De eerste schooldag

Deze week werken we naar de eerste schooldag en het nieuwe turn- en jeugdwerkseizoen toe: op beide scholen een personeelsvergadering, mijn allereerste vakgroepvergadering, voorinschrijvingsmoment van de turnkring, mijn programmavoorstel van de tienergroep doorsturen naar mijn maatje, de papieren van de maand september van de kindernevendienst inscannen en doorsturen…

Zondag 27 augustus

De dag lekker lui begonnen. Niet naar de kerk vandaag, want het is brunch in de wijkwerking van onze buurt. We zoeken een plaatsje in de schaduw, maar datzomerbrunch is betrekkelijk, want de zon rukt snel op en al vlug is alle schaduw uit het straatje verdwenen. Het is gezellig en lekker en we maken kennis met verschillende buurtbewoners. Als het ons te warm wordt, gaan dochterlief en ik naar huis. We moeten een bezoekje brengen aan de huisartsenpost, want dochterlief heeft al het hele weekend overal jeuk en ze is erg moe. Maar eens zien wat ze daar zeggen. Het is niet makkelijk om er te geraken, want het is wielerronde in Ekeren en vooral in de buurt waar de huisartsenwachtpost zit. Maar uiteindelijk zijn we ter plaatse. We moeten niet lang wachten. De arts van wacht onderzoekt haar en zegt eigenlijk niet veel. Ze moet bloed laten trekken, want het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Als dochterlief zegt dat ze maandag moet werken, zegt ze dat dit echt niet kan. Dochterlief moet de rest van de week thuisblijven. Gewapend met een ziektebriefje, een voorschrift voor pilletjes tegen de jeuk en een aanvraag voor bloedonderzoek rijden we terug naar Ekeren. En passant bezorgen we de laatste clubblaadjes van de turnkring. Daarna rijden we naar huis. We kunnen de auto gelukkig vrij dicht bij huis parkeren. Daar drinken we wat en daarna wandelen we naar de apotheek. De rest van de dag doen we niet veel meer. Het is erg warm vandaag. Wel neem ik met manlief de planning voor de komende maand door. Het wordt een volle maand met vooral veel weekendactiviteiten. 

Maandag 28 augustus

Vandaag bel ik naar mijn tweede school om te horen of ze mijn lesrooster al weten. Dat is niet het geval, maar ze kunnen me wel vertellen dat ik 1 leerling in het 1e en 2 leerlingen in het 4e heb. Dat betekent dat ik nog een lesprogramma in elkaar moet steken. Daar begin ik meteen aan. Mijn eerste thema wordt Luther en de reformatie. Daar heb ik het vorig schooljaar ook over gehad met mijn leerling die toen in het 4e zat. Ik pas het programma een beetje aan en werk het wat verder uit. Verder doe ik nog wat administratie. ’s Avonds fiets ik naar de sporthal om voor de turnkring in te schrijven. Het is niet zo erg druk vanavond. Steeds meer mensen schrijven zich via internet in. Thuis eet ik nog wat en daarna kijk ik nog wat tv.

Dinsdag 29 augustus

’s Morgens ga ik verder met het voorbereiden van mijn lessen. Om een uur of 10 komt de glazenwasser langs om te zien naar onze ramen. In het vervolg komen zij onze ramen aan de buitenkant zemen. De kosten vallen erg mee, dus dat moeten ze dan maar doen. De eerste keer nemen ze ook het rolluik aan de voorkant boven mee. Daarna komen ze om de 8 weken langs om de ramen te wassen. Hij laat de gegevens achter en belooft een kalender te sturen via de mail. Om kwart voor 12 vertrek ik naar school voor de eerste personeelsvergadering van het jaar. Ik moet lang wachten voor de bus komt en ik ben dus een kwartier te laat op de vergadering. Als alle info is overlopen, maak ik kennis met een paar collega’s, die denken dat ik nieuw ben. Ik leg uit dat ik vorig schooljaar ook al een half jaar les gegeven heb, maar dat ik toen maar 2 uur in de week daar op school was. Veel collega’s hebben mijn dus nog niet gezien. Ik spreek met de verantwoordelijke voor de sleutels af, dat ik vrijdag mijn sleutels krijg en een badge kan aanvragen. Ik vul mijn naam in op de permanentielijst en stel me beschikbaar voor toezicht bij de strafstudies op woensdag, maar zeg er wel bij, dat ik pas een datum kan invullen als ik weet in welke weken ik naar de les moet. Daarna gaan we nog even met de collega’s LBV bij elkaar zitten om nog een paar zaken door te nemen. Daarna stuur ik dochterlief een berichtje dat ze naar de stad kan komen. Ze heeft nog een boodschapje en dan kunnen we daarna samen naar huis. Als we terugkomen, zien we op weg naar huis een grasparkietje zitten. Ik maak er een foto van en post het op Facebook. ’s Avonds gaan we nog een korte wandeling maken.

Woensdag 30 augustus

Vandaag ga ik met dochterlief naar de markt. We kopen twee dips om met kleine broodstokjes op te eten. Ze krijgt er een gratis brood bij. Thuis zie ik dat zoonlief intussen zijn was naar voren heeft gebracht en ik begin met wassen. De rest van de dag ben ik nog bezig met de lesvoorbereidingen. ’s Avonds ruim ik nog wat spullen op.

Donderdag 31 augustus

Vroeg uit de veren, want het is vanmorgen personeelsvergadering op mijn tweede school. Hier ben ik wel ruim op tijd, dus ik ga eerst naar de leraarskamer. Daar maak ik kennis met een aantal collega’s. We praten over de vakantie en de eerste schooldag die er aankomt. De personeelsvergadering gaat door in de turnzaal. De nieuwe leerkrachten worden welkom geheten en verschillende mensen doen hun verhaal. Na afloop maak ik kennis met de directrice en met de veiligheids- en onderhoudsman. Ik praat nog even bij met mijn collega’s katholieke godsdienst en zedenleer. Ik informeer bij de leerlingenadministratie naar mijn leerlingen en dan blijkt dat mijn leerlingen in het 4e niet bij elkaar in de klas zitten. Ik heb dus toch 6 uur in plaats van 4. Dat is een meevaller. Na afloop pak ik de tram naar huis. Op het eindpunt van de tram zie ik net 2 bussen wegrijden, dus ik besluit te voet naar huis te gaan. ’s Avonds ontspan ik wat achter de computer.

Vrijdag 1 september

Vroeg opgestaan en op tijd de deur uit voor de eerste dag. Vandaag wordt er nog geen les gegeven: er worden niet veel leerlingen verwacht, want het is offerfeest. De islamitische leerlingen hebben een vrije dag en veel andere leerlingen profiteren daarvan om ook niet te komen. Met mijn collega van katholieke godsdienst bied ik mij aan om te helpen waar ze ons kunnen gebruiken en om te beginnen worden we erop uitgestuurd om boodschappen te doen voor de pannenkoeken die gebakken zullen worden voor de leerlingen die op school zijn. Dan gaan we naar de keuken om eraan te beginnen. Onze collega zedenleer gaat nog een keer naar de winkel voor suiker, stroop en boter. Met 3 maken we het beslag en als onze collega terug is, beginnen we met bakken. Het gaat wel gemakkelijk, want er zijn 2 elektrische platen om pannenkoekjes op te bakken. Dat gaat best snel. Om kwart na 12 zijn we klaar met bakken. We besluiten naar huis te gaan, want onze werkdag zit er op. Thuis eet ik eerst wat en daarna zet ik me achter de laptop om een planning voor september en oktober te maken. Ik stel het menu voor september samen en maak een boodschappenlijstje. Om 4 uur rijden we naar de winkel. Eerst gaan we langs de benzinepomp om te tanken. We moeten een hele omweg maken, want er is een straat afgesloten. Als we voor de overweg moeten wachten op een trein die niet komt, draaien we af om de overweg te omzeilen. Uiteindelijk zijn we toch nog voor 6 uur thuis. Samen met dochterlief maak ik het eten: gebakken patatjes met vishapjes en salade van ijsbergsla, tomaat en komkommer. Na het eten maak ik nog een korte wandeling met dochterlief. Zoonlief eet later, want hij is gaan werken. Na de wandeling vertrekt dochterlief naar de scouts. Ik zit de rest van de avond achter de laptop.

Zaterdag 2 september

Na het ontbijt werk ik eerst de strijk weg. Dan ruim ik nog het een en ander op. Voor we vertrekken, kleed ik mij om. Dan rijden we weg richting Barendrecht. Daar stappen we op de tram. Als we bij de kade aankomen, staat bijna iedereen al te wachten. Als de loopplank wordt uitgelegd, gaan we de boot op. Nog even wachten tot iedereen er is en dan steken we van wal. Mijn schoonzus is gisteren 60 geworden en vandaag viert ze dat met een havenrondvaart met buffet. Het is erg gezellig en ik praat met verschillende mensen bij. We hebben geluk, want het zijn ook Wereldhavendagen. Dat maken we dus gratis mee. We kijken onze ogen uit. Ook het weer werkt mee: het is zonnig en niet al te fris. Als het zonnetje verdwijnt, koelt het snel af en we verdwijnen allemaal naar binnen. Na afloop nemen we de tram terug naar de auto. Thuis drinken we nog wat en dan is het bedtijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s