Het seizoen komt weer op gang

Deze week begint het turnseizoen weer. Er is nog één inschrijvingsmoment, ik heb mijn laatste kennismakingsles, een paar keer zaalwacht en de week eindigt met een weekendje Noord-Nederland. En we starten de week met een dagje Maastricht om onze 31e huwelijksverjaardag te vieren. Een vol weekje, dus.

Zondag 10 september

We starten de dag relaxed. Vandaag gaan we met dochterlief en de schoonzoon naar Maastricht om onze 31e trouwdag te vieren. Zoonlief gaat niet mee: hij gaat naar het filmfestival in Oostende. Om half 11 rijden we weg. We parkeren aan de rand van het centrum en wandelen de stad in. Er is een kunst- en cultuurfestival dit weekend, als start van het nieuwe seizoen. De route wordt aangegeven door een groene loper. We krijgen een kaartje met daarop alle locaties waar iets te zien valt. We zijn hier vooral voor een project van Hoge Fronten: Stil, het paviljoen. We wandelen eerst naar het Vrijthof voor een kopje koffie en een taartje. Daarna gaan we op pad. We zien van alles, onder andere een boekwinkel in een kerk. Daar beluisteren we ook een deel van een kooroptreden en dochterlief vindt er een veer om mee te schrijven. We zien nog leuke dingen, maar kopen verder niets. We stappen een Dan komen we bij het project van Hoge Fronten. Er staan twee doorzichtige plastic koepels. In de ene neem je plaats op een stoel, je zet een koptelefoon op en je hoort de geluiden van een wandeling. In de andere staat een loopband met een beeldscherm. Je gaat aan de wandel en je ziet de natuur aan je voorbijtrekken. Het is een speciale ervaring. Tussen de twee wandelingen door maak ik een praatje met een mevrouw aan een kunstkraam. Ze heeft een boekje liggen over een schildervakantie in de Morvan. Ik spreek haar hierover aan, omdat ik niet veel mensen ken die daar geweest zijn. Ze vindt het wel leuk om te horen dat wij daar regelmatig terugkomen. We babbelen ook even met de medewerksters van Hoge Fronten over het Gluren-project waar we aan meegedaan hebben. Daarna wandelen we verder. We stappen een soort bedrijvencentrum binnen en zien daar een modeshow. Op een andere locatie zien we wat alternatieve kunst. We eten op een pleintje aan de bioscoop: oesterzwamkroketten, -bitterballen en -soep. Het smaakt allemaal heerlijk. We kopen ook een emmertje om zelf oesterzwammen te kweken. Daarna gaan we een theatervoorstelling bekijken. Het speelt zich af op het dak van een ondergelopen huis. Het gaat over 4 mensen die zich in eerste instantie heel druk maken over kleine dingen, maar de conclusie is dat we ons bezig moeten houden met het grote geheel: de klimaatopwarming, vluchtelingen en dergelijke. Daarna passeren we een grote loods waar een groep mensen woont die zich bezighouden met recyclage van waardeloos materiaal, duurzame energievoorziening en andere interessante projecten. Tot slot gaan we ook nog een galerie/museum binnen met heel uiteenlopende moderne kunstuitingen. Als afsluiting eten we iets in een gezellig eetcafé. Na afloop rijden we naar huis.

Maandag 11 september

Ik vertrek naar school om mijn laatste kennismakingsles te geven. Vandaag zijn het twee leerlingen uit de observatieklas. We maken kennis met elkaar en beginnen aan de les. Ook zij krijgen de les over de schepping en de vraag Wie ben ik? Als we even pauzeren, ontdekken ze de muziekinstrumenten in de kast. Ze mogen zich een kwartiertje uitleven, daarna moeten ze weer gaan zitten. We praten nog even verder en luisteren wat muziek. Tot slot schrijven ze hun agenda bij en we ruimen het lokaal weer netjes op. Bij de buitendeur wachten we op de bel. Dan ga ik weer naar huis. ’s Avonds fiets ik naar de zaal. Ik schrijf een nieuw meisje in voor dansen en een jongen die graag wil gaan turnen. Daarna ga ik naar huis en maak ik het eten af. Ik fiets naar de sporthal om te gaan inschrijven. Het is niet erg druk, maar we zitten er toch niet voor niets. Na afloop sluit ik af en ik breng de sleutel bij de lesgeefster van dinsdagmorgen. Dan ga ik naar huis en maak mijn eten warm. Het maakt prima. 

Dinsdag 12 september

Vandaag zoek ik de geboortekaartjes uit die ik van schoonmamma heb meegenomen. Weer een heel stel erbij. Ze zijn niet allemaal intact door de manier waarop ze de kaartjes bewaarde, maar ik kan ze grotendeels recupereren. Ik kan ze invoegen in mijn bestaande kaartjes en een nieuwe, dit keer definitieve, index maken. Het is een heel karwei, maar de eerste map is klaar aan het eind van de dag. Dat zijn alle kaartjes van 1944 tot en met 1966. In de volgende mappen zitten minder jaren bij elkaar, maar van die eerste periode zijn er minder kaartjes. Verder werk ik de was weg. 

Woensdag 13 september

Vroeg vertrokken om les te gaan geven aan mijn 4e jaars op school. We kijken vandaag een heel stuk van de Luther-film. Volgende week bespreken we de thema’s van dit deel van de film, want ik heb mijn mapje niet bij. Ze vinden het niet zo erg om de hele les film te kijken. ’s Middags doe ik wat administratie en ik ruim het een en ander op. ’s Avonds ontspannen voor de tv.

Donderdag 14 september

Met de bus naar school, de hele week al trouwens, want het weer is niet super. Ik begin vandaag met mijn leerling van het 2e. We praten over de zaligsprekingen en wat onze opvatting is van geluk. Het is een leuke les met een fijne leerling: hij denkt goed mee en geeft vaak zinnige antwoorden. Mijn leerling van het 5e blijkt niet aanwezig te zijn. Ik drink een kopje koffie en ga op weg naar mijn andere school. Daar laat ik mijn badge aanpassen, zodat ik ook daar naar binnen kan zonder dat ik iemand anders nodig heb. Ik krijg een budget om wat knutsel- en schrijfgerief te kopen. Dan is het tijd om met de leerlingen van het  1e naar het andere gebouw te wandelen. De les gaat vandaag over ‘Waarom protestant?’. We praten over andere levensbeschouwingen en de verschillen en overeenkomsten met het protestantisme, vooral aan de hand van platen. De laatste 20 minuten mag ze computeren. We wandelen met zijn vieren terug naar de metro. Het is erg nat buiten. Als ik van de bushalte naar huis wandel (ruim 5 minuten), is mijn broek aan de voorkant doornat.  Ik trek thuis iets droogs aan en begin aan het eten. Als het zover klaar is, wandel ik naar de turnzaal om zaalwacht te doen. Ik schrijf nog 2 kinderen in, eentje voor de dans en eentje voor turnen. Dan ga ik naar huis om te eten. Na het eten werk ik een deel van de strijk weg.

Vrijdag 14 september

Op tijd opgestaan om naarZater school te gaan. Vandaag maar met de fiets, want het is droog ’s morgens. Vlak voor ik vertrek, krijg ik een telefoontje van mijn ene school dat ze nog een nieuwe leerling hebben die protestantse volgt. Of ik die uren eventueel ook kan doen. Ze vallen op maandag het 1e en 2e uur. Dat moet lukken, maar het kan wel zijn dat de pauze te kort is om de verplaatsing te maken, zeker met het openbaar vervoer kan dat krap zijn. Ik kom overeen om 5 minuten vroeger te vertrekken en 5 minuten later te beginnen op de volgende school. Zo is alles weer tot ieders tevredenheid geregeld. Mijn les vandaag gaat over de indeling van de Bijbel, Oude en Nieuwe Testament, groepen van gelijksoortige boeken… Als de les gedaan is, besluit ik eerst nog even een koffietje te drinken in de leraarskamer, want het hoost. Na een klein halfuurtje is het een beetje droger, dus ik waag het er maar op. Na 10 minuten ben ik behoorlijk nat, maar ik fiets toch maar door. Tegen de tijd dat ik thuis ben, is alles weer zo goed als droog. Ik eet iets en ga daarna verder met het wegwerken van de strijk. Ik haal iets te eten voor mezelf en ben net een halfuurtje thuis, als zoonlief arriveert. Hij moet ook nog eten. Ook dochterlief komt thuis van haar midweekje vakantie. Ook zij moet ng iets eten. Ik beloof wat mee te brengen van de winkel. Ze vertrekt vrij snel naar de turnkring. Na het eten a-ruim ik de boel op. Als manlief thuiskomt, doen we verder niets meer. Het is al laat.

Zaterdag 15 september

Vroeg uit bed. Na het ontbijt zoeken we alles bij elkaar en pak ik de weekendtas in. Ik maak dochterlief wakker, want we willen op tijd vertrekken. We gaan een weekendje naar het noorden. Om half 9 zijn we vertrokken. We gaan eerst even tanken en rijden dan naar Wuustwezel om een laptop op te halen. Dan rijden we in één ruk door naar Drouwenerveen, waar ons weekendverblijf staat. We zetten onze bagage alvast in de kamer en rijden dan door naar Stadskanaal. Het is daar stoomfestival. Dat is ieder jaar in deze tijd van het jaar, maar nu is het een jubileumeditie, omdat de stoomtrein daar 25 jaar bestaat. We duiken eerst het cafetaria in om iets te eten. De vrienden met wie we hier hebben afgesproken, zijn onderweg. Als we gegeten hebben, lopen we eerst naar de loods waar een kleine modelspoorbeurs is. Er is van alles: modeltreinen in verschillende schalen, een kraam met Legotreinen (en andere Lego), een kraam met treinonderdelen en borden met pictogrammen en opschriften, een besteleend met koffie en thee… Dan komt de stoomtrein aan waar onze vrienden mee gekomen zijn. We lopen naar ze toe en besluiten samen het een en ander te bekijken. Het weer is erg wisselvallig: vaak een beetje regen en vrij fris. Maar we amuseren ons wel. We besluiten om met de laatste stoomtrein een ritje te maken naar Musselkanaal en terug. Het is een leuk ritje, maar wel wat frisjes in de trein. Na de rit drinken we nog wat in het cafetaria en dan gaan wij met de pendelbus naar onze auto en onze vrienden wandelen naar hun logeeradres om hun bagage te halen en met de auto naar het centrum te rijden. Als wij al geparkeerd hebben, krijg ik een telefoontje dat ze nog even een paar boodschappen moeten doen.  Geen probleem: wij hebben al even rondgekeken wat er voor restaurantjes en eethuisjes zijn en we wachten nu wel even in de auto. Daar is het warm en droog. We gaan eten in een kebab restaurant. Het is erg lekker en bijzonder gezellig. Na afloop rijden onze vrienden naar Groningen en wij zoeken onze Bed en Breakfast weer op. Daar drinken we nog iets en we maken kennis met de eigenaar van het huis. We spreken af dat ze om 9 uur het ontbijt komen brengen. Om half 1 liggen we allemaal in bed. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s