven. Ze bedenken eerst hoe de bodemplaatjes verdeeld worden en daarna worden de mannetjes opgesteld. Ook de cactussen en palmbomen worden geplaatst. Ik laat zien hoe mijn cameraatje werkt en we gaan aan het werk: elke keer een kleine beweging en een foto, weer een beweging en nog een foto… Na een uur hebben we toch al een aardig rijtje foto’s. Volgende week verder. De tweede les gaat over wonderen. We lezen over de storm op het meer en bekijken een paar afleveringen van Wonderen bestaan. Intussen praten we er ook over. Na de lunchpauze begint ook hij aan zijn fotoproject: de roeping van de leerlingen. Thuis doe ik nog wat administratie en als ik aan het eten wil beginnen, krijg ik een telefoontje van de voorzitter: de lesgeefster van het eerste uur dans moet eerder weg en de lesgeefster van het 2e uur staat in de file en kan haar kindjes niet opvangen. Ik stap op mijn fiets en rijd er snel heen. Ik laat de kindjes spelletjes spelen tot de les gedaan is. Dan ga ik snel naar huis en begin aan het eten: risotto met zalm, prei en olijven. Na het eten doe ik de afwas en ga ik wandelen met dochterlief. Dan nog een poos voor de tv.

Dinsdag 7 maart

Om half 9 krijg ik een telefoontje van mijn school in Brasschaat: mijn leerling is van school veranderd, dus mijn uren daar vallen weg. Zo sta ik weer op 10 uur. En ik heb weer een vrije dag. Ik besluit dan maar wat administratie te doen. Mijn mailbox opkuisen, dat is hoognodig. Maar eerst naar de huisarts. Mijn keelpijn is nog niet over en ik heb het gevoel dat ik een opgezette klier heb in mijn hals. Dat blijkt te kloppen: mijn keel is aan een kant nog behoorlijk rood en die klier is nog dik. Ze wil ook weten hoe het verder met me gaat. Ik vertel dat ik alweer redelijk zelfstandig reis, ook ’s avonds na een vergadering. Dus het gaat de goede kant op. Weer thuis ga ik verder met mijn computerwerkjes. Ik werk mijn blog bij. Ik bel met mijn moeder om te horen hoe het daar is. Dat gaat allemaal goed: ze is voor algemene controle geweest en haar longfunctie is sterk verbeterd. Dat is waarschijnlijk een gevolg van de fitness waar ze elke week naartoe gaat. Ik zie dat ik een telefoontje van de fietsenmaker gemist heb. Die zal ik morgen terug bellen. Ik maak het eten: kipfilet met tomatensaus, prei en mozzarella. Noedels erbij en klaar is ons maaltje. Voor dochterlief maak ik wokreepjes met champignons en mozzarella. Ook zij wil er wel een beetje noedels bij. Na het eten kruip ik nog een poosje achter de laptop. Ik ben alleen thuis: manlief heeft een afspraak bij een vriend, zoonlief is feesten op de studentenvereniging en dochterlief is op turnen. Ik ga om 11 uur naar bed.

Woensdag 8 maart

Mijn tas is niet zo zwaar vandaag, want ik moet zelf geen les geven: het is vandaag de eerste les van ons levensbeschouwelijk project over natuur. En als eerste is het de beurt van de lerares zedenleer. Zij vertelt over de evolutietheorie en gebruikt hiervoor een paar afleveringen van Klokhuis. We sluiten af met een kort filmpje over de evolutie in de versie van de Simpsons. Na afloop snel naar huis. Het is erg slecht weer. ’s Middags ruim ik wat op. Ik heb al wat ideetjes voor mijn les na de Paasvakantie. Ik vertel zoonlief wat er voor het eten moet gebeuren en vertrek naar de zaal. Het is vandaag voorverkoop voor ons turn en dansgala. Er wordt behoorlijk wat verkocht vanavond. We sluiten af op ruim 600 zitplaatsen die al weg zijn. Dan ga ik naar huis om te eten: de inhoud van de tortilla’s, want die tortilla moet ik niet perse hebben. Na het eten ruim ik de afwas op. Ik kijk nog een poosje tv.

Donderdag 9 maart

Vanmorgen op tijd vertrokken naar school. Als ik daar aankom, hoor ik van een collega dat ik eerst moet gaan eten en dan met het hele 2e mee naar de Wereldmeerdaagse in de Schorre. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten en gelukkig is het goed weer. De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld: de ene groep begint met de film, de anderen gaan eerst naar de markt. Het is een boeiende film over een groepje jongeren in Afrika, die zich een doel stellen en dat bereiken door, ondanks alle problemen die ze tegenkomen, door te gaan. Na de film krijgen we uitleg over de markt en gaan de leerlingen in groepjes naar boven. Daar staan verschillende kraampjes over alle mogelijke thema’s. Ze werken steeds 3 kraampjes (1 route) af en mogen dan iets gaan proeven. Daarna kunnen ze hun kaart inruilen voor een nieuwe. Om kwart voor 4 ronden we af. Dan is het weer terug naar school. Ik ben om kwart na 6 thuis. Nog even naar de winkel voor bakboter en dan snel aan het eten beginnen. Als zoonlief en ik bijna klaar zijn met eten, staat de buurman voor de deur. Er is vanavond een vergadering over de rommelmarkt: of ik geïnteresseerd ben om eens te gaan horen. Dat ben ik, dus we zijn vertrokken. Na de vergadering weer naar huis. Nog even iets drinken en dan naar bed.

foto van Joke Verweij.

Vrijdag 10 maart

Vroeg op vandaag, zoals elke vrijdag. Op school eerst een koffietje gepakt en met collega’s gebabbeld. Als het belt naar buiten, maar mijn leerling is er nog niet. Op het secretariaat weten ze ook nog van niks. Maar er zitten 3 leerlingen in de opvangklas, daar ga ik zolang toezicht houden. Het is nog erg vroeg: een van hen is nog niet goed wakker en hij doet dan ook niets anders dan met zijn hoofd op de bank liggen. De andere 2 spelen een paar potjes tafelvoetbal. Na ruim een uur komt iemand van de administratie me melden dat mijn leerling gearriveerd is. Ik neem hem mee naar een lokaal naast de leraarskamer en we beginnen aan onze les. We beginnen aan onze weg naar Pasen en dat doen we aan de hand van het verhaal van de opwekking van Lazarus. Als het verhaal gedaan is, beginnen we aan de verwerking. Ik teken een weg op een A4-tje met daarnaast een kale boom. Ik vertel hem dat de boom in de loop van de weken een metamorfose zal ondergaan, want we leven naar het licht toe en de natuur begint zo stilaan te ontwaken. We praten over mensen en dingen die je kunt missen en wat je kan helpen als je verdriet hebt. Dan brengt hij een voor hem dringende kwestie op tafel: een goeie vriendin van hem wordt morgen 17 en hij weet niet wat hij voor haar moet kopen. Ik geef hem een paar tips en vraag ook wat ze graag doet, en of ze graag snoept. Uiteindelijk heeft hij een goed idee over wat hij kopen kan. Als we zover zijn, gaat de bel en is de les voorbij. Het is lekker weer en ik ga eerst een stukje te voet voor ik de tram pak. Ik ben om kwart over 11 thuis. Ik doe wat administratie op de computer en ruim nog wat mailtjes op. Om half 1 komt manlief thuis van de garage. We gaan eten. Daarna ga ik nog verder op de computer. Om kwart voor 5 begin ik aan de soep. Om half 6 vertrek ik naar het clubhuis en vandaar naar de turnzaal. Het is weer voorverkoop voor het turn en dansgala. Het loopt weer goed vandaag. Om 7 uur vertrek ik naar huis. Ik wandel samen met een van de leden mee naar huis. Thuis eet ik een kom soep met stokbrood. Het smaakt prima! Na het eten ruim ik de afwas op en draai de laatste wasjes. Ik hang ook nog wat was op. Dan gaan we foto’s inplakken. We beginnen aan het album van 2013. Na 3 pagina’s is het tijd om naar bed te gaan.

Zaterdag 11 maart

Vroeg wakker, want ik had de wekker aan laten staan. Ik ben toch nog niet fit genoeg om naar de zelfverdediging te gaan, dus na het ontbijt besluit ik maar thuis te blijven. Ik werk de strijk weg en als ik daarmee klaar ben, maken we ons klaar om te vertrekken. We gaan eerst naar de bibliotheek om een tentoonstelling te bekijken in het kader van het 44-jarig bestaan van de carnavalsvereniging.

Daarna gaan we boodschappen doen en rijden we door naar schoonmama. Ze is blij dat we komen en het is erg gezellig. We bekijken een foto-album en aan de hand daarvan komt er van alles ter sprake. Intussen maak ik wat fotootjes. Na ruim een uur gaan we weer verder.

We rijden naar het Kralingse bos waar we nog een flinke wandeling maken. We eten een pannenkoek en rijden dan naar huis. Daar maak ik mijn papieren voor morgen in orde, zet de foto’s van vandaag op de laptop en ik werk mijn blog bij. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s