En dan nu de draad weer oppakken

Dit wordt een lastig weekje: de gemeentevergadering van zondag kent een teleurstellend verloop en we moeten zien hoe we verder gaan in onze kerk. Dit is geen kwestie van ‘uithuilen en opnieuw beginnen’, vrees ik. Het hakt er diep in: het werk van anderhalf jaar wordt grofweg van tafel geveegd. Maar we zullen de draad weer moeten oppakken, hoe dan ook. Het werk gaat verder en de gewone dagelijkse dingen vragen hun aandacht. De jaarvergadering van de turnkring op maandag, de kaartjesverkoop voor het gala, de lessen die ik moet geven, de colleges van de kinderen, Lutheravond in de kapel, en waarschijnlijk een spoed-kerkenraadsvergadering…

Zondag 19 maart

Vroeg uit de veren om op tijd in de kerk te zijn. De beamer staat al aan. Ik zorg dat het project voor de kinderen zover klaar staat en kijk wat ik verder kan doen. De kerkdienst gaat over ‘kijken’ en over het werk van de voorganger: ze is onder andere gevangenisaalmoezenier. Ze preekt over een glasraam, dat in de gevangeniskapel hangt. het stelt Mozes bij de brandende braamstruik voor. Na de dienst handelen we snel de administratie af en is er tijd voor een kopje koffie. Dan begint de gemeentevergadering. Eerst is er gelegenheid tot vragen stellen over de procedure. Er worden veel vragen gesteld over zaken die ook donderdag al aan de orde zijn geweest. Het is een vervelend begin van de vergadering. Ook niet echt een goed signaal aan de jongeren die aanwezig zijn. Ook vraag ik me af wat de nieuwe bezoekers van de kerk hiervan vinden. Dan worden de stembriefjes uitgedeeld. Onze consulent wijst ons nog eens op onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Iedereen moet stemmen naar eer en geweten, en hierbij denken aan het belang van de gemeente en niet aan hun eigen voorkeur en behoefte. Als de stemmentellers met de briefjes in de consistorie verdwijnen, wordt de vergadering geschorst. De uitslag van de telling is teleurstellend: er zijn 3 stemmen te kort om deze dominee te kunnen beroepen: een gemiste kans. De nee-stemmers staan elkaar lachend te feliciteren, en dat hakt er bij sommigen diep in. Na de koffie vertrekt zoonlief naar huis en wij tijden met dochterlief naar Rotterdam. Als we er bijna zijn, realiseer ik me dat ik de cadeautjes ben vergeten. Die houden ze dan nog tegoed. De verjaardag is gezellig. Na het eten gaan we weer naar huis. Daar beraden we ons op wat we met onze activiteiten in de kerkgemeente aan moeten. Voorlopig nemen we nog geen definitieve beslissing. Dit kost tijd. ’s Avonds doe ik niet veel meer…

Maandag 20 maart

Gewoon weer aan het werk vandaag. Manlief werkt thuis. Ik vertrek tegelijk met dochterlief. Samen wachten we op onze bussen, die allebei te laat zijn. Haar bus komt eerder dan de mijne. Niet zoveel later komt mijn bus eraan. Ik ga naar mijn lokaal, waar ik een van mijn leerlingen al tegenkom. We gaan vandaag schilderen met een aantal klassen samen. Eerst zetten we de tafels tegen elkaar, zodat ze wat meer werkruimte hebben. Dan worden de spullen verdeeld. Dan gaan ze aan de slag. Intussen lopen we rond om te zien waar we kunnen helpen of de leerlingen van advies kunnen dienen. Als de les gedaan is, maak ik wat foto’s van het resultaat. Mijn tweede les wordt er niet geschilderd. Ik heb geen les meegebracht, maar nu kan mijn leerling goed doorwerken aan zijn fotoproject. Intussen praten we over van alles en nog wat. Ik werk aan een bladwijzer terwijl hij bezig is. Na de lessen snel naar huis. Daar doe ik nog wat administratie. Ik begin om 6 uur aan het eten en om even na half 7 is het klaar. Na het eten ruim ik de vaatwasser uit en in. Dan is het tijd om naar de vergadering te vertrekken. Het is een algemene vergadering, dus het afgelopen jaar wordt besproken en de cijfers worden gepresenteerd. Het ziet er goed uit. Thuis ga ik nog even zitten om iets te drinken en dan naar bed.

Dinsdag 21 maart

Vandaag heb ik 2 scholen om les te geven: ik val in voor een collega met een hernia. Om half 10 vertrek ik naar mijn eerste school. Ik mis mijn tramaansluiting en bel de school dat ik iets later ga komen. Als ik daar aankom, zitten mijn leerlingen al te wachten. We gaan snel naar de klas. Eerst maken we uitgebreid kennis en leg ik uit wat er met hun vaste leerkracht aan de hand is. De les gaat over wonderen. Ze werken goed mee en we praten verder over van alles en nog wat. Het zijn twee aangename jongens om mee te werken. Ik beloof ze dat ik volgende week de Lego-bijbel meebreng. Na de les maak ik heel kort kennis met de schooldirecteur. Dan ga ik door. Ik ga te voet naar de Meir om daar iets te eten. Ik heb niet zo heel veel tijd, dus het is wel dooreten. Daarna pak ik de metro naar mijn volgende school. Daar tref ik mijn collega katholieke godsdienst in de leraarskamer. We maken kennis en zij vertelt mij hoe de gang van zaken is en wie mijn leerling zal zijn.Vlak voor het belt, gaan we naar beneden. We halen onze leerlingen op ‘aan de overkant’; dat is het gebouw dat ruggelings tegen het hoofdgebouw aan staat. Dan gaan we met onze leerlingen naar buiten en wachten op de meneer van islam, die de rest van de leerlingen verzamelt. Als het te lang duurt, gaan we weer het hoofdgebouw binnen. Daar treffen we hem aan met zijn groepje, nogal onrustige, leerlingen. We voegen de groepen samen en wachten tot ze rustig genoeg zijn om naar buiten te gaan. We moeten nog een aardig stukje wandelen om bij ons gebouw te komen. Daar zet ik mij met mijn leerling in een lokaaltje en we beginnen ook nu weer met een kennismaking. Ik vertel iets over mijzelf en daarna stelt ook hij zich voor. Ik heb een les bij me over onrecht en bevrijding. We werken aan de hand van het verhaal van het volk Israël in Egypte. Ik heb een aantal stukjes uit Exodus 1 tot en met 3 geknipt en we lezen die samen. Daarna praten we er over en we bespreken ook samen hoe het verhaal verder gaat. Vervolgens laat ik hem een aantal foto’s zien over onrecht en bevrijding die hij moet sorteren. We bespreken de foto’s: wat stellen ze voor en waarom heeft hij ze zo gesorteerd? Daarna laat ik hem een kleine mindmap maken over bevrijding. Tot slot praten we nog even over de kerken waar we naartoe gaan. Na afloop rent hij naar de tram, die hij nog net kan halen en ik wandel op mijn gemak naar de metro. Om half 5 ben ik thuis. Ik kruip nog even achter de laptop en dan ga ik naar de zaal om nog wat kaarten te verkopen. Als ik terugkom, vul ik de frietpot nog wat bij en begin ik met het bakken van de satéschnitzels. Ik schil een halve komkommer en snijd die in plakjes. Dan is de frietpot warm en kan ik de pommes duchesses bakken. Tafel dekken, soep opwarmen, sausjes op tafel en klaar. Ik eet tomatensoep met brood. Als ik net wil beginnen met eten, komt manlief thuis. Die kan dus meteen aanschuiven. Na het eten ruimen we de tafel af en vertrekken we naar de kapel. Er is een lezing over Luther en het huwelijk. Er is weer een select groepje mensen. De avond is heel interessant. Ik leer weer veel bij over Luther. Als we thuiskomen, drinken we nog wat en gaan dan naar bed.

Woensdag 22 maart 

Een vrije dag vandaag, maar toch vroeg wakker. Ik ga naar beneden en ruim de vaatwasser uit en weer in. Dan zet ik hem aan. Vervolgens stofzuiger ik de living, die weer vol ligt met vogelzaadjes. Wat maken die beesten toch een troep. Als dochterlief klaar is, gaan we naar de markt. Het is toch niet meer zo leuk als het geweest is. De straatjes op het plein zijn kort en de straat waar de markt in doorloopt, is eigenlijk te smal. Dan nog even langs het Kruidvat en naar huis. Daar zet ik mij een poosje aan de laptop met een kopje koffie. Rond de middag begin ik aan de was. Zoonlief komt thuis: hij heeft in de stad geslapen na een cantus. ’s Middags mogen de vogeltjes nog even losvliegen in de living. Rond half 7 beginnen we aan het eten: aardappelomelet met champignons en tonijn. Erbij bakken we meergranenbroodjes. Het smaakt prima! Na het eten ruim ik het aanrecht op en dan vertrekken we naar onze korfbalvrienden. Ze zitten voor de gelegenheid in een restaurant. Het is een gezellig avondje. Thuis drinken we nog wat en dan is het tijd om naar bed te gaan.

 

Donderdag 23 maart

Vandaag weer naar Boom. De les gaat over armoede en rijkdom, zowel materieel als geestelijk. Het tweede uur gaat mijn leerling verder met zijn filmprojectje. Hij maakt weer veel foto’s. We spreken af dat we na de Paasvakantie ook nog wel verder gaan. We zullen het filmpje samen in elkaar zetten. Na afloop van de les naar huis. De reis verloopt goed en ik ben om kwart voor 5 thuis. Om kwart voor 7 ga ik even naar de zaal om kaarten te verkopen, terwijl zoonlief het eten verder klaarmaakt. We eten stamppot vandaag. ’s Avonds kijk ik nog wat tv.

Vrijdag 24 maart

Vroeg op vandaag. Manlief staat op het punt van vertrek als ik beneden kom. Ik ontbijt snel en pak mijn spullen in. Mijn eerste les gaat over de intocht van Jezus in Jeruzalem. We praten over de goede eigenschappen die een koning zou moeten hebben en het verschil tussen wat de mensen van Jezus verwachtten en wie Hij uiteindelijk bleek te zijn. Ik geef mijn leerling een USB met plaatjes van het passieverhaal. Hij wil daar graag een Powerpoint van maken. Na de les vul ik de rapporten in. Daar ben ik wel even mee bezig. Verder check ik meteen mijn mails maar even. Dan ga ik naar de tramhalte. Ik koop een milkshake en zet me op een bankje om mijn brood op te eten. Daarna verder met de tram naar de volgende school. Daar helpt een collega me met het invullen van de rapporten. Dan is het tijd. Mijn leerling van vandaag is een meisje van 17. Ik geef haar alleen vandaag les, want volgende week begint haar stage. Mijn leerling van dinsdag is niet goed en wil graag ook mee les volgen. Dus heb ik 2 leerlingen vandaag. We wandelen naar het andere gebouw en dan maak ik kennis met mijn leerling. Ik vertel haar wie ik ben en zij vertelt ook iets over zichzelf. De les gaat over het huwelijk en relaties. Er wordt uitgebreid over gepraat. Het is een leuke les. Na afloop wandel ik met mijn collega terug naar de metro. Ik ben om half 4 thuis. Ik doe nog wat administratie. Dan begin ik aan het eten. We eten vandaag Welsh rarebit: geroosterde boterhammen met een dikke kaassaus. Verder geef ik er gebakken groente bij. ’s Avonds ruim ik alvast wat op, ik kijk tv en lees een boekje.

Zaterdag 25 maart

Laat uit bed, want vannacht om kwart voor 4 werd ik wakker gebeld. Zoonlief kan niet binnen, want dochterlief heeft de deur op de knip gedaan. Zij wist niet dat hij nog moest thuiskomen. Ik heb van alles op mijn programma, maar het grootste deel van de dag gaat op aan het organiseren van mijn papieren. Manlief heeft al gedweild als ik beneden kom. Na de middag doen we boodschappen. Het is weer kokkerellen vandaag. We maken varkenshaas gevuld met Brie, broccoli en gebakken aardappelen. Dochterlief eet niet thuis en voor zoonlief vullen we het vlees met kruidenkaas en ik stoof wat selderij voor hem. ’s Avonds bereid ik mijn lessen voor komende week voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s