Nazomerweekje

Het wordt nog even lekker weer. Op zondag gaan we bij mijn broer in Leeuwarden op bezoek, na een mooie natuurwandeling. Ik krijg er nog 2 lesuren bij en ik ga bijna heel de week met de fiets naar school (goed bezig!). We bereiden de tienerclub voor en ik denk na over mijn eerste catechese aan de tieners. Ik krijg een sms’je dat mijn laptopje weer werkt en dochterlief heeft haar introductiedagen op de hogeschool. We besluiten de week met een heerlijk Braziliaans benefietdiner.

Zondag 17 september

Lekker een beetje uitslapen in onze Bed & Breakfast. Om 9 uur, we zijn net aangekleed, klopt onze gastheer op de tussendeur: ons ontbijt staat klaar. Het is zeer uitgebreid: verschillende minibroodjes, croissantjes, boterhammen, krentenbrood, verschillende soorten kaas en vleeswaar, vegetarisch beleg, een eitje, koffie, thee, fruitsap, yoghurt, muesli… We genieten er met volle teugen van: voorlopig moeten we niet meer eten! Na het ontbijt pakken we onze spulletjes in, we zetten de dienbladen met de restanten van het ontbijt terug in de hal en wassen de kopjes en glaasjes van gisteravond om. De bagage gaat weer in de auto en we nemen afscheid van onze gastheer en -vrouw. We rijden naar het drieprovinciepunt van Groningen, Friesland en Drenthe. Daar maken we een mooie natuurwandeling. Daarna rijden we door naar Leeuwarden. Het is erg gezellig bij mijn broer en schoonzus. We praten uitgebreid bij en bekijken zijn hobby-auto: een MG sportwagen. Het mooie weer van vanmorgen is intussen omgeslagen: het valt soms met bakken uit de lucht. We eten een lekker kopje soep en een broodje hamburger. Daarna gaan we naar huis. Daar pakken we de bagage uit en ruimen alvast wat op. 

 Maandag 18 september

Op de fiets naar school, want het is droog en niet al te winderig. Mijn les met de observatieklas gaat vandaag over ‘Waarom protestant?’. We bekijken platen van verschillende levensbeschouwingen en bespreken de verschillen en overeenkomsten. Tussendoor mogen ze zich 10 minuutjes uitleven met de muziekinstrumenten. Daarna ronden we de les af. Terug naar huis op de fiets. ’s Middags rijd ik met dochterlief naar de Ikea om wat spulletjes voor haar kamer te halen en ’s avonds is het bestuursvergadering. Thuis tref ik zoonlief aan in het verband. Hij is gevallen met de fiets tijdens zijn werk: uitgeschoven op de natte tramrails. Hij heeft nog wel zijn bestelling afgeleverd en is daarna naar het kot van twee vriendinnen gegaan. Zij hebben zijn schaafwonden gedesinfecteerd en verbonden. Ik bekijk zijn hand en verbind die opnieuw. Hij heeft ook wat last van zijn schouder. Ik smeer zijn schouder in met spier- en gewrichtsbalsem. Morgen kijken we wel verder.

Dinsdag 19 september

Vandaag is mijn lesvrije dag. Ik werk mijn was weg en bereid mijn lessen voor. Aan het eind van de middag bereid ik de tienerclub voor met mijn Braziliaanse vriendin. We verdelen de taken en praten nog even verder. Als ze weg is, werk ik nog wat administratie weg op de laptop. Ik verbind de wonden van zoonlief opnieuw en smeer zijn schouder nog eens in. Ook adviseer ik hem om een paar keer per dag het coldpack op zijn schouder te leggen.

Woensdag 20 september

Weer vroeg op en met de tram naar school. Mijn leerling van het eerste uur is er niet, dus ik heb even vrij. Ik zet me met een kopje koffie in de kamer van het onderhoudspersoneel en maak kennis met de onderhoudsman. In de pauze wandel ik met mijn collega’s naar het hoofdgebouw om de leerlingen van de 2e les op te halen. Ik praat met mijn leerling over het stuk van de film dat we vorige week bekeken hebben en leg nog het een en ander uit. Dan vertel ik hem over het kloosterleven in de tijd van Maarten Luther en over bijgeloof en heksenvervolging. Vervolgens kijken we nog een stukje film tot het bijna tijd is. We ruimen onze spullen op en gaan naar huis. ’s Middags help ik dochterlief een beetje met het opruimen van haar kamer. Dan vertrekt ze naar de turnkring. 

Donderdag 21 september

Weer vroeg op de fiets naar school. De les van het 2e jaar gaat vandaag over pesten, spijt en vergeving. We bekijken een filmpje over Nick Vujcic en praten over het krijgen van kansen om je talenten te ontplooien. We lezen wat de Bijbel zegt over vergeving in het verhaal waarin Petrus aan Jezus vraagt hoe vaak hij iemand moet vergeven. Ik leg uit dat 70 x 7 maal symbool staat voor eindeloze vergeving. Zeven is het getal van de volheid, dus 70 maal de volheid is overvol. Je moet nooit stoppen met vergeven, hoewel dat niet makkelijk is. We luisteren naar wat liedjes over bang zijn en wat je daaraan kunt doen. Met mijn leerling uit het 5e begin ik aan een nieuw thema: De Bijbel, een rode draad. We praten over de plaatsing van Bijbelverhalen en Bijbelse personen in de tijd. Het is niet gemakkelijk, maar we schieten wel lekker op. We ruimen alles weer op aan het eind van de les. Ik eet mijn boterhammetjes op en stap daarna op de fiets naar mijn tweede school. Daar tref ik mijn collega katholieke godsdienst aan en we zetten ons samen in het zonnetje, nadat ik mijn fiets voor de school heb vastgezet. Met onze leerlingen van observatie wandelen we naar het andere gebouw. Onze les gaat over de Bijbel als het Woord van God. Aan het eind van de les geef ik haar een bladwijzer met alle Bijbelboeken erop. We ruimen op en gaan naar huis. De schouder van zoonlief voelt al een stuk beter aan, dus hij gaat vandaag weer werken. ’s Avonds plak ik foto’s in samen met manlief.

Vrijdag 22 september

Ook vandaag met de fiets naar school. Mijn les vandaag gaat over lezen in het algemeen en waarom je de Bijbel moet lezen. De les vordert niet erg snel, want mijn leerlingen hebben ook allerlei andere dingen te vertellen. Toch komen we rond vandaag. Na de les fiets ik naar de winkel om mijn gerepareerde laptop op te halen. Dan naar huis, waar ik eerst wat eet. De rest van de middag ben ik bezig met het opnieuw installeren van allerlei programma’s op de laptop. ’s Avonds ben ik daar ook nog een poosje mee bezig.

Zaterdag 23 september

De hele week vroeg op, dus vandaag slaap ik een beetje uit. Als ik beneden kom, is manlief al druk bezig met de vloeren. Als ik helemaal wakker ben, ga ik naar beneden. Ik ruim de afwas op en begin met de strijk. We wachten nog even met ontbijten, want er komt iemand om met dochterlief te praten over ADHD bij volwassenen. Het is voor een thesis en het gesprek wordt opgenomen, dus zit dochterlief liever in de keuken in verband met de vogeltjes die nogal luidruchtig kunnen zijn. Als het gesprek afgerond is, dek ik de tafel en gaan we eten. Daarna ga ik verder met de strijk. Ik pauzeer even en ruim daarna alles weg. Ik zet de spullen voor morgenochtend klaar in een grote boodschappentas en ga naar boven om me om te kleden. We vertrekken om half 5 richting Brasschaat voor een benefiet diner van de stichting Nieuwe generatie Brasil. De broer van een van onze kerkenraadsleden is met zijn gezin naar Brazilië gegaan om daar een vakschool te bouwen voor kansarme jongeren. Om dat te sponsoren, organiseert zij allerlei activiteiten. Vandaag dus een diner in Braziliaanse stijl. Het is erg lekker en gezellig. Na afloop helpen we nog een beetje opruimen en dan gaan we naar huis. Daar zet ik mij met dochterlief in de zetel om The Voice te kijken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s