Van alles wat…

Dit wordt een week met van alles wat: de tweede dag van ons gala, een dagje uit, een ‘gewone’ vrije dag, lesgeven, voorbereidingen voor een verjaardagsfeestje, een wedstrijd van dochterlief, een vergadering, administratieve verplichtingen…

Zondag 30 april

Met wat moeite op tijd uit bed. Ontbeten met manlief. Mijn moeder verschijnt op het moment dat wij net klaar zijn met eten. Ik schrijf mijn mededelingen voor de kerkdienst uit en pak mijn spullen bij elkaar. Om 9 uur stap ik op de fiets naar Brasschaat. Nog wel met mijn winterjas aan, want het is nog fris. In de kerk is de gastpredikant al  aanwezig. Ik leg mijn papieren klaar en laat de gastpredikant alvast zijn declaratie invullen. Dan heb ik nog even tijd voor een babbeltje hier en daar. Het is een fijne dienst over ‘het net aan de andere kant uitgooien’, ofwel het eens op een andere manier proberen. Sommige mensen hebben wat moeite om de spreker te verstaan, want hij heeft een zachte stem. Na de dienst rond ik eerst mijn verplichtingen af en drink dan een kopje koffie. Na de koffie stap ik weer op de fiets naar huis. Daar eet en drink ik iets en ik kleed mij om. Daarna fiets ik naar de sporthal. Ik check de prijzen in de tombolastand, zodat ik ze straks in de pauze makkelijk kan vinden. Ik eet nog een hotdog voor de show begint en daarna ga ik de rij eens langs om te zien of iedereen het toegangsbandje al om  heeft gedaan. Zo niet, dan vraag ik of ze dit alsnog willen doen, zodat het bij de ingangscontrole wat vlotter gaat. De rij is lang: de mensen staan tot buiten het hek. Als de deuren opengaan, loopt het vlotjes naar binnen. Er zijn wat mensen die geen kaartje hebben gekocht. Zij zullen even moeten wachten tot we wat meer duidelijkheid hebben over het aantal vrije plaatsen. Zo af en toe komen er een paar kaartjes terug van mensen die onverwacht verhinderd zijn. Die kunnen we dan weer verkopen. Als de meeste mensen binnen zijn, kunnen we nog een paar mensen blij maken met een kaartje en dan zijn alle stoeltjes echt bezet. Omdat ik achter de tombolastand sta, kan ik ook vandaag het grootste deel van de show zien. Sommige nummers zijn een beetje anders dan gisteren en een paar nummers gaat ook beter dan gisteren. De peutertjes zijn ronduit schattig. In de pauze worden er lotjes voor de tombola verkocht en ik koop er ook weer 2. Deze keer win ik een paar sokken en nog maar eens kleurtjes. De knuffel van gisteren geef ik cadeau aan een medebestuurslid. Zij heeft een kleinzoon en een kleinkind op komst, dus zij kan er meer mee dan ik. Na de show beginnen we meteen met opruimen. Dat gaat lekker vlot, want er blijven veel mensen helpen. Om 9 uur zitten we aan de frietjes. Dat is vrij vroeg. Na het eten ga ik vrij snel naar huis. Thuis ga ik uitgebreid onder de douche en daarna drink ik nog iets. 

Maandag 1 mei

Ik word pas om half 10 wakker. De verpleegster is nog niet geweest, dus we hebben de tijd om te ontbijten. Als alles is opgeruimd, maken we ons alvast zover klaar om weg te kunnen. Nadat ze geweest is (een halfuurtje later), pakken we onze spullen en zijn we weg. We gaan vandaag met de auto een flinke rit maken: we gaan de loop van de Zenne volgen. Manlief heeft een route uitgezet en uitgeschreven. We gaan dit doen bij wijze van onze jaarlijkse uitstap. We rijden via de ring en de A12 naar Willebroek en daar begint de route. Deze voert ons langs vele dorpjes en kleine wegen. Op de plaats waar de Zenne in de Rupel stroomt, gaan we even uit de auto om te kijken. Het is best frisjes zonder jas, dus we maken er geen lange wandeling van. Maar dat is niet erg, dat is vandaag niet de bedoeling. In het restaurantje onder aan de dijk drinken we een koffie met een appeltaartje met ijs voor mij en een reuzenwafel voor manlief. Het is met recht een reuzenwafel! Twee keer zo groot als een gewone wafel. Voorlopig moeten we niet meer eten. We vervolgen onze route. Bij Tubbeke (Tubize) passeren we de taalgrens. Al snel worden de wegen spannender (lees: smaller en slechter). Het zijn echt smalle B-weggetjes. Als er een tegenligger zou komen, zou het serieus improviseren worden. Gelukkig gebeurt dit niet. Rond 5 uur bereiken we het gebied waar de Zenne ontspringt. We volgen een karrenspoor om er zo dichtbij mogelijk te komen en keren dan om. We rijden terug naar Soignies en parkeren de auto op het kerkplein. We gaan een restaurantje binnen om iets te drinken. Als dat op is, besluiten we om de menukaart te vragen en daar ook iets te eten. Het eten is prima, de bediening niet erg vlot, dus uiteindelijk zijn we om 10 uur klaar om weg te gaan. De terugweg voert ons via N-wegen over Ninove, Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas naar de E17. We zijn om kwart voor 12 thuis. Manlief en dochterlief drinken nog iets, terwijl ik me klaarmaak om naar bed te gaan.

Dinsdag 2 mei

Nog een dagje vrij, maar erg veel ervan profiteren lukt niet. Ik ben wakker geworden met maagpijn. Rustig starten maar en ook de rest van de dag niet veel gedaan. Niet veel gegeten en ’s avonds op tijd naar bed. Morgen beter, hoop ik.

Woensdag 3 mei

Nog niet veel beterschap. Nog altijd een maag die lastig doet en dat trekt soms door naar mijn darmen. Niet gaan werken en een dagje rustig thuis. Wel gewassen, maar dat is geen zwaar werk. Ook help ik dochterlief met het bakken van een taart. Morgen zal zij met haar lief een tweede taart bakken. Nog geen treinkaartje gekocht voor morgen. Dat doe ik wel op het station. Weer op tijd mijn bed in.

Donderdag 4 mei

Gelukkig voel ik me een stuk beter als ik wakker word. Mijn spullen bij elkaar gezocht en ontbeten. Kwart voor 7 de deur uit en om 7 uur de bus naar het station. Daar koop ik een kaartje voor de trein naar Gent. Ik heb ruim de tijd om dat te doen, want over 10 minuten gaat mijn trein. In de trein kan ik nog rustig wat lezen. In Gent met de trein naar de plaats waar de bijscholing doorgaat. Daar ben ik ruim op tijd; ik heb alle tijd voor een kopje koffie. Het is een interessante dag en er passeert van alles de revue. We beginnen met een uiteenzetting over Guy de Brès, een invloedrijk man voor de reformatie in de lage landen. Daarna een uitleg over het aangepaste leerprogramma voor de derde graad BSO. Voor de koffie is er nog een leerkracht die presenteert hoe hij één van de thema’s uitgewerkt heeft. Na de koffie volgen nog 2 presentaties. Heel interessant en leerzaam om te zien en horen hoe collega’s met de thema’s omgaan. Dan is het lunchpauze. Tijdens de pauze spreek ik met een collega die ik nog niet ontmoet heb. Zij geeft les in Mechelen. Na de middag wordt dieper ingegaan op lesgeven in het BUSO. Ook hier doe ik weer wat nieuwe inzichten op over hoe ik met de lesprogramma’s kan omspringen. Het volgende item gaat over diversiteit in de klas en hoe je hiermee om kan gaan. Hiervoor is ook een bevraging gedaan onder de leerkrachten en we mogen ook reageren. We eindigen met een toelichting op evaluatie: hoe evalueer je een vak als godsdienst en hoe ga je om met een attituderapport? In principe volg je als godsdienstleerkracht de procedures die op de school waar je lesgeeft gelden. Krijgen de leerlingen daar examen in godsdienst, dan maak je een examen. Is er gespreide evaluatie, dan doe jij dat ook. Na afloop drinken we nog iets en dan gaan we met een hele groep te voet naar een klein theater aan de andere kant van het centrum. Daar is een monoloog over Augustinus. Het is een geslaagd theaterstuk. Als het toneel gedaan is, is het tijd om door te gaan. Ik check de tijden van de trein en de bus en besluit dat ik niet naar de kerkenraadsvergadering ga. Als alles een beetje meezit, ben ik op zijn vroegst om half 9 in Antwerpen. Dat betekent dat ik om half 10 in Brasschaat ben. Dan is de vergadering bijna afgelopen. Tijdens de wandeling naar het station heb ik nog een goede en plezierige babbel met 2 collega’s. De treinreis naar huis verloopt vlot en ik ben om 9 uur thuis. Daar doe ik verslag van mijn dag en ik werk de strijk weg. Ik ga niet al te laat naar bed.

Vrijdag 5 mei

Vroeg opgestaan, want om half 9 moet ik weer aan het werk. Na een kopje cappuccino ga ik naar buiten, maar mijn leerling staat niet in de rij. Van de secretariaatsmedewerker hoor ik dat hij net het secretariaat is komen binnenrennen. Hij is eigenlijk net te laat, maar dat wordt hem vergeven. We gaan rustig naar boven, zodat hij op adem kan komen. We overlopen even de week en beginnen dan aan de les. Ik vertel hem over het kloosterleven in de tijd van Luther en we praten over het bijgeloof dat in de Middeleeuwen welig tierde. Tot slot bekijken we het tweede halfuur van de film over het leven van Luther. Dan is de les gedaan. Ik ben om kwart na 11 thuis. Tijd voor nog een kop koffie. Dan ruim ik de living op en haal er een bezem door. De vogeltjes verhuizen naar achter in de living en de vloer waar ze staan wordt schoongemaakt. Dochterlief en schoonzoon maken de vogelkooien zelf schoon. Ik ruim verder op en zoonlief zorgt samen met de schoonzoon dat er genoeg stoelen in de living staan en dat ze proper zijn. Dochterlief heeft de taart verder versierd en ze snijdt samen met de schoonzoon de worst en de kaas. Ook maakt ze nog gevulde eitjes en bladerdeeghapjes. Dan wordt het tijd om het eten klaar te maken. We eten croques in verschillende variaties. Zoonlief en de schoonzoon hebben die al belegd. Ze moeten alleen nog gebakken worden. Na het eten ruimen we het aanrecht op en als we net klaar zijn, belt de eerste visite aan. Als iedereen er is, kunnen de kaarsjes worden aangestoken. Dochterlief blaast ze alle 22 in een keer uit. Het is een gezellig avondje en ze krijgt leuke kaarten en cadeautjes. Ze krijgt een aardig bedragje bij elkaar voor de nieuwe vogelkooi. Als iedereen weg is, ga ik naar bed. 

Zaterdag 6 mei

Een beetje uitgeslapen vandaag. Dochterlief is al vroeg vertrokken met de auto, want zij moet jureren vanmorgen. Wij volgen later met de bus. Als we aankomen, is dochterlief al aan het inspringen. De wedstrijd gaat niet super goed. Dat is spijtig, maar we vinden wel dat ze weinig punten gekregen heeft voor reeksen die helemaal zo slecht niet waren. We gaan met zijn allen met de auto terug. We eten vanavond salade met broodjes. ’s Avonds ga ik nog een stukje wandelen met dochterlief. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s