Weer naar school

Deze week gaan alle basis- en middelbare schoolleerlingen weer naar school. We beginnen de week met een picknick met vrienden, er staan een aantal vergaderingen op het programma en we sluiten de week af met de verhuizing van de meubels van oma. Maandag is het onthaaldag van de observatieklassen in een van mijn scholen, en woensdag beginnen de lessen. 

Zondag 3 september

’s Morgens eerst naar de kerk. Het is een lange avondmaalsdienst: we zitten pas na half 12 aan de koffie. Thuis eten we een boterhammetje. Om 3 uur vertrekken we richting Rotterdam. We zijn mooi op tijd ter plaatse. Na een kopje thee en een taartje pakken we onze spullen en trekken het park in. We leggen de kleden op de grond en de stoelen in een kring. Al het eten in het midden en dan kan de wijn open. We praten uitgebreid bij en het is heel gezellig. Het eten is lekker. Om half 8 gaat iedereen weer naar huis. Thuis is er nog tijd om iets te drinken en wat te ontspannen.

Maandag 4 september

Vroeg op en ontbijten. Om half 8 stap ik op de fiets naar de stad. Om kwart na acht ben ik op school. Ik zet mijn fiets in de stalling en heb nog tijd voor een kopje koffie. Als het belt, gaan we naar buiten. Ik ga mee met de observatieklassen om de opstart mee te maken. Eerst krijgen ze een toespraakje van een van de leerkrachten. Daarna heet de directrice hen welkom op de grote school. Ook een paar mensen van de leerlingenbegeleiding komen hen vertellen waar ze te vinden zijn en dat de leerlingen altijd bij hen terecht kunnen. Dan doen we een aantal kennismakingsspelletjes. Tot slot krijgt iedere leerling een sticker met een kleur, zodat ze weten waar ze na de speeltijd naartoe moeten. Na de speeltijd gaan we eerst met ze naar de refter, waar ze kennismaken met de dames die daar toezicht zullen houden. Daarna gaan we in groepjes met ze naar aparte lokalen, om de administratie met ze door te nemen. We delen de agenda’s en de enveloppen uit en laten ze eerst de agenda openleggen. Ze moeten bij bepaalde datums iets inschrijven en dat is al niet gemakkelijk. Dan gaan we naar de brieven. Alles wordt uitgelegd en er wordt duidelijk gemaakt dat ze met bepaalde documenten zuinig moeten zijn. Ze hebben 4 ziekenbriefjes gekregen en als die zoek raken, is dat spijtig. Dan zijn ze weg. Als het belt, gaan we netjes in de rij naar beneden en ze gaan naar hun refter. Ik ga eten in de leraarskamer. Na afloop ga ik met een collega naar de mensen die voor de werkkleding zorgen. We hadden beloofd hen te helpen met het labelen van de kleding. Mijn collega tikt de namen in de computer en print ze af en ik plak de labels in de kleding. Als dat gedaan is, pakken we nog wat gerief in het magazijn en we gaan nog even naar de klas. Ik laat mijn collega de Legobijbel zien en ze vindt hem wel erg mooi. Dan sluiten we de klas af en we gaan naar huis. In de stad drink ik nog wat en dan ga ik naar huis. ’s Avonds is het bestuursvergadering van de turnkring. Na afloop drink ik thuis nog iets en daarna ga ik naar bed.

Dinsdag 5 september

Een thuisdagje vandaag. Geen lesuren en ook geen dringende boodschapjes. Ik werk de administratie bij en maak nog een stukje planning. Ik bel met oma om te horen hoe het daar gaat. En om te vertellen dat mijn schoonmoeder op de verpleegafdeling zit. ’s Avonds maak ik mijn werktas klaar voor morgen.

Woensdag 6 september

Vandaag de eerste lesdag. Ik vertrek op tijd met de tram naar mijn school. Ruim op tijd, dus eerst een kopje koffie. De eerste les is met een nieuwe leerling van het 4e. We maken kennis en starten dan met de les. Thema is de reformatie. We beginnen met het verhaal van Elckerlyc en hoe men in de hemel dacht te komen in de Middeleeuwen. Daarna wandel ik mee om mijn 2e leerling te gaan halen. Hem ken ik al van vorig jaar, toen ik een vervanging heb gedaan in deze school. Desondanks hernieuwen we de kennismaking en aan hem geef ik dezelfde les als ik het eerste uur gedaan heb. Na afloop wandel ik met mijn collega naar de metro. Thuis doe ik wat administratie en ik maak mijn zak voor morgen vast klaar. ’s Avonds is het startvergadering van de turnkring.

Donderdag 7 september

Een lange dag vandaag: eerst naar mijn verste school, waar ik begin met een les aan het 2e jaar. Ook deze leerling ken ik nog van vorig jaar. Met hem begin ik aan de bergrede. Het thema van vandaag is Gelukkig zijn. Na de les heb ik toezicht op de speelplaats. De pauze verloopt vrij rustig. Dan volgt de les aan een leerling van het 5e. Met hem bespreek ik het laatste deel van de Luther-film, want hij draait niet af. Dan eet ik mijn boterhammen op en vertrek naar mijn andere school. Daar heb ik een leerling uit de observatieklas. Ook met haar maak ik kennis en begin ik aan de eerste les. Deze gaat over de schepping en Wie ben ik? Na afloop ga ik met de fiets naar huis. ’s Avonds maak ik mijn spullen voor vrijdag in orde. 

Vrijdag 8 september

Ik vertrek met de fiets naar school om 2 uurtjes les te geven. Het is een gecombineerde klas vandaag: een leerling uit het 2e en een uit het 3e. We volgen een programma voor het 3e jaar. De leerling uit het 2e ken ik nog van vorig jaar. We maken kennis met elkaar en beginnen met de les over De Bijbel: een bibliotheek in één boek. Na de les fiets ik weer naar huis. Thuis werk ik de strijk weg en aan het eind van de middag gaan we boodschappen doen. Ik eet iets als we terug zijn en na het eten stap ik de deur weer uit. Het is vanavond coördinatievergadering van PEGO. Daar ontmoet ik wat bekenden, met wie ik bijpraat. na afloop ga ik weer met de tram en de bus naar huis.

Zaterdag 9 september

Ook vandaag vroeg op, want we gaan de kamer van mijn schoonmoeder in het verzorgiingstehuis leeg maken. Ze is verhuisd naar een verpleegafdeling omdat dat beter is, gezien de veiligheid. Eerst halen we zoonlief op bij mijn moeder. We drinken een kopje koffie en vertrekken dan. De schoonzussen en -broers zijn al bezig als wij arriveren. Er is nog genoeg werk te doen. We pakken spullen in en zoeken alles uit: wat kan nog naar mamma, wie neemt wat over van de spullen die niet meegaan, wat wordt verkocht en wat mag weg? De mannen gaan een aantal keren heen en weer met spullen voor de groot vuilcontainer. Het duurt lang voor ze heen en weer zijn, want er is maar 1 lift beschikbaar en het is bijna lunchtijd. Dan gaan wij ook eerst maar een broodje eten. Als alles ingepakt cq weggegooid is, gaan we naar het verpleeghuis. Daar brengen we alles naar boven. Mamma is helemaal verrast dat we er met zijn allen zijn. We hangen het een en ander op en pakken de dozen uit. Als we klaar zijn, stelt ze zelf voor om met zijn allen te gaan eten. Dat doen we dan maar. We eten gezellig met zijn allen bij de Chinees. Na afloop rijden we terug naar Ekeren. Daar drinken we nog iets voor we naar bed gaan. 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s