Er is er een jarig…

Een week met feestelijkheden: dinsdag wordt dochterlief 22. De slingers hangen al sinds donderdagavond, dus de stemming zit er al in. De familie is vrijdag al geweest, maar maandagavond viert ze haar verjaardag bij schoonmama, omdat de vriend van schoonmama maandag verjaart. Dat doen ze dan in een keer. Dinsdag vieren we met zijn vijven een klein feestje en vrijdagavond komen de vriendinnen van het middelbaar eten en feesten. Op haar trainingen zal ze cake trakteren, dus de hele week wordt er gebakken. Verder gaan de gewone lessen door, manlief heeft maandag en dinsdag vrijaf en de voorbereidingen voor de AKV gaan verder…

Zondag 7 mei

Niet naar de kerk, want dochterlief heeft ook vandaag wedstrijd. Wakker geworden met hoofdpijn, dus eerst maar eens douchen en een pilleke pakken. Dan ontbijten. Gelukkig zakt het een heel stuk. Dochterlief moet eerst jureren en wij rijden meteen mee. We gaan met de schoonzoon wandelen in De Schorre in Boom. Het is lekker weer en we maken een fikse wandeling. Ook drinken we een kopje koffie. Daarna wandelen we nog een stukje en dan gaan we terug naar de sporthal. We zijn mooi op tijd voor de wedstrijd. Ook hier gaat het niet super: ze eindigt als 13e van de 15. We rijden met de schoonzoon terug en zetten hem bij de mama af. Dan rijden we door naar huis. Ik ga een poos zitten lezen en om 6 uur begin ik aan het eten. Na het eten ga ik een poos achter de laptop. Ik ga op tijd naar bed.

Maandag 8 mei

Vandaag nog niet helemaal hoofdpijnvrij en het regent een beetje, dus ik ga met de bus naar school. Drie kwartier later heb ik daar spijt van, want de bus is veel te laat. Ik heb intussen al naar school gebeld dat ik nog op de bus sta te wachten en dus later ga zijn. Als ik een halfuur te laat op school arriveer, passeer ik dus eerst maar langs het secretariaat. Mijn leerling zit daar al te wachten. We beginnen snel aan de les. Omdat ze in deze periode nog geen les gevolgd heeft, beginnen we maar met les 1 van deze periode. Dus behandel ik voor de derde keer het thema Geloven in Jezus Christus. De les verloopt wel vlot en we kunnen ook nog een begin maken met les 2: Wie is Jezus? Volgende week kunnen we die les afmaken en met les 3 beginnen. Ook gaat ze dan weer verder met het Lego-filmpje. Met mijn volgende leerling behandel ik het thema ‘Vrije toegang’ over Jezus die spreekt over de goede herder en de deur waardoor de herder de schapen binnenlaat. We praten over het feit dat ‘vrije toegang’ niet gebruikelijk is: meestal moet je betalen voor een evenement of sportwedstrijd. We lezen het verhaal van de goede herder en we bespreken hoe het leven van een herder in Jezus’ tijd er uitzag. Dan beluisteren we een paar liederen die over de goede herder gaan. Ook noem ik een aantal ‘moderne herders’, zoals pleegouders, artsen zonder grenzen en mensen die met een mobiele school straatkinderen de kans geven om onderwijs te volgen. Tot slot bespreken we de functie van een deur. Na de les ga ik naar de bushalte, waar ik deze keer ‘maar’ een halfuur moet wachten. Op de bus tref ik een vroegere buurvrouw met wie ik bij praat. Thuis doe ik wat administratie en om 6 uur begin ik aan het eten. Dochterlief is niet thuis, want de vriend van haar schoonmama is jarig vandaag. Als ze om kwart voor 11 thuiskomt, praten we nog even bij. Dan ga ik naar bed.

Dinsdag 9 mei

Heel vroeg uit bed vandaag, want ik ga op de fiets naar mijn school aan de andere kant van de stad. Dit omdat ik gisteren zoveel vertraging had met de bus in verband met wegenwerken. Ik ontbijt en pak mijn spullen in. Om 5 voor 7 zit ik op de fiets. Het eerste stuk gaat probleemloos, want dat is de bekende weg. Aan het begin van de stad moet ik mijn weg een beetje zoeken, omdat ze ook daar aan het werk zijn. Eenmaal langs de Schelde schiet het wel weer op. Uiteindelijk ben ik om kwart voor 8 ter plaatse. Ik heb er dus 50 minuten over gefietst. Ik haal mijn lokaalsleutel op en drink een kop koffie in de leraarszaal. Dan gaat de bel. Ik zoek mijn leerlingen op de speelplaats en ga met ze naar binnen. We stellen ons eerst uitgebreid aan elkaar voor en dan begin ik aan mijn les. Ik moet alleen wel improviseren, want extremisme hebben ze al behandeld. Uiteindelijk vind ik in de thema’s van 3BSO een lessenreeks over de islam. Dat hebben ze nog niet behandeld. Dan gaan we dat uitwerken. Vandaag improviseer ik een introductie in de islam. We brainstormen er eerst kort over en het blijkt al snel dat de clichés over islam eigenlijk niet kloppen. We ontdekken dat het woord ‘islam’ vrede betekent. Dat vinden we zeer verrassend. Ook leren we uit een filmpje over Mohamed, dat hij pleitte voor gelijkheid voor mannen en vrouwen! Dat is tegenwoordig wel anders bij de meeste moslims! Het wordt een leuke les. Volgende week zal ik de complete cursus bij hebben, inclusief de uitwerking. De les met het 7e gaat over manipulatie. De eerste les is met erg veel babbelen, maar ik beloof ze dat het volgende week wat afwisselender zal zijn. Daarna stap ik weer op mijn fietsje naar huis. Op de terugweg maak ik wat fotootjes. Thuis kruip ik nog een poos achter de laptop. Ik check of mijn les voor morgen compleet is en wens dochterlief een gelukkige verjaardag. Ze is nog druk bezig met cake bakken. Om half zes gaan we samen zitten voor een stukje taart. Intussen gaan de eerste pizza’s de oven in. Na het eten vertrekt dochterlief om les te gaan geven. Zoonlief heeft een feestje en hij vertrekt richting stad. Als dochterlief terug is, zitten we nog even samen met een drankje. Daarna gaan we naar bed.

Woensdag 10 mei

En ook vandaag stap ik op de fiets naar school. Gisteren was het 12 km, vandaag 13. Ik fiets dit keer over de Noorderlaan tot de cinema en daar draai ik naar achter. Zo kom ik wat makkelijker langs de Scheldekaaien. Bij de ingang van de voetgangerstunnel ontdek ik dat er ook een lift is. Dat is veel gemakkelijker dan de roltrap. Op Linkeroever moet ik een beetje zoeken voor ik de juiste weg heb gevonden, maar dan rijd ik vlotjes richting school. Ik geef les samen met mijn collega van katholieke. Eerst doe ik mijn les over Thomas de twijfelaar en als ik de link gelegd heb naar het breken van het brood, is de beurt aan mijn collega. Hij heeft het over het Laatste Avondmaal. Hij vertelt erover en we spelen het ook na. Hij heeft een klein broodje bij zich dat hij breekt en deelt met zijn leerlingen. Ook heeft hij een potje met hosties bij. Ook daar mogen ze van proeven. De les is wat vroeger gedaan en ze krijgen wat vrije tijd. Ik dam een paar potjes met een leerling. Dan stap ik op mijn fiets terug naar huis. Ook dit keer neem ik de lift bij de tunnel. Bij de cinema houd ik een korte pauze om iets te eten en te drinken. Als ik de brievenbus ga legen, zie ik dat de mensen voor de vergadering gearriveerd zijn. We zetten met zijn allen een filmpje in elkaar en bepalen de tijdsduur van elk beeld. Aan het eind spreken we nog een paar dingen met elkaar af en dan gaan ze weer naar huis. Dochterlief maakt zich klaar voor de turnkring en ik doe nog wat computerwerk. Om half 7 beginnen we aan het bakken van de hamburgers. Ze zijn erg lekker. Na het eten maken we nog een wandelingetje. De rest van de avond ontspan ik achter de laptop. Als manlief thuiskomt, praten we nog wat en daarna gaan we naar bed.

Donderdag 11 mei

Geen vertraging met de bus vandaag, want dochterlief brengt me naar school. Ik ben er daardoor ruim op tijd. Ik drink nog een kopje thee en babbel wat met een collega over het toelaten van leerlingen die het op de basisschool maar tot het 4e leerjaar hebben geschopt. Als ze twaalf jaar zijn, mogen ze in principe naar de B-klas van het middelbaar, maar vaak zijn ze er qua leerhouding nog helemaal niet aan toe. Ze hebben er nu ook weer een zitten die echt niet op zijn plaats is daar. Feitelijk zouden ze minstens een jaar in de derde graad van de basisschool gezeten moeten hebben om naar het middelbaar te kunnen gaan. Als het belt, ga ik naar de klas. Ik heb het vandaag met mijn leerling over het nieuwe leven dat Jezus brengt. We lezen een aantal stukjes uit het Johannes evangelie. Tijdens onze babbel constateren we dat het moeilijk is om uit te leggen wie Jezus is aan iemand die niets van het geloof en de Bijbel weet. Tijdens het tweede uur bekijken we een deel van een film over het leven van Jezus. Volgende week kunnen we, waarschijnlijk, weer verder met het Lego-filmpje. Ik ga met de bus naar huis. Dat gaat redelijk vlot: ik ben om half 5 thuis. Dochterlief is net klaar met het bakken van de cakes voor vandaag. Om 6 uur begin ik aan het eten, het is pastasalade vandaag. ’s Avonds gaan we niet wandelen, want het regent. Ik kruip voor de tv en ga op tijd naar bed, want ik heb hoofdpijn.

Vrijdag 12 mei

Niet naar school vandaag, want de hoofdpijn is nog niet minder geworden. Om 8 uur naar school gebeld dat ik ziek ben. Om 9 uur eens iets gegeten en nog terug in bed gekropen. Om half 12 ben ik opgestaan. Ik heb nog iets tegen de hoofdpijn geslikt en heb een boodschappenlijstje gemaakt. Om 12 uur vertrekken we naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. Dochterlief is intussen begonnen met opruimen. We hebben veel boodschappen, maar het opruimen gaat best vlot. Daarna ga ik met dochterlief nog even naar de supermarkt voor een paar dingen die ik nog niet gevonden had. Eenmaal thuis is het hoog tijd om iets te eten. Dochterlief begint aan de voorbereidingen voor het eten en de hapjes van vanavond. Ik doe nog wat administratie en ga dan nog even de laatste dingetjes halen. Als ik terugkom, help ik mee met nog wat dingen snijden. Om 5 uur arriveert de eerste vriendin. We zijn nog niet klaar, dus ze komt gezellig in de keuken babbelen. Even later arriveert vriendin nummer 2. Dochterlief gaat zich omkleden terwijl ik de laatste dingen snijd en op schaaltjes leg. Intussen komt de ene vriendin na de andere binnen. Als ze met 5 zijn, kan het feestje beginnen, want nummer 6 komt later. We drinken een glaasje mee en laten ze dan even alleen. Op een gegeven moment maak ik iets te eten voor ons tweetjes, want op de dames kunnen we niet wachten. Als zij aan eten toe zijn, help ik met bakken. Ze eten en babbelen er lustig op los.  Als ze voldaan zijn, is er nog een taart als dessert. Ook die gaat vlot naar binnen. Als alles op is, is het half 11 en moet de eerste vertrekken. De rest blijft nog tot na 11 uur. Om half 12 is iedereen naar huis. We ruimen de laatste dingen op en drinken nog iets. Ik ga om kwart voor 1 naar boven.

Zaterdag 13 mei

Zaterdag poetsdag. Om de paar weken toch… Ik houd me vandaag bezig met allerlei klusjes. Ik maak het stoepje voor het huis onkruidvrij. Vorige week was het straatpoets, maar toen waren we niet in de gelegenheid om mee te doen. Verder ruim ik de was op en bereid ik mijn lessen van komende week voor. Dochterlief is een flink deel van de dag weg om te jureren. Ik orden mijn papieren voor de komende week en werk mijn blog bij. Als dochterlief terugkomt is het eten intussen klaar. We eten restjes vandaag. Zoonlief heeft geprobeerd zijn werk te ruilen in verband met het feestje van vanavond, maar dat is niet gelukt. Ik maak voor hem een ovenschoteltje klaar dat hij alleen nog moet opwarmen als hij thuis komt. Wij zijn om kwart voor zeven klaar voor vertrek. Het feestje is in Pijnacker, dat is toch wel anderhalf uur rijden. Het is een gezellig avondje. Dochterlief en ik zitten de hele avond buiten, hoewel het later wel wat fris wordt aan mijn blote voetjes. Om kwart over 11 gaan we weer naar huis. We drinken nog een snel afzakkertje en gaan dan naar bed. Dochterlief heeft nog een feestje. Zoonlief heeft niet van zijn schoteltje gegeten, want hij heeft moeten leveren bij bekenden die hem mee hebben laten eten. Om kwart voor 2 liggen we in bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s