Uit en thuis

Nog een paar dagen in Luxemburg, samen met mijn ventje. Donderdag twee tentoonstellingen in het kader van 500 jaar reformatie en vrijdag nog een dag toeren langs de Dender. Zaterdag is de pret weer voorbij en begint het normale leven weer zijn loop te nemen. 

Zondag 30 juli

Vandaag rijden we naar Vianden. We gaan er de burcht bekijken. Er blijkt deze week een middeleeuws feest aan de gang te zijn. Dat brengt heel wat extra ambiance met zich mee. We nemen de stoeltjeslift naar boven en zullen ter plekke wel zien hoe we beneden komen. Dat blijkt een goede keuze te zijn, want de stoeltjeslift eindigt een flink stuk boven de burcht en het is nog een pittige wandeling naar de burcht, maar wel een mooie. We bekijken de burcht en leren veel over de geschiedenis. En passant pakken we een muziekoptreden mee en we zien een riddergevecht en vaandelzwaaien. Ook het musketschieten wordt bekeken en (vooral) beluisterd. Buiten op het plein en door het hele slot is een middeleeuwse markt aan de gang: oude ambachten worden gedemonstreerd en er is van allerlei lekkers en moois te koop. De burcht is in de jaren tachtig helemaal herbouwd aan de hand van foto’s en tekeningen. Het is een mooi geheel geworden. In de taverne drinken we iets en we eten een kom soep en een broodje worst. We kopen nog een paar souvenirtjes en wandelen naar beneden. Van Vianden rijden we door naar Diekirch. Daar strijken we neer op een terrasje om iets te drinken. Van Diekirch gaat het naar Ettelbrück, waar we na lang zoeken een pizzeria op een gezellig pleintje vinden. We genieten er van een pizza en een bord pasta. Dan rijden we weer naar het hotel. ’s Avonds checken we de mail in het café van het hotel.

Maandag 31 juli

We rijden naar het station van Ettelbrück en vinden nog net één plekje voor de auto. We nemen de trein naar Luxemburg en reizen voor de afwisseling eens eersteklas. Dat kan, omdat de treinkaartjes in Luxemburg belachelijk goedkoop zijn: 6 euro voor een dagkaart eersteklas! Na een comfortabele treinreis komen we aan op het station van Luxemburg. We wandelen naar het VVV en informeren daar naar de wandelroute die we willen doen. Gewapend met de wandelroute zoeken we eerst een terrasje om iets te eten en te drinken. Terwijl we genieten van een Café Gourmand bekijken we de informatie in de folders. We gaan wandelen langs de vestingwerken van de stad. Eerst brengen we een bezoek aan de kazematten, de belangrijkste bezienswaardigheid van Luxemburg. Het is veel trapjes op en af, maar zeer de moeite waard. Dan vervolgen we de wandelroute. Mijn benen protesteren bij tijd en wijle behoorlijk, maar met behulp van mijn stok en een beetje doorbijten lukt het wel. Op een bepaald punt kan je aan de buitenkant van de muur gaan kijken, en ook dat is weer trapje op en trapje af. Ik besluit de eer aan manlief te laten en rust uit op een muurtje. Terwijl ik zit te wachten, neem ik een pijnstiller. Daarna gaat het wel weer. De wandelroute is beslist zeer indrukwekkend. Aan het eind van de route strijken we neer op een terrasje voor iets te drinken en een kleine snack. We nemen de lift naar de bovenstad, waar we een apotheek opzoeken voor een sterke spierbalsem. Daarna gaan we op zoek naar een terras voor het avondeten. Jan bestelt er een lekkere pizza en ik een heerlijke Flammkuchen. Dan wandelen we naar het station. Als we in de trein zitten, begint het al te regenen. In de auto gaat het ook nog eens onweren. Als we bij het hotel uit de auto stappen, is het even iets droger, maar daarna begint het weer.

Dinsdag 1 augustus

Als we wakker worden, regent het nog altijd flink. Na het ontbijt gaan we eerst in de taverne van het hotel onze internetzaken afhandelen. We computeren tot de batterijen van onze laptops leeg zijn. Dan gaan we terug naar de kamer om een boekje te lezen en de laptops op te laden. Als het ruim na de middag droog wordt, gaan we met de auto een rondrit maken om het stuwmeer bij Esch sur Sure. We stoppen op verschillende uitzichtpunten. Door de informatieborden krijgen we een goed beeld van de geschiedenis en de functie van het stuwmeer. We maken ook nog een korte wandeling naar een uitzichtbrug. Ik merk dat mijn been nog behoorlijk pijn doet. Ik besluit dat het geen goed idee is om ’s avonds een wandeling naar de burcht boven het dorp te maken. Terug bij het hotel besluiten we om op het terras naast het hotel neer te strijken voor een drankje. Daarna bestellen we er iets te eten: Jan een reuze-hamburger en Joke een omelet met champignons. Om de vakantie goed af te sluiten, nemen we voor toe nog een kop koffie met een cognac (Jan) of een Baileys (Joke). Als al dat lekkers op is, gaat Joke terug naar de hotelkamer en Jan klimt naar de burcht. Als Jan terug is van zijn wandeling, maken we nog een korte wandeling door het dorp. 

Woensdag 2 augustus

Na het ontbijt rijden we nog even naar de burcht, want manlief heeft gisteravond ontdekt dat je daar ook met de auto kunt komen. Als we dat bekeken hebben, rijden we naar het winkelcentrum aan de grens. Daar doen we nog wat inkopen en we drinken er een kop koffie. Dan vertrekken we voor de laatste etappe naar huis. We rijden niet over de snelweg, maar langs een alternatieve route. Dat kost wel extra tijd, maar die hebben we dan ook. Om half 5 zijn we thuis. Daar helpt zoonlief met het uitladen van de auto. We beginnen ook meteen met het opruimen van de bagage. Voor het eten hebben we een wokschotel voorzien. Als we bezig zijn met opruimen, komt dochterlief thuis. Zij heeft ook een paar leuke dagen gehad. Na het eten gaan we nog even verder met opruimen en ik begin ook al met wassen. We sluiten de dag af met een drankje.

Donderdag 2 augustus

Na het ontbijt ga ik verder met de was. Rond de middag stappen we op de fiets richting stad. Het gaat niet zo snel, want er staat een stevige wind, die neigt naar stormachtig. We fietsen eerst naar de Stadsbibliotheek voor de tentoonstelling ‘Concept’ over de invloed van de boekdrukkunst op het leven in de late Middeleeuwen en de invloed van de sociale media op het leven nu. Het is een leuke, interactieve tentoonstelling. Je krijgt bij de ingang een badge, waarmee je kunt inloggen, meningen geven, vragen beantwoorden en filmpjes kijken. Verder liggen er verschillende boekjes en geschriften. Daarna wandelen we naar de Grote Markt op zoek naar een terrasje om iets te drinken en te eten. We landen bij het Elfde Gebod, op een terrasje in de luwte van de kathedraal. Na het eten wandelen we naar de Sint Andrieskerk, gelegen aan de Waaistraat. Hoe toepasselijk voor vandaag! Vanavond wordt de tentoonstelling ‘De Lutherse Lente in Antwerpen’ geopend. Er zijn een aantal toespraken, afgewisseld met viool- en cellomuziek. Als de tentoonstelling geopend is, mogen we alles bekijken. De tentoonstelling bestaat uit een tiental panelen met informatie en in de schatkamer is een aantal geschriften van Luther tentoongesteld. Verder is er in de kerk natuurlijk genoeg te zien, onder andere een kunstwerk over vluchtelingen toen en nu. We drinken nog iets op de receptie en praten bij met een aantal bekenden. Daarna fietsen we naar huis. De wind is gelukkig wel iets gaan liggen. 

Vrijdag 4 augustus

En we plakken er nog een dagje aan vast. Vandaag gaan we nog een autotocht maken langs de Dender. Eerst brengen we dochterlief en haar vriendje weg naar hun studentenjob voor vandaag in Hoboken. Dan rijden we langs de E17 naar Sint-Niklaas. Daar gaan we van de snelweg af en gaat het richting Dendermonde. De route voert ons van de monding van de Dender via vele grotere en kleinere plaatsjes naar onze eerste stop in Erembodegem. Daar drinken we een kopje koffie. Na de koffie voert de route ons langs de grens van de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Op een zeker moment besluit ik de gps aan te zetten om de route beter te kunnen volgen. Zo kan ik beter inschatten wanneer er een afslag komt die we moeten hebben. De route voert ons onder andere door Ninove en Geraardsbergen. Daar komt stilaan de taalgrens in zicht. De route slingert nu over de grens tussen Henegouwen en Vlaams-Brabant. In Ath stoppen we voor de lunch, die voor Jan bestaat uit een omelet met ham en voor Joke uit een croque met gerookte zalm. Na de lunch volgen we de oostelijke tak van de Dender. Via al dan niet schilderachtige dorpjes komen we bij de oorsprong in Masnuy-St. Pierre. Vandaar rijden we naar de oorsprong van de westelijke tak. Deze route volgt wat grotere wegen, maar we moeten soms toch nog wel zoeken. Uiteindelijk landen we weer op de Grand Place van Ath voor een welverdiend drankje. We besluiten voor het eten terug te rijden naar Aalst, waar we op de Grote Markt een terrasje uit de wind vinden, zodat we toch buiten kunnen zitten. We genieten er van een Americain preparé met frietjes en een visschotel met aardappelpuree. Na het eten gaat het via de grote weg terug naar Ekeren. Het was een mooie afsluiter van de vakantie.

Zaterdag 5 augustus

Vandaag is het boodschappen-, poets-, strijk- en opruimdag. Na het ontbijt werk ik eerst de strijk weg. Manlief heeft vanmorgen al geveegd en gedweild. Hij is nu bezig met achterstallige werkjes op de computer. Na het strijken maak ik een boodschappenlijstje en gaan we naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. Als die opgeruimd zijn, ruim ik de was verder op en ik maak een planning voor augustus. Na het eten maak ik nog een wandeling en verder doe ik niet zoveel meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s