Een drukke week…

Dit wordt weer een drukke week: 4 extra lesuren als vervanging van een collega op ouderschapsverlof, voorbereidingen turn- en dansgala, de normale lesuren, manlief die weliswaar weer aan het werk is, maar wel thuis, werk voor het district dat ik nodig af moet ronden, twee beestjes die naar de dierenarts moeten, nog een aantal afspraken die gemaakt of verzet moeten worden… tuut tuut tuut tuut! Truus de mier heeft het weer druk!

Zondag 23 april

Laat wakker geworden met een lichte hoofdpijn… Ik besluit nog te blijven liggen en de kerk te laten voor wat het is. Volgende week zal ik weer moeten, want dan heb ik dienst. Na een langzaam begin dek ik de tafel voor het ontbijt, terwijl dochterlief en schoonzoon ook al zover zijn. Ik kook eitjes, zet thee en zet verder alles op tafel. Zoonlief is ook al op, hij neemt zijn ontbijt mee naar zijn kamer. Na het ontbijt zet ik me aan de keukentafel om nog even te hobbyen. Dochterlief en schoonzoon zetten zich in de woonkamer voor de tv en manlief gaat achter de laptop met zijn dagelijkse besognes. De eerste die vertrekt is manlief, die naar een korfbalwedstrijd gaat kijken. De volgende is dochterlief die naar Deinze gaat om een jurypin in ontvangst te nemen als beloning voor 5 jaar jureren. De derde die vertrekt is zoonlief: hij draait vandaag 2 shiften achter elkaar. Ik blijf thuis om 2 nieuwe lesreeksen voor te bereiden. Tot Pinksteren heb ik 4 extra lesuren in verband met een collega die in ouderschapsverlof gaat. Het betreft een 4e jaar BSO en een 7e jaar BSO. Het thema over Luther is in het 4e al behandeld, dus ik moet een ander thema kiezen. Ik grasduin door de thema’s en kies voor het thema Extremisme. Lekker actueel en genoeg stof om 6 lessen te vullen. Het 7e jaar gaat verder met de cursus Communicatie, waarbij ik het thema Manipulatie aanpak. Het ziet er interessant uit. Ik print alles uit, terwijl ik naar praisemuziek luister. Ook de rest van mijn lessen voor de komende week druk ik af. Zo heb ik voor iedereen weer een bundeltje klaar. Aan het eind van de middag komt manlief thuis. We spreken af dat ik het eten zal maken, als hij de vaatwasser leegt en vult. We eten vandaag tagliatelle met tomatenroomsaus en zalm. Binnen een halfuur is het klaar. Als we gedaan hebben met eten en alles is opgeruimd, ga ik verder met de lessen. Intussen heb ik een berichtje van dochterlief gekregen dat het nog wel even kan duren voor ze thuis is, want ze staat al 50 minuten stil op de oprit van de snelweg. Er is een ongeluk gebeurd en er zijn 2 rijstroken afgesloten. Dus is zoonlief als eerste thuis. Hij schept lekker op van de pasta. Als hij net naar zijn kamer is verdwenen, komt dochterlief binnenwandelen. Ook zij schept een lekker bordje op. Om half 11 zet ik de laptop uit en ga ik nog even met dochterlief in de zetel zitten. Ik ga om half 12 naar boven.

Maandag 24 april

Het begin van een nieuwe werkweek: manlief werkt thuis deze week, dit in verband met de verpleegster die nog elke dag zijn verband komt vernieuwen. We kunnen dus samen ontbijten. Na het ontbijt orden ik mijn papieren voor de komende periode en pak daarna mijn boekentas in. Voor de zekerheid neem ik ook mijn Lego-mannekes mee. Dit voor het geval dat allebei mijn leerlingen van de eerste les aanwezig zijn. Ik stap op mijn fietsje en rijd naar Stabroek. Daar heb ik nog 10 minuutjes om op adem te komen voor het belt. Ik tref een van mijn leerlingen aan bij het lokaal: degene die net terug is van een lange schorsing. Ik praat even met hem bij en beloof hem de papieren van de vorige periode te bezorgen, zodat hij in elk geval weer bij is. Ik verwacht ook wel van hem dat hij de papieren doorneemt, want op het juni-examen zal ik ook daaruit dingen gaan vragen. Dan starten we de les. We beginnen aan een reeks over het Johannes-evangelie. Vandaag gaat het over geloven aan de hand van het verhaal van de Samaritaanse vrouw. We bespreken het verhaal uitgebreid en maken ook uitstapjes naar andere verhalen. Hij wil van alles weten en ik ga grondig in op zijn vragen. We praten ook nog even over de reden van zijn schorsing en hij heeft zelf het idee dat het wel beter gaat nu. De geluiden die ik in de lunchpauze over hem hoor, wijzen daar nog niet echt op. De andere leerkrachten hebben niet het idee dat het allemaal wel tot hem doordringt, omdat hij de oorzaak van dingen die niet goed lopen nogal eens buiten zichzelf zoekt. Ik laat hem een enquête invullen en beloof hem de uitslag over een aantal weken. De tweede les gaat over geloof en twijfel, dit aan de hand van het verhaal van Thomas, die niet gelooft dat Jezus aan de discipelen verschenen is. Hij gelooft pas als hij het met eigen ogen ziet. We praten er uitgebreid over en zien ook het laatste deel van de film ‘The Gospel of John’, vanaf het moment dat Jezus aan de discipelen verschijnt. We maken op het bord een mindmap over geloven en praten erover dat ook twijfel nauw samenhangt met geloof. Geen geloof zonder twijfel. Na de lunchpauze bekijken we het filmpje dat ik gemaakt heb van zijn foto’s. Hij is er wel tevreden over en verwacht ook wel goede punten. Dan laat ik hem in een strip de tekstballonnetjes invullen: hoe verwoordt hij het bijbelverhaal dat we gelezen hebben? Omdat we nog wat tijd over hebben, doe ik nog een kleine Bijbelquiz met hem. Het gaat over Bijbelse uitdrukkingen. Hij brengt het er niet zo goed vanaf: 7/20. Ik stel hem gerust met de mededeling dat ik de punten niet zal meenemen in zijn beoordeling. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Ik passeer nog even langs de winkel voor visstukjes en printerinkt. Om half 4 ben ik thuis. Precies op tijd voor de thee. Ik verzet de afspraak om mijn id-kaart op te halen en stuur een bericht naar de directie van mijn school in Boom in verband met een verplichte studiedag op 4 mei. Ook meld ik me aan voor deze studiedag. Dan is het tijd om aan het eten te beginnen. Het is vandaag fish en chips. Dochterlief helpt met paneren en kruiden. Ook maakt zij een paar sausjes. Het resultaat is erg lekker! Na het eten ruim ik eerst de afwas op en maak de keuken schoon. Zoonlief ruimt de frietpot op. Als alles opgeruimd is, maak ik een wandeling met dochterlief. En passant halen we de groente op. Daarna zetten we ons voor de tv. Om half 12 ga ik naar bed.

Dinsdag 26 april

Heel vroeg op vandaag, want ik moet om 8.10 op mijn tijdelijke nieuwe school zijn. Om 7 uur stap ik de deur uit. De bushalte van mijn volgende bus vind ik niet, dus ik stap weer op een bus richting busstation. Daar stap ik over op de tram. Ik kom iets te laat bij school aan, maar dat vinden ze daar niet zo erg. Ik wacht even op de mijnheer van personeelszaken en hoor dan dat mijn leerlingen van het eerste uur er niet zijn, omdat niet op tijd bekend was dat ik er vandaag al zou zijn. Hij wijst mij wel alvast waar mijn leerlingen zouden moeten staan en wijst mij ook al het lokaal waar mijn lessen doorgaan. Daarna zet ik mij in de leraarskamer met een kop koffie en mijn laptop. Ik bereid mijn tweede les nog wat verder voor en doe intussen het een en ander aan administratieve klusjes. Om 10 uur ga ik naar buiten, waar mijn leerlingen van 7B niet aanwezig zijn. Nog maar eens informeren op het secretariaat. Daar blijkt dat mijn leerlingen elders zijn: ze zijn aan het helpen op de scholenveldloop. Dan zoeken we de directeur op om te informeren naar de evaluatiedag van volgende week. Ik moet niet komen, want leerlingen die ik niet gezien heb, kan ik ook niet evalueren. Dus volgende week dinsdag ben ik vrij. Ik wandel vervolgens naar de bushalte. Op de terugweg besluit ik dat het voor de volgende keer het makkelijkst is als ik eerst overstap op de tram en vervolgens op de bus, die bijna voor de school stopt. Thuis begin ik met de was, zodat ik die vandaag misschien wel helemaal kan afronden. Dan is het tijd voor een boterhammetje. Na het middageten maak ik de lijst van afgevaardigden verder af en mail ik die door. Daarna tik ik de tekst voor mijn 1e les over manipulatie verder uit. Dan kan ik mij nog even ontspannen op de laptop. Intussen gaat de was gewoon door. Om kwart na 5 begin ik aan het eten: gekookte patatjes, paksoi en een schnitzeltje. Voor dochterlief is er courgette met champignons en een vegetarische gehaktbal in jus. Als we klaar zijn met eten, ruimen we snel de tafel af en maken ons klaar voor vertrek. Het is vanavond ledenvergadering van het Protestants Sociaal Centrum. Het financiële gedeelte wordt in snel tempo afgehandeld, waarna het inhoudelijk gedeelte begint. Dit vindt plaats in de kerk. Het is een bijzonder programma met dans, toespraken en een heus manifest. Tijdens het programma is er een graffiti-artiest bezig op het podium. Hij maakt een afbeelding van een ‘gelukszoekertje’: een vluchtelingenkind dat wanhopig op zoek is naar geluk. Het is een prachtige plaat, die opgehangen zal worden in het PSC. We sluiten af met het Lutherlied, voorafgegaan door een majestueus voorspel. Dan is er nog een receptie met drankjes en veel hapjes. We worden thuisgebracht door de penningmeester. Thuis hang ik de was op, nadat ik nog iets gedronken heb. Dan is het bedtijd.

Woensdag 26 april

Weer een vroege start vandaag. Maar ondanks dat ik de juiste bus haal, mis ik de laatste aansluiting naar mijn school. De bus die ik had moeten hebben, is te vroeg en de volgende bus is ruim 10 minuten te laat, met als gevolg dat ik pas op de bus stap op het moment dat ik eigenlijk al voor de klas zou moeten staan. Mijn leerlingen zitten dan ook al bij mijn katholieke collega. We besluiten deze keer de les samen te geven. We praten nog even na over de lessen van de afgelopen weken: vonden ze het leuk om met iedereen samen te zitten? Over het algemeen zijn de reacties positief. Dan beginnen we aan de les: wie is Jezus? We doen een rondje, maar de leerlingen vinden het lastig om er iets over te zeggen. Dan geeft mijn collega ze per 2 een boek met verhalen over Jezus en laat ze er een uitkiezen om voor te lezen. Elke leerling leest een stukje, de een al wat enthousiaster dan de ander. Maar ze doen het stuk voor stuk verrassend goed! Als iedereen gelezen heeft, krijgen ze een werkblaadje met zinnetjes over Jezus en plaatjes van Jezus. Ze moeten de zinnetjes met het juiste plaatje verbinden. Daarna krijgen ze nog een woordzoeker. Als die af is, is het tijd om naar buiten te gaan. Mijn collega zet me af bij de tram en ik ben om 2 uur thuis. Dat is later dan gebruikelijk, maar de bus stond serieus in de file. Ik zet de laptop aan en rond het verslag van de districtsvergadering en de mailinglijst af. Dan verstuur ik het verslag. Verder werk ik mijn blog bij en doe nog wat andere laptopklusjes. Zoonlief gaat niet werken vanavond, want hij moet nog een boek lezen. Ik maak het eten (boerenomelet) en als de tafel afgeruimd is, ga ik een wandelingetje maken met zoonlief. Daarna doe ik de strijk. Ik ga op tijd naar bed.

Donderdag 27 april

Op tijd naar school vertrokken. Ik praat met mijn leerling over de persoon van Jezus: wie is hij? In het Johannes-evangelie belicht Jezus steeds een aspect van zichzelf: ik ben het levende brood, de ware wijnstok, de goede herder…. We lezen al deze uitspraken en praten er kort over. Dan laat ik hem een kort opstel schrijven over een van deze uitspraken. We zoeken wat liedjes en muziek op over een paar van deze gedeelten en dan is het tijd voor de lunch. Na de lunch begint hij met het intikken van de tekst voor het filmpje. We zullen het  opnieuw moeten maken, want het speelt niet goed af en terwijl hij aan het tikken is, valt ineens het  programma uit. Ik beloof dat ik er thuis naar zal kijken. Ik heb een week extra respijt, want volgende week moet ik naar de bijscholing en kan ik hem dus geen les geven. Als de les voorbij is, ga ik weer naar huis. Daar doe ik nog wat computerwerkjes en daarna begin ik aan het eten. ’s Avonds kijk ik tv. Ik ga niet te laat naar bed, want komend weekend zal het wel een paar keer laat worden, denk ik.

Vrijdag 28 april

Vroeg op en naar school. Daar drink ik eerst een kopje koffie. Als het belt, blijkt mijn leerling er niet te zijn. Maar ik kom niet voor niets, want er staan 4 meisjes te wachten. Zij zijn gestraft omdat ze herrie gemaakt hebben in de toiletten. Ze moeten de speelplaats kuisen. Onder protest beginnen ze eraan. Terwijl ze bezig zijn, blijven ze protesteren: ‘Het is altijd wij vieren, nooit anderen!’ ‘Wij hebben niets gedaan, mevrouw!’ en ten slotte: ‘Het is zo koud!’ Ik vertel ze dat ik alleen maar toezicht moet houden en zien of ze hun werk goed doen. Als ze stevig doorwerken, krijgen ze het vanzelf warm, zeg ik. Na een halfuur ben ik wel tevreden en zeg dat ze hun handen mogen gaan wassen en hun boekentassen ophalen op het secretariaat. Daarna mogen ze naar de les. Mijn volgende job is het toezicht houden op een groepje leerlingen in het opvanglokaal. Dat is een makkelijk werkje, want ze zitten braaf te babbelen en muziekjes en filmpjes uit te wisselen. Als het tijd is, pak ik de bus naar huis. Ik eet en drink iets en vertrek vervolgens naar de sporthal. Terwijl de mensen die er al vanaf ’s morgens zijn een broodje gaan eten, breng ik een beetje orde in de tombola en inkomstand. Na de middag begin ik samen met anderen de tribune te kuisen, zodat het publiek er niet met vuile kleren vanaf komt. Als dat gedaan is, ga ik eten. Daarna ruim ik nog wat verder op. Ik vertrek op tijd naar huis. Daar hang ik de was op en daarna vertrekken we naar de avondmarkt. We wandelen er twee keer overheen en ondertussen eten we wat en kopen we ook verschillende dingen. We komen ook diverse bekenden tegen. We zijn om 9 uur thuis. Ik doe niet veel meer, maar we liggen niet zo vroeg in bed.

Zaterdag 29 april

Na het ontbijt vertrek ik naar de sporthal, waar ik help met het klaarzetten van de tombolaprijzen. Daarna doe ik nog verschillende klusjes: ik help met het klaarzetten van de VIP-ruimte, ik zorg dat de inkomstand volledig opgeruimd is en check nog een keer of alle prijzen op hun plaats staan. Tussen de middag eet ik op mijn gemak een broodje en ’s avonds tijdens de briefing pak ik ook nog een broodje. Dan zit mijn taak voor vandaag erop. Ik wacht tot de familie er is en schuif alvast aan. Gelukkig gaat de rij snel vooruit. We zoeken onze plaatsen op en dan mag de show beginnen. Het is weer indrukwekkend wat de lesgevers met elkaar ineen gezet hebben! Tijdens de pauze kopen we tombolalotjes. Ik win een knuffel en een doosje kleurtjes. Na afloop drinken we nog iets in de kantine, maar manlief gaat al naar huis met mijn moeder. Om half 12 fiets ik naar huis. Daar drink ik nog iets en dan kruip ik in bed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s