Op weg naar Pasen

De Stille Week: niet zo stil in mijn agenda, dit jaar. Op zondag Palmpasen in de kerk: dat is druk met de kindjes bezig zijn. Op maandag met een oud-collega mee naar Brussel, waar ik een halfjaartje gewerkt heb. Op dinsdag een bespreking voor de Algemene Kerkvergadering in mei. Dan wil ik deze week mijn lessen voor de komende periode afronden en nog wat privé-administratie op punt stellen. Donderdagavond zitten we voor de tv: The Passion kijken. En vrijdagavond gaan we naar een Passieconcert. Zaterdag zetten we dan de zaal voor het Paasontbijt.

Zondag 9 april

Vroeg vertrokken, want wij hebben de koffie en de koekjes bij voor de kerk. We hadden de mensen die in de Kapelbode stonden als koffiedienst wel ingelicht, maar zij bleken geruild te hebben. De koffiezetters van dienst zijn blij met onze komst, want de koffie is op en veel koekjes zijn er ook niet meer. Ik doe wat ik kan doen voor de dienst; ik help ook  een van onze nieuwe kerkenraadsleden die vandaag voor het eerst dienst heeft. Als de dienst begint, is degene die kindernevendienst heeft nog niet gearriveerd en ik begin toch behoorlijk last van stress te krijgen. Manlief heeft de beamer klaargezet en met veel moeite aan de praat gekregen. Gelukkig kwam de verantwoordelijke voor de kinderen net op tijd binnen, zodat ik niets moest improviseren. Met 14 kinderen zijn we de kerk uitgegaan. We hebben het verhaal van vandaag heel kort verteld en daarna met de kinderen aan het versieren van de kruisen begonnen. Toen we opgehaald werden, was nog niet iedereen klaar. We zijn met onze ronde begonnen en na de dienst hebben we de laatste hand aan de kruisen gelegd. Dat betrof vooral de broodhaantjes die er nog op moesten. En de twee kleintjes hadden nog geen kruis; die hebben we ook na de dienst gemaakt. Na de dienst nog even nagepraat met de voorganger van vandaag. Zij komt ons morgenvroeg ophalen. Thuis iets gegeten, een knoop aan een korte broek van manlief gezet en een poosje buiten gaan zitten lezen. Toen mijn hoofdpijn erger werd, ben ik in de zetel gaan liggen en heb ik de tv aangezet. Met pijnstillers heb ik de hoofdpijn onder controle kunnen houden. Om 5 uur is zoonlief vertrokken naar zijn werk en 2 uur later zijn wij in de auto gestapt naar de schoonmama van dochterlief. Daar werden we hartelijk ontvangen. We hebben lekker gegeten en het was erg gezellig. Zo gezellig dat we pas om kwart na 11 thuis waren. Nog even iets drinken en dan naar bed.

Maandag 10 april

Om kwart voor 8 staat mijn oud-collega voor de deur. We rijden met 3 naar Brussel; zo kan manlief een uurtje later vertrekken dan normaal. De mensen in het Huis van het Protestantisme zijn verrast dat ik er ben. Het is leuk om weer eens terug te zijn. Ik praat bij met deze en gene en ik help de tafels verschuiven, zodat er een gezellig hoekje ontstaat. Om 10 uur gaan we naar beneden voor het gebedsmoment. We beginnen met zingen en houden dan een korte stilte. Een Franstalige collega leest de Bijbel in het Frans en ik lees daarna hetzelfde gedeelte in het Nederlands: Romeinen 8:35-39. Daarna nog een stilte. Dan is er gelegenheid tot gebed en we sluiten af met een lied. We gaan weer naar boven. Ik zet mezelf in een vergaderzaaltje en werk wat op mijn laptop. Als de voorzitter gearriveerd is en even tijd voor mij heeft, regel ik mijn zaakjes met hem. Ook praten we nog even over het gebeurde tijdens de laatste gemeentevergadering. Dan is het tijd om afscheid te nemen. Ik zeg iedereen gedag en stap de deur uit. Met behulp van mijn gps wandel ik naar de volgende statie: de kerk aan de Nieuwe Graanmarkt. Daar tref ik de districtsvoorzitter, met wie ik ook nog iets te regelen heb. Ook met hem praat ik nog even over diverse zaken. Dan wandel ik naar het station, waar ik de trein naar Antwerpen neem. In de trein eet ik iets. Ik ben om 4 uur thuis. Thuis doe ik nog wat administratie en om half 7 beginnen zoonlief en ik aan het eten. Pasta met kip, paprika, champignons en tomatensaus. Na het journaal halen manlief en ik de groente. Ik begin met wassen en tussendoor kijk ik tv. Op tijd naar bed.

Dinsdag 11 april

Om 5 uur word ik wakker naast een man die ligt te shaken in zijn bed. Hij heeft veel pijn en is erg warm. Als ik hem temperatuur, blijkt hij 39.4 koorts te hebben. Van zo’n klein wondje vind ik dat erg veel, dus ik bel naar de huisartsenwachtpost. De dokter van wacht vindt dat hij maar naar het spoed moet komen. Ik maak dochterlief wakker en vraag of ze naar het ziekenhuis kan rijden. Na een kop koffie lukt dat wel. Om half 6 zitten we in de wachtkamer. We moeten niet lang wachten voor we binnen mogen. Eenmaal binnen gaat het niet meer zo snel: wel meteen temperaturen en bloeddruk meten. Daarna duurt het even. Dan komt een tweede verpleegster bloed afnemen. Intussen laat ik dochterlief weten dat ze wel naar huis mag gaan. Het kan nog wel even duren voor de dokter komt. Als de dokter er is, wordt de plek afgetekend, we krijgen een voorschrift voor antibiotica en pijnstillers en dochterlief kan weer gebeld worden om ons op te halen. Om 8 uur zijn we thuis. Manlief kruipt na het ontbijt weer in zijn bed en ik ga naar de apotheek voor de medicijnen. Ik rijd ook langs de huisarts om het medisch attest in te laten vullen. Dat kan pas als het verslag van het spoed binnen is. Ik laat het formulier achter en ga weer naar huis. Manlief ligt vrijwel de hele dag in bed. Rond de middag is hij misselijk van de pijn. Het is nog even zoeken naar de juiste intervallen van de medicijnen. Toch maar iets eten om de medicijnen in te kunnen nemen. Dan gaat hij weer naar bed. Door de dag heen werk ik de was weg. Voor het avondeten komt manlief wel naar beneden en dat smaakt ook wel. Hij gaat na een paar uur wel weer liggen. Ik kijk nog wat tv en ga dan ook naar bed.

Woensdag 12 april

De volgende morgen is de koorts weg. Dat lijkt een goed begin. De plek zelf is niet groter geworden, maar iets verderop is het wel rood. Maar even in de gaten houden. Intussen ga ik verder met wassen en ik ruim het een en ander op. Als dochterlief uit bed is, rijden we samen naar de Bredabaan voor een aantal boodschapjes. We zijn er wel even mee zoet voor we alles hebben wat we zoeken. Om 4 uur bel ik naar de receptie van de huisartsenpost om te horen of het medisch attest al ingevuld is. Het ligt er nog, maar het verslag van de spoedarts is intussen wel binnen. Ik vraag om een huisarts te mogen spreken. De betreffende dokter wil er toch even naar kijken, en we kunnen om kwart na 8 terecht. Om kwart na 6 beginnen zoonlief en ik aan het eten. Het zijn hamburgers vandaag. Na het eten gaan we te voet naar de huisarts. Die vindt het toch raadzaam dat we terug gaan naar het ziekenhuis, omdat de ontstoken plek toch wel erg groot geworden is. We wandelen terug naar huis en ik bel bij de buurvrouw aan om te vragen of zij ons naar het ziekenhuis wil brengen. Dochterlief is op de turnkring, dus zij is niet beschikbaar. Het is geen probleem; ze rijdt wel even met ons naar het spoed. Daar is het wel druk, maar we zijn vrij snel aan de beurt. Er wordt meteen weer bloed getrokken en de arm wordt bekeken. Uiteindelijk beslist de spoedarts dat manlief moet blijven, omdat antibiotica via een infuus toch effectiever en sneller werkt. Ik stuur dochterlief een berichtje, of ze mij kan komen ophalen zodra manlief geïnstalleerd is. Er wordt besloten dat hij de nacht beneden in het nachthospitaal door zal brengen en de volgende morgen naar de afdeling zal gaan. Ik laat dat weten aan dochterlief en ze stapt in de auto. Ik neem haar nog even mee naar binnen, zodat ze zich ervan kan vergewissen dat manlief goed ligt. Thuis nog even ontspannen achter de laptop en dan naar bed.

Donderdag 13 april

Om half 8 wakker en nog even uitgebreid geluilakt. Na het ontbijt aan de strijk begonnen. Daarna de vaatwasser uitgeruimd en ook weer ingeruimd. Hij is meteen vol, dus ik heb m ook maar meteen weer aangezet. In de loop van de ochtend komt een goede vriendin even langs voor een babbel. Dat doet wel even goed. Ik ga met dochterlief met de auto op bezoek. We hebben een zak vol met spullen bij. Na anderhalf uur gaan we weer naar huis. Intussen is zoonlief terug van zijn werk. Ik maak het eten: Spaanse tortilla met zalm en paprika. Ik neem een doosje mee naar het ziekenhuis om het daar op te eten. Ik ga dit keer op de fiets. Ze weten intussen wat manlief mankeert: het oorspronkelijke euvel is een slijmbeursontsteking, maar die is zo goed als over. Hij heeft er een bindweefselontsteking bij gekregen. Daarvoor krijgt hij nu een ander antibioticum. Hij moet zeker tot na het weekend blijven. Dat is niet zulk leuk nieuws, maar hij voelt zich al wel ietske beter. Om half 8 stap ik terug op de fiets, nadat ik zoonlief een berichtje gestuurd heb. Hij komt mij tegemoet gefietst. Ik kan morgen even naar Brussel om de laptop van manlief op te halen. Dan kan hij de studie in elk geval opvolgen en misschien ook iets doen. Thuis installeer ik mij voor de tv om naar The Passion te kijken. Zoonlief gaat iets drinken met een vriend en dochterlief en schoonzoon zijn iets gaan eten in de stad. Het is wel stil in huis. The Passion is weer mooi. Vlak voor ik naar bed ga, komt zoonlief thuis. Ik doe de deur op slot en ga naar bed.

Vrijdag 14 april

Een goed gevulde dag vandaag: eerst de strijk afmaken en alvast wat opruimen, zodat het huis een beetje toonbaar is voor komend weekend. Tussendoor een telefoontje van onze oud-predikant, die wil weten hoe het met manlief is en of de plannen voor het weekend allemaal doorgaan. Dat is het geval, alleen zonder manlief erbij. Ik bel manlief op om te horen hoe het gaat. Hij voelt zich niet slecht, maar hij heeft heel slecht geslapen. Ik spreek af dat ik meteen uit Brussel bij hem langskom en zorg dat ik iets te eten bij heb. Tegen de middag vertrek ik met dochterlief naar de supermarkt. We doen de wekelijkse boodschappen en boodschappen voor het Paasontbijt. Als we weer thuis zijn, trommel ik zoonlief en de schoonzoon op om de auto leeg te halen. Daarna ruimen we de boodschappen op. Als dat gedaan is, stap ik de deur uit richting bus. Die komt aanrijden als ik net op de halte sta; dat is mooi getimed! Op het station koop ik iets om in de trein te eten en te drinken. Ook hier kan ik zo in de trein stappen. Ik besluit om vanaf het station te voet naar de Kunstlaan te gaan en mijn gps te gebruiken. Die stuurt me niet via de kortste weg, dus ik doe er iets langer over dan gepland. Ik bel aan en begeef me naar het onthaal. De mevrouw van het onthaal gaat met me mee naar het kantoor van manlief. Daar haal ik de laptop uit de kast en ik pak ook de oplader en het slotje. Dan ga ik weer naar beneden. Intussen praat ik haar even bij over de toestand van manlief. Van het kantoor ga ik weer te voet naar het station, deze keer wel via de kortste route. Ik heb weer vrij snel een trein richting Antwerpen. Daar pak ik de metro richting Merksem. Van de tramhalte is het een 10 minuten te voet naar het ziekenhuis. Als ik op de afdeling kom, heb ik nog geen honger. We babbelen wat en om 7 uur bel ik de vriendin met wie ik heb afgesproken dat ze me op komt halen. Ze zal er om half 8 zijn. Ik neem afscheid en ga naar beneden. Ze staat al te wachten. We rijden naar huis en ik praat haar even bij. Thuis maak ik mijn eten warm en ik zet de televisie aan. Ik kijk naar Witse. Als dat gedaan is, ga ik nog wat opruimen. Als zoonlief thuiskomt, heeft hij eten bij zich. Hij zet zich in de zetel om te eten en de tv gaat weer aan. Intussen babbelen we wat, terwijl ik de laatste strijk wegwerk. Dan gaat hij weer naar zijn kamer. Ik ga bijtijds naar bed.

Zaterdag 15 april

Om 9 uur opgestaan en naar beneden gegaan om te ontbijten. Na het ontbijt begonnen met opruimen. Eerst de vogelkooien weer een beetje toonbaar gemaakt en de vloer aangeveegd. De ergste vlekken schoongemaakt en de vuilbak geleegd. Daarna een berichtje naar een vriendin gestuurd die vanmiddag ook naar de Kapel gaat, of ze met de auto gaat en of wij meekunnen met de boodschappen. Na wat heen en weer gepraat is het geregeld. Dan doe ik een stuk administratie. Om 1 uur maak ik met dochterlief alvast de croques zover klaar. Ik eet nog even iets en om kwart voor 2 staat de auto voor de deur. We zetten de boodschappen in de auto en rijden weg. Ik praat de aanwezigen even bij over Jan en dan gaan we aan het werk. We zetten een tafel voor de kinderen in het midden en schikken de andere tafels een beetje anders. Dan knippen we tafelpapier en gaan de tafels dekken. Borden, messen, eierdopjes, lepeltjes, kop en schotels en servetjes. De glazen en het fruitsap zetten we op een hoge tafel, zodat iedereen dat morgen zelf kan pakken. Dan gaat onze Braziliaanse vriendin nog even naar de bloemenwinkel voor bloemen op de tafels en we maken nog wat afspraken voor morgen. Intussen hebben we de koffiemachine schoongespoeld, zodat die klaarstaat voor morgen. Intussen is de chauffeur van dienst al gebeld en is het wachten tot hij arriveert. Dan rijden we naar huis. Ik ontspan nog even achter de computer en stuur een berichtje naar manlief. Hij heeft weer een boodschappenlijstje doorgestuurd van wat hij nodig heeft. Ik wandel nog even met zoonlief naar de supermarkt voor wat vergeten boodschappen. Hij moet gaan werken en ik maak een paar croques warm en stop die in een brooddoosje. Dan pak ik alles wat mee moet en wil op mijn fiets stappen. Maar nee, de ketting ligt eraf, dus dat zal ik eerst even moeten oplossen. Tien minuten later stap ik alsnog de deur uit. Bij manlief eet ik mijn croquejes op. Hij heeft intussen een fiks verband om zijn arm. Hij legt uit hoe dat gekomen is. Om iets na half 8 stap ik weer op de fiets. Als ik thuiskom, zitten dochterlief en de schoonzoon lekker te smikkelen. Ik praat hen even bij en kruip dan achter de laptop. Ze vertrekken na het eten. Ik bel mijn moeder even op om ook haar weer even op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen. Om 10 uur is zoonlief thuis. Ik maak snel wat croques voor hem warm. Ook voor mezelf maak ik er nog eentje warm. Ik ga niet al te laat naar bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s