Een (in)spannende week

Er staat de komende week weer heel wat op het programma. Eerst een dienst op zondag. Zondag in de namiddag heeft dochterlief Antwerps kampioenschap op de Maxi trampoline. Maandag eerst gaan werken, daarna bellen naar de provider, omdat de televisie niet werkt. De start van de kaartverkoop in de zalen en daarna nog een vergadering over het gala. Dinsdag een dagje lesvrij, dus van alles op mijn programma. Woensdag, donderdag en vrijdag lesgeven. Donderdagavond is het de kennismakingsavond met de kandidaat dominee. Vrijdag mijn lessen voor volgende week maken en de wekelijkse boodschappen. Ook moet ik deze week op zoek naar cadeautjes voor mijn schoonzoon en neefje.

Zondag 12 maart

Vroeg opgestaan en eerst nog even een doucheke pakken. Na het ontbijt vertrokken naar de kapel. Daar eerst gezorgd dat voor de kindernevendienst alles in orde is. Dan mijn administratieve verpichtingen vervullen en de voorganger ontvangen.Het is een mooie dienst over Jezus die veertig dagen in de woestijn verblijft om zich voor te bereiden op zijn werk. Verder gaat het over vasten en hoe moeilijk dat is. Het is niet zozeer soberder eten en leven, maar je juist die dingen ontzeggen die je graag eet of doet. Na de dienst rond ik mijn verplichtingen af. Een nieuw kerkenraadslid loopt met me mee om te zien waar alles ligt en wat er precies moet gebeuren. Daarna is het tijd voor de koffie.Als we willen vertrekken, zie ik dat de kindernevendienstruimte nog niet is opgeruimd. Dat doen we dan nog maar even. Thuis even iets gegeten en nog een halfuurtje ontspannen. Daarna alvast het eten zover klaarmaken. De wedstrijd van dochterlief is pas laat in de namiddag en zoonlief moet gaan werken, dus hij kan het ook niet doen. Om kwart na 3 rijden we door. We halen eerst onze schoonzoon op bij de scouts en dan gaan we door naar Niel. Dochterlief komt ons al tegemoet als we de parking oprijden. De wedstrijd gaat goed. Tijdens de eerste reeks vliegt haar rekker uit en ze is even afgeleid, maar ze springt haar reeks uit. Als haar blok gedaan is, is het nog spannend: ze staat eerste van de provincie, maar er moeten er nog 5 uit Antwerpen springen. Ze redt het net: een bronzen medaille. We nemen nog iets kleins te eten en dan is het tijd om naar huis te gaan. Terwijl ons eten staat op te warmen, maak ik het eten voor dochterlief klaar. ’s Avonds leg ik de laatste hand aan mijn lessen voor maandag.

Maandag 13 maart

Vandaag maar weer eens op de fiets naar school. De eerste les gaan we het hebben over het evangelie volgens Lucas en over aandacht voor kansarmen. Ik vertel ook iets over het PSC. Een van de leerlingen is afwezig, dus we gaan niet verder met het filmpje. Volgende week wordt er ook niet gefilmd, want dan gaan we schilderen. De tweede les gaat over genezing en de oorzaak van het lijden in de wereld. Tijdens de lunch gaat het over een puntensysteem dat de directie wil invoeren voor buitenschoolse activiteiten. De een is voor, de ander tegen. Ik stem tegen en schrijf bij de opmerkingen dat ik het nut er niet zo van inzie. Je kan beter de mensen die weinig doen, eens aanspreken en vragen waarom ze niet deelnemen aan die activiteiten. Ook vraag ik wat ze doen met leerkrachten die maar weinig uren op de betreffende school draaien en elke keer op een andere school staan. Na de middag ga ik met mijn leerling verder met zijn filmpje. Na de les fiets ik naar huis. Ik maak het eten samen met dochterlief en als het opstaat, vertrek ik naar de zaal om kaartjes te verkopen. Dan terug naar huis en eten. Tijdens het eten weer vertrokken naar de zaal. Ik ben niet voor niks geweest, want ik heb toch al 10 kaartjes verkocht. Weer naar huis om verder te eten. Dochterlief vertrekt alvast naar de vergadering. Ik vertrek een halfuurtje later. Na de vergadering loop ik met een aantal lesgevers naar het clubhuis om naar de aanwezige kleding te kijken. ’s Avonds thuis doe ik niet veel meer. Ik ga om kwart over 11 naar bed.

Dinsdag 14 maart

Mijn lesvrije dag vandaag. Zoonlief klaagt intussen ook over keelpijn, dat zal de volgende zijn die ten prooi valt aan dat akelige beestje. Ik bel de huisarts of ze langs wil komen, want dochterlief is echt niet goed vandaag: ze heeft het benauwd. Ik adviseer haar een ibuprofen te slikken, omdat dat de zwelling vermindert. Ook de slijmoplosser wordt van stal gehaald. Ik doe wat administratie en denk al eens na over mijn les voor komende vrijdag. Verder even naar de winkel voor puddinkjes en ‘slobberpasta’. De dokter is er om 4 uur en constateert dat dochterlief ook koorts heeft. Ze moet aan de antibiotica. Om kwart voor 6 begin ik aan het eten. Het zal een keuzemenu worden, met 2 patiënten in huis die geen ‘vast voedsel’ kunnen slikken. Om kwart na 6 ga ik even naar de zaal om kaartjes te verkopen. ’s Avonds achter de computer om nog het een en ander te doen.

Woensdag 15 maart

Vanmorgen naar Burcht om de les van mijn katholieke collega over natuur bij te wonen. Hij vertelt het scheppingsverhaal en legt iets uit over katholieke godsdienst. Dan bespreekt hij heel in het kort de milieuproblematiek en het verschijnsel van de vasten. Hij voelt zich niet goed door een sinusitis, maar het gaat goed. Omdat we aan de leerlingen uitleggen dat hij zich niet goed voelt, en hen vragen om een beetje rustig te zijn, doen ze dat ook. Ze willen meester Marc niet zien crashen. Na de les nog even de stad in om wat noodzakelijke inkopen te doen, onder andere cadeautjes voor mijn schoonzus en neefje, die van het weekend hun verjaardag vieren. Dan snel naar huis. Dochterlief voelt zich door de medicijnen iets beter. Ze gaat lesgeven en misschien ook wel mee springen. Zoonlief is slechter dan gisteren en hij is dus niet naar de les vertrokken. Ik adviseer hem ook de ibuprofen te gaan slikken en hij begint ook aan slijmoplossers. We halen nog wat nieuwe voorraad puddinkjes, zodat ze nog even voort kunnen. Ook passeren we nog even langs de apotheek om medicijnen op te halen die besteld moesten worden. ’s Avonds kijk ik wat tv en ik lees wat.

Donderdag 16 maart

Naar school voor mijn les in Boom. Het eerste uur bespreken we de opbouw van het Lucas evangelie en ik vertel hem over het Protestants Sociaal Centrum in Antwerpen. Na de lunch begint hij aan zijn filmprojectje. Ik leg uit wat de bedoeling is en hij gaat aan de slag. Intussen bereid ik mijn les voor morgen verder voor: ik schrijf een biografie van Jezus. Als het belt, heeft hij een stuk of 8 foto’s gemaakt: een mooi begin. Om kwart na 4 ben ik thuis. Zoonlief is naar de dokter geweest en ook hij heeft een keelontsteking en een flink opgezwollen amandel. Omdat hij verder niet ziek is, moet hij het bestrijden met pijnstillers. Ik moet niet naar de zaal vandaag, want het is maar les tot half 7. Ik begin op tijd aan het eten, want ik wil om 7 uur in de kapel zijn. Om kwart na 6 zitten zoonlief en ik aan de tomatensoep. Manlief eet niet thuis en dochterlief heeft nog geen honger. Zij zal later wel iets eten. Om half 7 stap ik op de fiets richting Brasschaat. Ik help met het verder opzetten van de beamer en start de powerpoint op. Intussen is de kandidaat dominee gearriveerd. Ik maak kennis met hem en kijk of ik verder nog wat kan doen. Om half 8 beginnen we. Hij stelt zichzelf voor aan de hand van een aantal van te voren vastgestelde vragen. Na ieder punt is er gelegenheid tot vragen stellen, en dat gebeurt dan ook. Men is ongemeen kritisch, naar mijn mening soms wel iets té kritisch. Onze consulent grijpt een paar keer in, vooral om ons te wijzen op de rol van de predikant in het protestantisme en op onze verantwoordelijkheid om de voorganger te ondersteunen. Aan het eind spreekt een van de kerkenraadsleden haar waardering uit voor de manier waarop onze kandidaat standgehouden heeft tegenover de vele kritische vragen. Het is niet niks om in een sollicitatiegesprek tegenover 50 mensen te zitten… Ik help nog met opruimen en dan fietsen we naar huis. Thuis gaan we nog even zitten om iets te drinken.

Vrijdag 17 maart

Het is, zoals elke vrijdag, heel vroeg dag vandaag. Als de bel gaat, is mijn leerling nog niet aanwezig. Ik ga op het secretariaat vragen, maar daar weten ze nog van niets. Dan nog maar even in de leraarskamer gaan zitten. Na 5 minuutjes komen ze me al halen: hij is gearriveerd. Hij staat een heel verhaal te doen tegen de dames van het secretariaat, die hem niet gekalmeerd krijgen. Ik neem hem mee naar de klas en vraag wat er mis is. Eerst wil hij niets zeggen, maar als ik de laptop opstart, komt hij los: hij heeft uitgelegd waarom hij te laat is, maar hij heeft het gevoel dat ze hem niet geloven. En hij moet nablijven omdat hij te laat was. Ik zeg hem dat ik daar waarschijnlijk niet veel aan kan veranderen, omdat elke school nu eenmaal zijn regels heeft. En de dames van het secretariaat moeten zich daaraan houden. Verder heeft hij de gsm van zijn broertje bij zich. Ze hebben bij een oom geslapen en zijn broertje is de gsm daar vergeten. Het is belangrijk dat hij die krijgt voor hij naar huis gaat, omdat de familie graag wil dat het ventje bereikbaar is als hij alleen met de bus naar huis moet. Ik beloof hem dat we voor het einde van de les samen naar het secretariaat gaan om te proberen die problemen op te lossen. Dan is hij wat gerustgesteld en kan de les beginnen. We praten over wie Jezus is. Hij vertelt eerst zijn visie en dan overlopen we samen de biografie van Jezus. Ik vraag hem of hij er iets in mist, maar hij vindt hem vrij volledig. Dan gaan we op zoek naar een gedicht over Jezus. Ik vind een mooie die ik hem voorlees. Dan zoeken we muziek over Jezus. We vinden er verschillende en ik laat hem ook zoeken op internet. Dan beginnen we aan de creatieve verwerking. Deel 2 van de weg naar Pasen ziet er al wat gezelliger uit: knoppen en bloesems aan de boom, krokusjes in het gras… We schrijven er bij wat Jezus voor ons betekent en hoe hij ons helpt op onze levensweg. Op zijn vraag naar mijn tekenkunsten vertel ik hem dat het vooral een kwestie is van oefening, durven en het lef hebben om iets een bepaalde naam te geven. Ik laat hem zien hoe ik met paars een paar streepjes in het gras zet en vertel hem dan: dit is een krokus. En zo is het effectief een krokus geworden. Als jij vindt dat een bepaalde tekening iets voorstelt, dan is dat zo. Als de tekening af is, ruimen we onze spullen op en gaan naar beneden. Hij doet nogmaals zijn verhaal op het secretariaat en we boeken wat vooruitgang: een van de dames geeft aan zijn verhaal wel te geloven. Hij belooft te proberen de volgende keer op tijd te vertrekken. Op de vraag of hij de gsm van zijn broertje naar diens school mag brengen, krijgt hij een positief antwoord. Hij moet wel binnen 20 minuten terug zijn, want dan is de pauze voorbij. We vertrekken meteen. Bij de tramhalte scheiden zich onze wegen en hij loopt snel verder. Thuis doe ik al wat administratie en om 12 uur eet ik al iets. Om kwart voor 1 vertrek ik naar de kapper. Daar ben ik vrijwel meteen aan de beurt. Na een kwartier ben ik flink wat haar en een klein beetje geld lichter en kan ik weer naar huis. Daar begin ik aan de was. Terwijl de eerste trommel draait, werk ik de was die nog aan het rekje hangt weg. Zo gaat de middag voorbij, terwijl ik was en andere dingen doe. Om 6 uur begin ik aan de rösti. Dochterlief is gaan springen. Normaal heeft ze geen training op vrijdag, maar de training van donderdag is weggevallen en dus springen ze een dagje later. ’s Avonds ga ik verder met de was en de strijk.

Zaterdag 18 maart

Op tijd wakker en ontbeten. Vandaag weer naar de zelfverdedigingsles. We herhalen het een en ander en we leren ook nog een paar nieuwe trucjes. Ik vertel dat ik zelfverzekerder ben geworden door de lessen. Mijn reactie op het voorval in december is ook minder heftig dan ik gevreesd had. Ik ben alweer een keer ’s avonds met de trein teruggekomen uit Mechelen. Het stuk tot Antwerpen CS met een medebestuurslid, maar het laatste stukje tot Ekeren alleen… Dat gaat de goede kant op! Ik heb gisteren een mailtje gekregen over vervanging van een collega. Hij zit met een hernia en sukkelt daar al een paar weken mee. Deze week heeft hij zich dan toch maar ziek gemeld. Ik neem, in principe tot de paasvakantie, zijn uren op dinsdag en vrijdag over. Dat betekent dan wel dat ik de komende 2 weken alleen op woensdagnamiddag vrij ben. Deze week ben ik de hele woensdag thuis, want dan is het studiedag. Manlief gaat met dochterlief mee naar haar laatste provinciale voorronde. Ik krijg een berichtje dat ze het goed gedaan heeft: 5e plaats! En dat terwijl ze zich nog altijd niet goed voelt. Ik drink een kop koffie en bereid mijn lessen voor de komende week voor. Als dat gedaan is, ga ik verder met de strijk. Ik ruim de was op en zoek mijn papierboel nog eens uit. ’s Avonds maak ik mijn lesvoorbereidingen af. Ik maak ook een usb-stick voor mijn leerling van vrijdagmorgen. Hij wil graag een powerpoint maken van het passieverhaal en ik heb hem de plaatjes beloofd. 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s