De blok begint

Nog een week voor de examens van onze studenten beginnen. Er wordt zo stilaan serieus geblokt hier in huis. Op mijn scholen hebben de leerlingen nog 2 weken voor de examens beginnen. De lessen in het BuSo gaan natuurlijk gewoon door. Deze week sowieso maar een halve week, want donderdag begint het verlengd weekend van Hemelvaart. Op dinsdag ga ik na mijn lessen met dochterlief naar het testcentrum om haar te laten testen op concentratieproblemen. Donderdag is de Algemene Kerkvergadering in Brussel en woensdagavond ga ik met zoonlief naar de cinema. Vrijdagavond is het burendag en zaterdag is poetsdag. 

Zondag 21 mei

Veel vroeger wakker dan gisteren. Nog wel lekker lang lui geweest. Na het ontbijt in de auto’s naar De Loonse en Drunense Duinen voor koffie, een wandeling, bier en taart voor de liefhebbers. Wij kiezen ervoor om eerst koffie te drinken en laten de enthousiaste wandelaars gaan. Als onze koffie op is, gaan we een klein wandelingetje doen. Als we boven op het duin zijn, zien we een hert wegspringen. Die is de kudde kwijt, denken we. Terug op het terras gaan we weer naar de auto’s. De volgende bestemming is de brouwerij van La Trappe. Daar krijgen we eerst een biertje en daarna een rondleiding. Het is leuk en interessant. Na afloop rijden we terug naar het weekendverblijf, waar we de auto inladen. Dan drinken we nog iets en we krijgen allemaal nog een paar worstenbroodjes. Dan is het echt gedaan en rijden we naar huis. Thuis gaan we langs de frituur om iets te eten te halen. Na het eten gaat de schoonzoon weer naar huis. Wij ruimen de spullen op en na een doucheke en een drankje is het bedtijd.

Maandag 22 mei

De laatste normale lesdag in Stabroek. De eerste les gaat over de reacties van verschillende mensen op het lege graf. We praten erover en mijn leerling kan zich niet voorstellen dat mensen twijfelen dat Jezus is opgestaan als ze hem echt gezien hebben. Je ziet toch de wonden in zijn handen en zijn zij, dan moet je niet ook nog eens kunnen voelen, vindt ze. Het tweede uur maakt ze een diapresentatie van de foto’s die ze 2 maanden geleden samen met haar geschorste groepsgenoot gemaakt heeft. Ik neem met haar door wat we volgende week doen en dat ik een voorbeeldexamen zal meebrengen, zodat ze weet wat ze kan verwachten. De tweede les gaat over de Heilige Geest en zendelingen. Ook hier wordt uitgebreid gesproken over wat we volgende week nog gaan doen. Hij heeft weliswaar geen examens, maar ook geen normaal lesprogramma meer als het examentijd is. Na de les stap ik op de fiets naar huis. Daar moet ik eerst even uitrusten, want er stond een stevig windje. We eten Käsespätzle. Dat smaakt wel! ’s Avonds maak ik nog een wandelingetje en de rest van de avond zit ik voor de tv.

Dinsdag 23 mei

Heel vroeg vertrokken vandaag. Met de bus dit keer. Die staat in de file vlak voor we de stad in draaien. Daardoor mis ik mijn aansluiting en ben ik 10 minuten te laat op school. Mijn leerling (ik heb er maar een deze keer) zit in de studiezaal te wachten. Ik haal mijn sleutel en we gaan naar boven. Ik vertel hem over de geschiedenis van de islam en als ik filmpjes van verschillende feesten wil laten zien, valt de laptop uit: batterij leeg. Volgende keer toch eerst even zien hoeveel batterij er nog is. Dan maar zonder filmpjes. Ik laat hem wel een fotootje op mijn gsm zien van de Rotskoepel in Jeruzalem. De tweede les moet ik dus improviseren, want ik heb niets op papier. We besluiten een film te kijken. Ik kies voor een documentaire over het evangelie van Judas. Tegen het einde van die film ontdekken we dat er met het beeld van Judas ook gemanipuleerd is in de Bijbel. Dat beeld wordt per evangelie steeds negatiever. In Mattheüs is hij nog lang zo slecht niet, terwijl in Johannes een heel negatief beeld van Judas geschetst wordt. We bespreken dit nog kort en dan is het tijd om naar huis te gaan. Thuis doe ik nog wat administratie. ’s Avonds kijk ik tv.

Woensdag 24 mei

Vandaag op de fiets van dochterlief naar school. Niet omdat ik zo sportief ben, maar ik ben te laat voor de bus. Ik ben er in een uur. Mijn katholieke collega en ik hebben samen 5 leerlingen. We besluiten dat ik vandaag mijn les over de goede herder geef. Als ik daarmee klaar ben, vragen de leerlingen om naar buiten te gaan. Dat doen we. Ze pikken ergens een voetbal op en we besluiten om naar een omheind voetbalterreintje te gaan. Ik ga met de meisjes een stukje wandelen, terwijl mijn katholieke collega met de anderen een potje voetbalt. Na de wandeling gaan we weer naar de klas, waar ze nog een poosje vrijaf krijgen: een aantal gaat op de computer en de rest amuseert zich met de gsm. Na de les stap ik weer op de fiets naar huis. Ik rijd in een keer naar huis. Thuis eet en drink ik wat en dan gaan we naar de kapper. Te voet, want mijn band is nog altijd niet geplakt. Daarna maak ik het eten. ’s Avonds oefen ik nog wat in handlettering. Ik heb intussen al een paar leuke kaartjes gemaakt.

Donderdag 25 mei Hemelvaartsdag

Het is algemene kerkvergadering vandaag. We vertrekken om 8 uur richting Kapel om wat gerief uit de oppasruimte op te halen. Dat kunnen we dan gebruiken in de crèche. We zijn er ruim op tijd. Het is even zoeken naar de sleutel van de oppasruimte, maar hij wordt gevonden. Dan gaat de verantwoordelijke op zoek naar de mevrouw die toegezegd had om te willen helpen met de oppas. Als ze arriveert, vraag ik hoe zij de tijd wil verdelen. Zij wil voor de middag wel oppassen. Als het nodig is, wil ik na de middag wel een tijdje oppassen. Dan vertrekken wij naar de grote aula voor de kerkdienst. Het is een mooie dienst, maar de Franstalige districten zijn wel vergeten om hun presentatie te vertalen voor de Vlamingen. Dat is wel heel spijtig. Na de dienst halen we de boterhammen uit de auto en zoeken een plekje op het gras. Na het eten gaan we even zien in de oppasruimte. Er zitten een volwassene en 1 kind. Daar moeten wij dus niet bij helpen. Na de middag gaat manlief een toneel over Erasmus bekijken en ik zie een Franstalig toneelstuk ‘Pourqoi tu cours?’ Het gaat niet zozeer om de reden waarom je rent, maar meer over je einddoel. Dus niet: waarom loop je? maar: waarheen loop je? Het is leuk in elkaar gezet en de jeugd brengt het ook goed. Daarna is het tijd voor de musical van ProJOP: Protest! We vinden het indrukwekkend, zowel het verhaal als hoe het gespeeld wordt. Ten slotte is er nog een afsluitende kerkdienst met avondmaal. Daarna gaan we op zoek naar een terrasje. Het is intussen 6 uur en als we ons drankje krijgen, besluiten we om er ook maar iets te eten. Manlief kiest voor kalfsniertjes en ik ga voor de asperges met gerookte zalm. Het is erg lekker. Na afloop drinkt manlief nog een kop koffie en ik bestel een verse muntthee. Daarna rijden we naar huis. Dat gaat niet zonder problemen, want een deel van de ring is afgezet in verband met het vertrek van president Trump. Via een binnendoorweggetje komen we net voorbij de afsluiting op de snelweg. Die is helemaal leeg, dus dan schiet het lekker op. Om negen uur zijn we thuis.

Vrijdag 26 mei

Vandaag zijn we een beetje lui. Ik doe de was en ga verder met kaartjes maken. Dochterlief moet vandaag ’s morgens en ’s avonds werken. Als ze terugkomt, gaan wij boodschappen doen. We eten een beetje vroeger dan anders, want het is burendag. We eten met zijn tweetjes, want zoonlief is ook vertrokken om te gaan werken. De burendag is gezellig en naar goede gewoonte niet om tien uur afgelopen. Om 12 uur ga ik naar bed. Het is nog lang gezellig in de straat.

Zaterdag 27 mei

Niet zo vroeg wakker als ik vandaag eigenlijk gewild had, want nu is het al behoorlijk warm als ik aan strijken toe ben. Het is vandaag sowieso erg warm: meer dan 30 graden. Strijken is ook het enige fysieke werkje dat ik doe vandaag. Manlief doet de vloeren en stoft de benedenverdieping. Ook doet hij het grove werk in de tuin. ’s Avonds doen we rustig aan. Ik bereid wel mijn lessen voor de komende week voor.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s