De laatste week van september

Het is alweer de laatste week van september. Het is nog lekker weer: ’s morgens wel fris en mistig, maar rond de middag toch nog temperaturen van ongeveer 20°C. Ik begin de week met de eerste bijeenkomst van de tienerclub en mijn eerste catechese. Maandag heb ik een nieuwe leerling en ’s middags ga ik samenzitten om de eerste jongerencatechese te bespreken. Het zal nog een introductie zijn, dus geen zware kost. Voor zoon- en dochterlief beginnen de colleges weer. Donderdag de eerste bestuursvergadering van het district van het nieuwe seizoen. Zaterdag vier ik mijn verjaardag. Dat is een mooi besluit van de week.

Zondag 24 september

Vroeg op en samen ontbijten met manlief. Om 9 uur stap ik op de fiets naar de kapel. Mijn spullen voor vandaag hebben we gisteravond al met de auto meegenomen, dus dat is gemakkelijk. Ik heb nog wel een zak bij met rollen vuilniszakjes die uit de kasten van schoonmamma kwamen rollen. Die kunnen ze in de kapel wel gebruiken. Ik zet alles klaar in de jeugdruimte. Langzaam maar zeker druppelen de tieners binnen. We hebben vandaag een gast in ons midden, want een van de jongens heeft zijn lief meegebracht. Of zij mag meedoen. Natuurlijk is ze van harte welkom. We praten vandaag over de Bijbel: wat is dat voor boek? We bespreken dit aan de hand van de Psalmen. Het kernvers is Psalm 119 vs 105: Uw woord is een lamp voor mijn voeten, een licht op mijn pad.’ Omdat we de Bijbel benoemen als het woord van God, laten we de tieners een potje verkort Scrabble spelen. Ze doen de ervaring op, dat dit spel vooral een kwestie van geluk is: als je geen goede letters trekt, wordt het lastig om te winnen. Na de pauze gaan we verder met de catechese. Ik leg uit wat mijn plan is en laat ze om te beginnen zeggen wat zij denken dat de Bijbel is. De antwoorden schrijf ik op de deur. Opvallend is dat ze niet meteen allemaal een antwoord klaar hebben, maar uiteindelijk staan er 6 woorden op de deur: een boek met 66 afzonderlijke boeken in, een heilig boek, een verhalen boek, een licht, een pad, een hulp. Ik overloop de antwoorden en geef wat toelichting. Aangekomen bij het boek vol verhalen, vraag ik aan de tieners waarom ze al die boeken in één band gestoken hebben. Waarom niet 66 losse boeken? Onze, buitenkerkelijke, gast geeft een raak antwoord: ‘Omdat al die verhalen bij elkaar horen.’ Dat is er wel bovenop! Ik geef haar een complimentje, dat ik dit een geweldig antwoord vind. En ze heeft natuurlijk gelijk: de Bijbel is het verhaal van God met de mensen. Na afloop ruimen we samen alles op en ik stap op mijn fietsje naar huis. Daar tref ik zoonlief alleen aan. Manlief is naar een modelspoorbeurs en dochterlief is gaan werken. Ik eet iets en stop een cd met foto’s van mijn werkweek van de 5e klas lagere school in de laptop. Leuk om al die oude foto’s te zien! We eten vandaag koude schotel en zoonlief helpt bij het klaarzetten ervan. Tegen de verwachtingen in (dochterlief heeft vroeger gedaan met werken) zitten we met zijn allen aan tafel. ’s Avonds werk ik nog wat op de laptop. Als we net op bed liggen, is het even paniek beneden: dochterlief had een bakje met Vicks naast zich op tafel staan om te stomen en als ze dat op pakt om mee naar boven te nemen, valt het over haar benen en op de grond. Haar been is licht verbrand en haar mooiste schoenen zijn nat. Ik bekijk de schade en zie dat het allemaal wel meevalt. Ik maak de vloer schoon en zet het bakje in de keuken. Haar been smeer ik in met brandzalf en de schoenen zien er niet slecht uit. We zullen ze wel bekijken als ze weer helemaal droog zijn.

 Maandag 25 september

Vroeg naar school, want ik heb een nieuwe leerling vandaag. Maar als ik op de speelplaats arriveer, is hij niet aanwezig. Ik meld het op het secretariaat en zet me in de leraarskamer met een kop koffie. Om 10 uur stap ik op mijn fiets richting andere school. Daar ben ik ietsje later, maar de leerlingen staan nog op de speelplaats. Er is een incident geweest in hun klas en ze staan nog even af te koelen. Dan ga ik met ze naar boven. Ze zijn nog erg onrustig en zullen dat heel de les blijven. Ik pauzeer mijn les 10 minuten en laat duidelijk merken dat ik hier niet blij van word. Geen groene bol in de agenda’s deze week. Dan fiets ik weer naar huis. Thuis doe ik wat werk voor mijn vrijwilligersmandaten. ’s Avonds is het bestuursvergadering van de turnkring. Als ik thuiskom, is het bijna bedtijd.

Dinsdag 26 september

Lesvrij vandaag. Ik werk mijn agenda bij en controleer of al mijn lessen voor de komende week compleet zijn. Ik begin met de was en haal een bezem door de kamer. Verder doe ik niet zoveel.

Woensdag 27 september

Vandaag is het weer aan mijn 4e jaars. We kijken weer een stuk van de film. De tweede les kijken we de film af. Bij allebei probeer ik mijn story cubes uit: een spelletje met negen plaatjesdobbelstenen. Het is de bedoeling dat je een verhaaltje vertelt aan de hand van de plaatjes die bovenkomen. Tijdens de les delen we croissantjes, chocolade- en worstenbroodjes. Kinderen in de groei hebben zo af en toe wat extra’s nodig. Na de les ga ik naar huis. Ik ga verder met de was. 

Donderdag 28 september

Ik begin vandaag met een les aan het 2e. We praten over omgaan met geld. Hij werkt goed mee, zoals altijd. We lezen over de tekst dat je je geen zorgen voor de dag van morgen moet maken en luisteren naar verschillende songs over geld. Hij vindt geld niet zo belangrijk, maar het is wel makkelijk als je wat hebt. Tot slot maakt hij een zakgeldtest. Na de pauze is het aan mijn leerling van het 5e. We gaan verder met de tijdlijn. Ondanks zijn spraakprobleem leest hij zelf de hele tabel voor, inclusief alle moeilijke namen die erin staan. Dan plaatsen we de verhalen in de juiste periode en ik lees een aantal verhalen voor, zodat hij weet waar we het over hebben. Tot slot spelen we Story cubes. Dan pak ik de tram naar mijn andere school. Daar eet ik mijn boterhammen op. Met mijn leerling uit de observatieklas praat ik over lezen. We lezen verschillende bijbelgedeeltes en bekijken wat voor soort tekst dat is. Na afloop wandelen we naar de metro en ga ik weer naar huis. Daar neem ik een kwartiertje pauze begin ik aan het eten. Ik eet mijn stoofpotje en stap op de bus naar de stad. Ik heb bestuursvergadering van het district van de kerk. Er is ook een afvaardiging van het synodebestuur. Die doen elke twee  jaar een ronde langs de districten om te horen wat er speelt. Na afloop wandelt de gastheer met mij naar het busstation, waar de bus zo te zien niet lang op zich laat wachten: de halte staat behoorlijk vol. Thuis drink ik nog iets.

Vrijdag 29 september

Ik pak de bus naar school, want het zou kunnen gaan regenen vanmiddag. Mijn les verloopt vrij rommelig, want mijn leerlingen hebben elkaar veel te vertellen. Volgende week zal ik met ze afspreken dat ze een korte pauze krijgen tussen de twee lesuren, zodat ze dan met elkaar kunnen babbelen en ik wat vlotter door mijn les kom. We zijn begonnen aan het thema bijbelvertalingen. Na mijn les krijg ik een berichtje van dochterlief. Zij is onderweg naar Antwerpen en ze vraagt of we samen kunnen terugreizen. Dat kan. Thuis doe ik nog wat aan de was en ik ruim alvast wat op, zodat we vanavond gezellig in de living kunnen zitten. Aan het eind van de middag gaan we boodschappen doen. Eenmaal thuis worden de boodschappen opgeruimd en het eten klaargemaakt. Het is bonenschotel met worst vandaag. Na het eten ruimen we de keuken op en ik ruim de woonkamer verder op. Om half negen beginnen we met de introductie van de catechese. We spelen met de story cubes en kijken een paar korte filmpjes. We maken het niet laat vanavond, want ze zijn moe. Na afloop strijk ik nog wat was weg en dan is het bedtijd.

Zaterdag 30 september

Ondanks dat de wekker niet staat, ben ik om 6 uur wakker. Ik ga er om half 8 uit en begin met opruimen. Als manlief ook opgestaan is, gaan we ontbijten. Om 10 uur begin ik aan de eerste taart en zo ga ik de hele door. Om half 4 is de laatste pot pasta klaar. Dan ga ik met zoonlief naar de turnkring om onze fietsen te laten wassen. De tumbling groep heeft een carwash actie om de nieuwe turnhal te sponsoren. Ik heb ook nog een berichtje naar de visite van vanavond gestuurd dat ze ook wat vroeger mogen komen om hun auto te laten wassen. Uiteindelijk komen er toch 2 op af. Als mijn fiets klaar is, ga ik naar huis. Daar zit al wat visite en langzaam maar zeker druppelen ze binnen. Om 6 uur begin ik het eten warm te maken. Iedereen eet er lekker van. We laten het even zakken en dan is het tijd voor koffie/thee met taart. Ook daar wordt lekker van gegeten. Om half 10 is iedereen weg. Zoonlief is om 6 uur vertrokken om te gaan werken. We drinken nog wat samen met dochterlief en haar vriendje tot zij vertrekken om in het jeugdhuis ook nog wat te gaan feesten. Ik heb leuke cadeautjes gekregen: een handlettering boek met metallic stiften erbij, een huffelpuf schriftje, een kleurboek, een orchidee, een pakketje met wijn, pasta en saus, een doos Marokkaanse koekjes, een boeken/platenbon, geld en een aantal planten voor in de tuin. Als de jeugd weg is, ruim ik alvast wat op.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s