Het wordt warmer…

Het wordt komende week een stuk warmer: eindelijk wat meer zon! Dat zal wel weer eindigen in regen, bliksem en donder, maar dat zien we dan wel weer. Verder gaan we eind deze week op weekend met de vriendenclub uit de studententijd van manlief. Ook staan er de gebruikelijke activiteiten op het programma: lesgeven, vergaderen, huishouden, afspraken maken, telefoontjes plegen…

Zondag 14 mei

Vandaag met de fiets naar de kerk, want dochterlief gaat weer jureren. Hierna is het gedaan, want dit is de laatste wedstrijd van het seizoen. Het is een mooie kerkdienst over Jezus die de leerlingen op weg stuurt. Zoonlief doet de lezingen en dat doet hij goed. Na de dienst praat ik met een aantal mensen bij. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Ik zie thuis op mijn gsm dat het bezoek van vanmiddag niet doorgaat. Onze Zeeuwse vriendin heeft een drukke week en een laat feestje achter de rug en wil liever wat uitrusten vandaag. Dus verzetten we dat naar over 2 weken. Dan bedenken we iets anders om ons vanmiddag mee te vermaken. Ik houd me bezig met het maken van een aantal kaartjes met handlettering. Ze zien er wel leuk uit. Om 5 uur beginnen we met het eten. We maken boeuf bourguignonne vandaag. Het resultaat is zeer geslaagd. We hebben wel te veel saus, maar dat komt van de week wel op. ’s Avonds doe ik rustig aan, want ik heb wat hoofdpijn. 

Maandag 15 mei

Op de fiets naar school vandaag. Er staat wel wat wind, maar het is wel te doen. Allebei mijn lessen gaan over Nicodemus die Jezus ontmoet in de nacht. In mijn eerste les leg ik de nadruk op geboren worden uit geest en water. We lezen het verhaal en ik laat mijn leerling er een mindmap over maken. Natuurlijk praten we ook over het verhaal. Als ik mijn lego tevoorschijn haal het tweede uur, zie ik dat ik de woestijnplaten vergeten ben. mijn leerling constateert dan dat ze eigenlijk wel genoeg foto’s heeft om een filmpje te maken. We bekijken samen de mogelijkheden en ze beslist dat ze liever een Powerpoint maakt. Maar het is intussen te laat om daaraan te beginnen, dus dat wordt volgende week. In mijn tweede les ligt de nadruk op het verschil tussen ‘opnieuw beginnen’ en ‘nieuw worden’. Om dat te illustreren spelen we twee spelletjes kaart: pesten. Ik vraag aan mijn leerling hoe hij het vond om steeds, bijna, opnieuw te moeten beginnen als hij bijna al zijn kaarten kwijt was. En dan leg ik uit dat het je niet verandert als je steeds een nieuw spelletje begint: je blijft dezelfde persoon. Maar als je Jezus in je hart toelaat, verandert er wél iets: je wordt een nieuw mens. Dat begrijpt hij wel. We bekijken het verhaal van Nicodemus in een film en ik laat hem van een zwart papier iets moois maken. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Ik ruim mijn spullen op en vertrek dan met manlief. We gaan eerst de auto even wassen en dan gaan we op bezoek bij de man met wie manlief op de kamer lag in het ziekenhuis. Hij doet zelf de deur open: sinds vandaag mag hij voorzichtig beginnen op de voet te steunen. Dat is een hele stap voorwaarts! We kletsen gezellig bij. Als zijn vrouw en dochter thuiskomen, drinken we nog iets. Om half 6 gaan we naar huis. Ik maak het eten: pasta marinara. Lekker makkeljk, dus om half 7 kunnen we aan tafel. Na het eten ruim ik nog even de afwas op en dan vertrek ik naar de vergadering. Het is een volle agenda, maar het verloopt wel vlot. Om kwart na 10 kunnen we naar huis. Ik drink nog wat en ga dan naar bed.

Dinsdag 16 mei

Ik word wakker met een stevige hoofdpijn. Dat wordt niet werken vandaag. Om half 8 bel ik de school om me ziek te melden. Om een uur of half 11 kom ik mijn bed uit om iets te eten en een pijnstiller te slikken. De rest van de dag doe ik rustig aan. ’s Avonds doe ik ook niet veel en ik ga op tijd naar bed.

Woensdag 17 mei 

Gelukkig is de hoofdpijn een stuk minder, dus vandaag wel weer aan het werk. Ik moet niet veel meenemen, want het is sportweek op school, dus gewoon lesgeven is er niet bij. Ik stap op mijn fietsje en rijd naar school. Ik arriveer ruim op tijd. Als de pauze voorbij is, help ik bij een soort hindernisquiz: de leerlingen krijgen een meerkeuzevraag, moeten een parcours afleggen en bij terugkomst mag de snelste eerst antwoorden. Is het antwoord fout, dan krijgt nummer 2 de kans om te antwoorden. Mijn taak is om bij het touwtjespringen te tellen. Verder leg ik steeds de springtouwen en de hoepels weer op hun plek. Daarna is het rustiger. Om half 1 stap ik op mijn fiets naar huis. Ik pauzeer in de buurt van het MAS om iets te eten en te drinken. Daarna fiets ik verder. ’s Middags doe ik de was en wat administratie. ’s Avonds maak ik een wandelingetje met zoonlief.

Donderdag 18 mei

Ook vandaag niet naar school ivm serieuze hoofdpijn. Aan het eind van de dag wel naar de dokter. Eerst maar eens naar mijn knieën laten kijken. Vandaag valt het wel mee, maar als ik een paar keer per week naar school fiets en elke dag trappen loop, dan heb ik flink last. Het is vooral irritatie als gevolg van overbelasting in combinatie met wat kraakbeenslijtage. Ik krijg een doos capsules mee om een maandje te proberen. Ook laat ze zien hoe ik mijn bovenbeenspieren kan versterken om mijn knieën te ontlasten. Het is in elk geval wel goed dat mijn menisci op hun plek zitten. Als ik vertel over mijn nek- en hoofdpijnklachten, krijg ik een verwijsbriefje voor de kinesist mee. Hij kan alles misschien weer wat soepeler krijgen. Met ook nog een nieuw voorschrift voor mijn migrainepillen op zak kan ik weer naar huis. 

Vrijdag 19 mei

Geen school, want mijn leerling is op stage. Wel allerlei andere bezigheden. Heel vroeg wakker, omdat manlief om 6 uur de deur uit moet voor een uitstap met kantoor. Daardoor mijn eigen wekker om half 8 niet gehoord en pas om kwart voor 9 weer wakker geschrokken. Volledig in de bonen me aangekleed en naar het districtshuis geraced, waar ik pas om kwart voor 12 verwacht word. Terug naar huis (zonder sleutel, want mijn handtas hangt nog aan de kapstok). Bij een buurvrouw de reservesleutel gehaald en mezelf binnengelaten. Door naar het clubhuis, waar ik wél om 9 uur moest zijn. Een halfuurtje later is het kopieermachine weer gerepareerd en kan ik naar huis. Een boodschappenbriefje maken en even iets eten. Met dochterlief naar de supermarkt voor de weekboodschappen. Zij zet me af bij het districtshuis en rijdt dan door naar huis om de boodschappen alvast op te ruimen. Ik ben de brief met mijn pincode kwijt, dus geen ID-kaart. pfff, het gaat echt lekker vandaag! Thuis nog gezocht, maar de brief niet gevonden. Bellen naar de gemeente om te vragen wat ik moet doen. Er wordt een nieuwe code aangevraagd en ik krijg bericht als die code binnen is. Dan ga ik mijn spullen inpakken voor het weekend. Zoonlief is op tijd klaar met zijn lessen, dus we kunnen om 6 uur doorrijden. Als we net op de snelweg zitten en ik een berichtje wil sturen dat we op tijd zijn voor de frietjes, merk ik dat mijn gsm nog thuis ligt. Terug naar huis dan maar! Ik vind mijn gsm waar ik het ding al verwachtte en dan rijden we alsnog weg. Ik stuur een berichtje dat we voor de 2e keer vertrokken zijn en met een beetje geluk binnen een uur ter plaatse zijn. Dat klopt dan ook. We geven onze bestelling door en als we in ons weekendverblijf aankomen, zijn ze al weg om de frietjes te halen. Na het eten is het tijd voor koffie en thee. Een deel van de groep gaat daarna wandelen en een ander deel doet een spelletje. Ik sluit me aan bij de spelgroep. We spelen een soort mens-erger-je-niet, maar een variant met een redelijk tactisch gehalte. In de loop van de avond gaan dochterlief en een van de mannen manlief van het station ophalen. De jeugd is intussen onder leiding van zoonlief aan een kaartspel begonnen.  Na het eten zet de jeugd zich rond een legpuzzel. Ik babbel wat en help ook een handje met puzzelen. Er wordt lang doorgepuzzeld en gepraat, dus we liggen pas laat op bed.

Za

 

Zaterdag 20 mei

Niet al te vroeg wakker. Dat is niet erg, want het ontbijt is pas om half 10. De ochtendshift van het schaapjes voeren slaan we deze keer over. Na het ontbijt pakken we onze spullen en stappen in de auto. Onze eerste bestemming is Fort Isabella, waar we een escaperoom gaan bezoeken. We krijgen een uitgebreide uitleg en verdelen ons in twee groepen. Onze groep moet prinses Isabella bevrijden, die in de handen van de Spanjaarden is, omdat ze geheime informatie doorgespeeld heeft aan de Nederlanders. In het begin weten we niet waar te beginnen, maar gaandeweg ontdekken we van allerlei raadsels die ons naar sleutels en codes leiden, waarachter we weer andere aanwijzingen, raadsels en puzzels vinden. Uiteindelijk hebben we nog 10 minuten over als we buiten staan. De jeugd is zo’n 5 minuten later buiten. Daarna begeven we ons naar de lunchgelegenheid. Daar krijgen we lekkere broodjes en als warm ‘nagerecht’ een heuse Flammkuchen. Na de lunch stappen we weer in de auto’s naar kamp Vught. Daar krijgen we een uitgebreide rondleiding. Als we buiten stappen, hebben we weer heel wat bijgeleerd. Terug in ons weekendverblijf is het tijd voor een drankje. Terwijl de barbecue wordt aangestoken, horen we de uitslag van de wetenschapsquiz. Voor het eerst in jaren val ik weer eens in de prijzen. 9 van de 11 vragen goed! De sfeer zit er tijdens het eten goed in. Na het eten gaat een deel van de groep wandelen, de anderen scharen zich rond de legpuzzel. Als die af is, beginnen we vol goede moed aan een nieuwe, maar die moet wel vanavond af! Dat is een uitdaging. Als de stukjes gesorteerd zijn, gaan manlief, dochterlief, schoonzoon en ik wandelen. Als we terugkomen, is de puzzel al flink gevorderd. Ik zet me er nog even bij en na nog een halfuurtje is de puzzel klaar. Dan is het bedtijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s