Staartje van de vakantie

 

De Paasvakantie is bijna voorbij. Een hele drukke zondag, met eerst Paasontbijt, koffiedienst en op bezoek bij het ventje. Een rustige maandag en een ernstig gesprek op dinsdag. Woensdag begint het werk weer, en deze keer ben ik aan de beurt voor de les over Natuur. Drie avonden van huis voor vergaderingen en lezingen. En hopelijk komt manlief weer naar huis…

Zondag 16 april

Om half 8 wakker geschrokken en vlug uit bed. Checken of de kinderen al wakker zijn en me snel aangekleed. Alles klaar gezet en om iets na 8 uur vertrokken. Als we in de Kapel aankomen, is iedereen al druk bezig. Ik ga meteen helpen met alles klaarzetten. Om even na half 9 kunnen we dan toch starten met het ontbijt. Ik heet iedereen welkom en vraag een mede-kerkenraadslid om te openen met gebed. Het is een lekker ontbijtje en een gezellig samenzijn. Na het ontbijt gaan we meteen verder met de volgende shift. Het koppel met wie we koffiedienst hebben, is al in gang geschoten met koffie zetten en dergelijke. We zetten de kopjes en schoteltjes klaar en als de kerkdienst bijna gaat beginnen, glip ik de kerkenraadskamer binnen. Het is een mooie dienst, maar wel een beetje rommelig. Na afloop duik ik meteen de keuken weer in. Het loopt allemaal op rolletjes. We verdelen de overgebleven charcuterie, kaas, boter en broodjes en geven dat aan verschillende mensen mee. Onder andere aan de mensen die hebben geholpen met de koffie en de afwas. Als alles bijna is opgeruimd, gaan de kinderen en ik door naar het ziekenhuis. Ik breng met dochterlief eerst de bloemen even naar boven en zeg dat we dan even langs de huisartsenpost passeren ivm een val van dochterlief gisteren. Ze is op haar gat gevallen en heeft haar rug en pols bezeerd. Het valt gelukkig allemaal nog wel mee. We krijgen een voorschrift voor pijnstillers en ontstekingsremmers en gaan weer naar boven. Na een dik uur gaat zoonlief weer naar huis. Wij blijven nog even zitten. Om half 5 gaan we door. Op zoek naar een apotheek van wacht. Het duurt even voor we die gevonden hebben. Dan snel naar huis. Daar drink ik eerst wat en daarna begin ik aan het eten. Dat gaat allemaal vlotjes. Na het eten kruip ik nog achter de laptop, zoonlief gaat naar zijn kamer en dochterlief kruipt voor de tv. Ik ga op tijd naar bed.

Maandag 17 april

2e Paasdag: een lui begin en dan een ontbijtje met restjes van het Paasontbijt, versgemaakte eiersalade, crackertjes en ander lekkers. Daarna begin ik aan de was. Na de middag kruip ik achter de laptop om de administratie bij te werken. Daarna begin ik aan het naaiwerk voor het turngala. Ook repareer ik een broek van zoonlief. Als het naaiwerk gedaan is, begin ik aan het eten: quiche in 2 cakevormen. Als dat klaar is, stop ik voor dochterlief en voor mezelf een stukje in een doosje en pak ik het gerief dat mee moet naar de kliniek. Dan stappen dochterlief en ik in de auto en rijden we naar het ziekenhuis. Daar gaat het steeds een beetje beter met manlief. Het zal intussen een kwestie van dagen zijn voor hij naar huis mag.Thuis kruip ik nog even voor de tv met iets te drinken en dan is het bedtijd.

Dinsdag 18 april

Nog een dagje vrij, maar op tijd wakker. Na het ontbijt eerst de laatste was ingestoken en de droger nog eenVands aangezet. Ook nog een laatste was opgehangen en de eerste was al afgehaald. In de woonkamer een keer geveegd en de vloer bij de vogeltjes schoongemaakt. Na de middag verder met de administratie en al wat eten klaargezet om mee te nemen (het restant van de quiche van gisteren). Om kwart na 5 met zoonlief op de fiets gestapt richting ziekenhuis. Daar een opgewekte echtgenoot aangetroffen die dan nog wel niet naar huis mag, maar wel gehoord heeft dat zijn bloedwaarden flink verbeterd zijn. Dus het einde is in zicht! Om kwart na 7 weer vertrokken, nu richting kapel. Daar is de laatste lezing in een serie van 3 over Luther. Vanavond gaat het over Luther en geld. Net als de vorige avonden was het weer zeer interessant. Na afloop met zijn allen afgewassen en de kapel afgesloten. Om kwart voor 11 zijn we thuis. Ik check nog even mijn mail en ga dan naar bed.

Woensdag 19 april

Vandaag ga ik weer aan het werk na de Paasvakantie. Het wordt een spannende les, want het is mijn beurt voor de Interlevensbeschouwelijke Competentie. Ik ben goed op tijd op school. Na mij bij mijn collega’s gemeld te hebben, ga ik met een van hen eerst even langs het secretariaat om te zien of er nog i-Pads beschikbaar zijn. Er zijn 2 met een volle batterij en 1 met 50%. Dat moet wel genoeg zijn. Als we terug zijn, zetten we de tafels en stoelen goed en dan is het tijd om ze binnen te roepen. Ik leg eerst uit wat we gaan doen deze les en begin dan aan mijn uitleg. Ik vat eerst de lessen samen die ze al gehad hebben. Dan zeg ik iets over het verschil tussen protestantisme en rooms katholicisme. Dit doe ik aan de hand van platen van het interieur van 2 kerken. Ik vraag of ze verschillen zien en of ze die verschillen kunnen benoemen. De rooms-katholieke kerk is mooier, vinden er een paar en de protestantse kerk is soberder of kaler. Ik leg uit dat dit komt omdat er bij ons geen heiligenbeelden in de kerk hangen. Op de vraag naar het waarom leg ik uit dat in de tijd van de reformatie de beelden ook echt aanbeden werden. Volgens het eerste van de 10 geboden mag je alleen God aanbidden. Beelden van mensen, dieren of andere wezens mogen niet aanbeden worden. De protestanten van het eerste uur waren hierin zeer strikt en dus werden in protestantse streken de beelden in de kerken radicaal verwijderd; ze sloegen ze letterlijk kort en klein. Dat was de beeldenstorm, vertel ik hen. Ik zeg verder dat er nog wel meer verschillen zijn, maar dat ik ze daarmee niet wil vermoeien. Het is belangrijker om te kijken naar wat ons verbindt, dan naar wat ons scheidt. Ik maak de stap naar het thema van onze ILC door te zeggen dat iedereen, christenen, moslims én de mensen die zedenleer volgen, de opdracht hebben om goed voor de aarde te zorgen. Op mijn vraag of we goed bezig zijn, krijg ik geen bevestigend antwoord. Dan vertel ik ze dat we daar allemaal iets aan kunnen doen, want dat alle kleine beetjes helpen. We gaan in groepjes zitten, iedere groep krijgt een i-Pad en een begeleidende leerkracht. Dan leggen we ieder apart nog eens uit wat de bedoeling is en we gaan aan de slag. Mijn groepje besluit zich toe te leggen op hoe we met afval om kunnen gaan. We gaan naar buiten en 2 van de leerlingen laten zich filmen terwijl ze een stukje zwerfvuil in de juiste vuilbak gooien. Dan gaan we naar de lagere school. We vragen aan een leerkracht of we wat vragen over afval aan de kinderen mogen stellen. Dat mag. Helaas kunnen we dit gesprekje niet filmen, want het geheugen van de i-Pad is vol. Ik stel voor dat we dit als een ervaring meenemen en hierover vertellen bij onze presentatie. We gaan weer terug naar de klas. Daar is iedereen klaar met de filmpjes. Het eerste groepje heeft een aantal verschillende filmpjes gemaakt: over bijen die goed zijn voor de natuur, over compost in plaats van kunstmest, over afvalwaterzuivering en over zwerfvuil. De tweede groep heeft een aantal dingen opgelijst die je kunt doen om de wereld mooier te maken. Zij zoeken het vooral in respect voor elkaar en voor de natuur. Tot slot presenteren wij ons resultaat. Ik vertel er ook nog bij dat we gepraat hebben over het verminderen van afval, bijvoorbeeld door in de supermarkt verschillende groente en fruitsoorten in één zakje te stoppen en de verschillende klevertjes op hetzelfde zakje te plakken. Dan is het ook bijna tijd om naar huis te gaan. We laten de leerlingen wat eerder vrij om buiten nog even van de zon te genieten. We ruimen de klas op en ik breng de i-Pads terug naar het secretariaat. Dan brengt mijn collega me naar de tram. Intussen heb ik een berichtje gehad dat manlief mee naar huis mag, maar dat hij nog wel moet wachten op de assistent-arts, die nog de hele middag aan het opereren zal zijn. Ik ben om kwart voor 2 in het ziekenhuis. We praten wat en op een gegeven moment komt er een verpleegster binnen met de mededeling dat het zeker niet voor 5 uur zal zijn dat de papieren in orde gemaakt kunnen worden. Dan gaan we nog maar even iets drinken in het cafetaria beneden. Ik eet er ook nog iets bij, dat heb ik nog niet echt gedaan. Om 5 uur komen de boterhammen van manlief. Dat pakt hij dan nog maar even mee. Daarna gaat hij nog eens vragen of de assistent-arts al beschikbaar is. Dan gaat het snel: onze chauffeur komt al binnen gewandeld. Als hij hoort dat het nog even kan duren, gaat hij beneden een kop koffie drinken. De hoofdzuster komt binnen met alle papieren en we pakken de laatste dingen in. Manlief neemt afscheid van de verpleging en we stappen in de lift naar beneden. Daar zit onze chauffeur al te wachten. Hij brengt ons naar huis en ik ga meteen met de voorschriftjes naar de apotheek. Met een heel pakket aan verbandmiddelen en medicijnen kom ik weer thuis. Ik smeer een paar boterhammen en als die op zijn, pak ik mijn spullen voor vanavond en ik stap op de fiets. Het is gemeentevergadering vanavond. De vergadering verloopt vrij rustig en na afloop drinken we nog een glaasje wijn. Ik fiets samen met de koster terug naar Ekeren. Thuis doe ik kort verslag van de vergadering en dan gaan we naar bed.

Donderdag 20 april

Vandaag weer naar mijn school in Boom. De les gaat over ‘geloven in Jezus Christus’ aan de hand van het verhaal van de Samaritaanse vrouw. We praten uitgebreid over geloven en ik vraag aan mijn leerling hoe hij op zo’n verhaal zou reageren. De reactie van de vrouw wordt geloofwaardiger als hij zich realiseert dat Jezus dingen over haar weet die hij normaal gezien niet zou kunnen weten. In mijn springuur selecteer ik de foto’s en schrijf ik een script uit. Tijdens het tweede lesuur leg ik uit hoe het videoprogramma werkt en ik zet hem aan het werk om de foto’s in te voegen. Als hij daarmee klaar is, is de les voorbij. Volgende week gaan we verder. Thuis help ik manlief met badderen en begin ik aan de strijk. Samen met zoonlief maak ik de soep en dan gaan we aan tafel. Om kwart voor 7 ga ik even naar de zaal. Ik verkoop nog 4 kaarten voor de zaterdag. Thuis ga ik weer verder met eten. Na het eten ruim ik de tafel af en ga verder met strijken. Ik ga op tijd naar bed.

Vrijdag 21 april

Vroeg mijn bed uit vandaag; het valt niet mee… Ik eet een boterhammetje en drink een glaasje water, pak mijn boekentas in en ik stap op tijd de deur uit. In de leraarskamer eerst een kopje koffie om verder wakker te worden. Mijn leerling staat niet op de speelplaats, maar zit op het secretariaat te wachten. Hij wist niet of ik er al was. We gaan samen naar boven. We gaan het deze lessenreeks hebben over Luther en de reformatie. Eerst vertel ik hem het verhaal van Elckerlijc en de dood. Dan bekijken we er een kort filmpje over. We praten er even over na. Dan laat ik hem zien hoe men in de Middeleeuwen dacht in de hemel te komen: je kon de genade verdienen door goede werken te doen en/of aflaten te kopen. Daar snapt hij helemaal niets van. Dan ga ik verder met de tekst uit Johannes 3:16. God had de wereld zo lief, dat hij zijn eniggeboren zoon heeft gegeven, zodat ieder die in hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Het eeuwige leven krijg je dus door geloof alleen. Dat klinkt hem veel bekender in de oren. Ik start de film over Luther en we bekijken het eerste halfuur. Als de film gedaan is, praten we nog even verder. Terwijl we praten, maak ik een tekening van een cadeau en ik schrijf erbij: ‘Het leven is een cadeau! Geniet ervan!’ Hij is zichtbaar aangedaan, maar kan niet verklaren waarom. We praten over de atletiekwedstrijden die hij komend weekend heeft. Ik spreek het vertrouwen uit dat hij dat wel goed gaat doen. ‘Kijk eens wat een lange benen jij hebt!’, zeg ik. Maar direct daarna vertel ik hem over een kleine vrouw, die in de jaren ’80 vreselijk hard kon lopen: Nelli Cooman. We bekijken 2 filmpjes van haar: eentje van haar wereldrecord op de 60 meter en een van een finale op de honderd meter. Ze was echt verschrikkelijk snel! Dan gaat de bel en ruimen we op. Ik wens hem succes bij de wedstrijden en stap de poort uit richting tram. Ik ben om 11 uur thuis. Eerst even een kop koffie en dan maak ik het weekmenu en het boodschappenlijstje. Dan zet ik de laptop nog even aan om het een en ander te checken. Ik schrijf een briefje bij mijn declaraties en stop alles in een envelop. Ik neem de envelop mee als ik naar het districtshuis vertrek om een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Daar blijkt mijn pasfoto niet goed te zijn, dus moet ik nieuwe laten maken. Als dat gebeurt is, gaan ze verder met mijn aanvraag. Dan ga ik weer naar huis. Eerst even lunchen met een kop soep en een broodje. Daarna pak ik de jurk van dochterlief die korter gemaakt moet worden. Ik probeer hem af te meten, maar er zit een bocht in de zoom. Voor advies spring ik even bij een bevriende buurvrouw binnen, die me van advies dient. Ik ben toch nog niet helemaal zeker als ik het zo doe, dus ik laat het nog even hangen tot we rustig de tijd hebben om rondom juist te meten. Dan doe ik een eerste poging om het haar van manlief met de tondeuse te doen, maar die blijkt niet opgeladen te zijn. We besluiten een paar uur te wachten. Intussen doe ik wat andere werkjes. Als ik dan weer check, doet de tondeuse het wel. Het haar kan eraf. Om kwart na 5 gaan we de beestjes vangen om naar de dierenarts te gaan. Daar aangekomen, blijkt deze met vakantie te zijn. We brengen de beestjes weer thuis en gaan op eten uit. Het worden uiteindelijk frietjes. ’s Avonds kijk ik tv en doe ik de afwas. Ook ruim ik nog wat was op. Ik ga op tijd naar bed, want ik ben moe.

Zaterdag 22 april

Geen wekker gezet, maar toch nog redelijk op tijd wakker. Het ontbijt is al achter de rug als de verpleegster komt om het verband van manlief te verversen. De wond ziet er indrukwekkend uit. Die kan inderdaad beter door een deskundige verbonden worden. Als ze klaar is, gaan we naar de winkel. Terwijl manlief de auto gaat halen, zet ik alles al klaar in de gang. Intussen schiet poes naar buiten. Die heeft duidelijk behoefte aan een frisse neus. Het is zo druk bij de supermarkt, dat we buiten het parkeerterrein gaan staan. Na de boodschappen gaan we meteen maar even tanken. Als we thuiskomen is dochterlief vertrokken en zoonlief opgestaan. Ik spreek met hem af dat we als ik klaar ben met poetsen aan onze Lego-kerk beginnen. Ik ruim op en stof globaal de woonkamer, gang, keuken en patio. Dan haal ik er een bezem doorheen. De dweil is voor als zoonlief naar zijn werk is vertrokken. Dan ga ik zoonlief roepen en we sorteren de steentjes: witte, lichtgrijze en beige. Dan beginnen we aan de vloer. Het is een gepuzzel, maar uiteindelijk wordt het een lichtgrijze vloer met een donkergrijs pad en podium. We zoeken deuren en beginnen dan met bouwen. De raampjes maken we met doorzichtige steentjes. In de achterwand maken we kleine gekleurde raampjes (een soort glas-in-lood). Het ziet er leuk uit. Als de muren klaar zijn, stoppen we; zoonlief moet nog aan zijn vertaling werken. Ik pak mijn oefenboek voor handlettering en houd me daar nog een poos mee bezig. Om kwart na 5 is zoonlief vertrokken en maak ik een sopje voor de vloeren. Na het dweilen laat ik het nog een klein halfuurtje drogen en dan begin ik aan het eten. Het zijn wafels vandaag. De hartige wafels maak ik met pesto, kaas, crème fraîche en champignons, de zoete met bruine en witte suiker, chocoladebolletjes en oranjebloesemwater. Als de hartige klaar zijn, komt dochterlief thuis van jureren. We ruimen de tafel op en dekken voor het eten. De eerste zoete wafels bakken niet goed, dus gaat er nog wat zelfrijzende bloem bij. Maar het gaat nog niet goed genoeg; nog maar wat zelfrijzende bloem erbij dan… Dan gaat het beter. Na het eten ruim ik alles op en ga verder in mijn handlettering boek. Ik drink nog iets en ga dan naar bed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s