De herfst begint

De eerste week van oktober: op zondag heb ik de kinderen in de kerk, maandag eens zien of mijn nieuwe leerling er nu wel is en daarna pedagogische studiedag op mijn andere school. Dinsdag lesvrije dag en woensdag startcollege van de opleiding. Donderdag kerkenraad en vrijdag uit eten met zoon- en manlief, nog voor onze huwelijksverjaardag van een maand geleden. 

Zondag 1 oktober

’s Morgens voor het ontbijt de werkbladen voor de kindernevendienst nog afdrukken, dan kan ik die meenemen naar de kerk.Na het ontbijt pakken we alles bij elkaar en rijden we naar de kerk. Ik help mijn collega kerkenraadslid met het klaarzetten van het avondmaal en bereid nog even een babbel met de kinderen voor. Als het moment daar is, roep ik de kinderen naar voren en laat hen een foto zien: ‘Dit is mijn papa. Hij is er niet meer. Toen hij net gestorven was, was ik natuurlijk heel verdrietig. Maar dat is al lang geleden en nu ben ik niet meer verdrietig. Ik denk soms nog wel aan hem. In de kindernevendienst gaan we lezen over een mevrouw die haar man al verloren is en nu is ook haar zoon gestorven. Ze is natuurlijk heel verdrietig, want ze is nu helemaal alleen.’ Ik wijs twee kinderen aan die de afgelopen maand verjaard zijn en laat ze samen het lichtje aansteken. Onder het zingen van ‘Lees je bijbel, bid elke dag’ gaan we naar de kindernevendienst. Ik ben alleen, maar het zijn gelukkig niet zo heel veel kinderen: 5 bij de kleintjes en 5 bij de groten. Ik start met het oefenen van het nieuwe liedje: ‘Dit is de dag’ en vertel wat we gaan doen. Dan lees ik het verhaal over de weduwe van Naïn. De kinderen begrijpen wel dat ze heel blij is als Jezus haar zoon weer tot leven wekt. We praten over verdrietig zijn en troosten. Ze weten goed hoe je dat moet doen. Dan leg ik de groten hun werkblad uit en zet ze aan het werk. Vervolgens geef ik de kleinsten een blad papier en vraag ze om een mooie tekening te maken voor iemand die verdrietig of ziek is. Het moet dus iets zijn waar die persoon blij van wordt. Er verschijnen prachtige kastelen en vliegtuigen op papier. Dat verbaast me niets, want ik heb alleen maar jongens vandaag. Na de kerkdienst mogen ze hun tekening nog afmaken en ik help een paar jongens met het vouwen van een vliegtuigje. Er volgt nog een kort overleg tussen bestuurs- en kerkenraad en daarna gaan we naar huis. Aan het eind van de middag gaan we kokkerellen. We zijn bezig met het voorbereiden van een kerstdiner en komende weken gaan we een boel gerechten uitproberen en het menu vaststellen. Het gerecht van vandaag ligt al vast, maar moet nog wel uitgeprobeerd worden. Mits een aantal kleine aanpassingen wordt het goedgekeurd. ’s Avonds bereid ik mijn lessen voor komende week voor.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoonAfbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon1907885_896910150320683_3829121698961756635_n

Maandag 2 oktober

Weer vroeg op pad, maar mijn leerling is weer niet op school. Ik zet me in de leraarskamer met een kop koffie. Om half 10 vertrek ik naar mijn andere school. Daar is het juist pauze. Als de pauze voorbij is, gaan we in groepjes uiteen om te bespreken hoe we reageren naar de leerlingen tijdens de opstart van de les. In de grote groep presenteren we onze bevindingen. Dan is het lunchtijd. Na de lunch hebben we nog een korte vakvergadering. We bespreken wat we doen aan Interlevensbeschouwelijke projecten. Dat ziet er goed uit. Verder delen we nog wat interessante spelletjes met elkaar. Dan is het tijd om naar huis te gaan. Thuis begin ik op tijd met het eten. Ik ga naar de zaal om te zien of er nog vragen zijn. ’s Avonds maak ik een wandeling met dochterlief.

Dinsdag 3 oktober

Ik slaap een beetje uit en verzamel daarna de was. Na het ontbijt steek ik de eerste was in. Daarna werk ik eerst mijn agenda bij. Vervolgens werk ik de financiële administratie bij. Aan het eind van de middag werk ik een paar karweitjes weg: ik repareer een lange broek van zoonlief en een overhemd van manlief. Dan maak ik het eten: patatjes met bloemkool en een burger. Na het eten overlopen we de planning van oktober, want de lezing van vanavond gaat niet door.

Woensdag 4 oktober

Spannende dag vandaag, want vanmiddag is het openingscollege van de cursus. Eerst 4 uurtjes lesgeven. In het eerste blok kijken we de Luther-film uit en praten we daarna over geloofsbelijdenissen. Ik overloop de apostolische geloofsbelijdenis met mijn leerling en verduidelijk hier en daar wat. Daarna laat ik haar een eigen belijdenis schrijven. De laatste 20 minuten mag ze voor zichzelf werken. Dan gaan we de volgende leerlingen ophalen. Eerst nog even tijd voor koffie en dan gaan we weer op wandel. Met deze leerling had ik de film vorige week al uitgekeken. We beginnen meteen met de geloofsbelijdenissen. Ook met hem overloop ik het apostolicum en leg hem er veel over uit. Ook hij schrijft zijn eigen belijdenis. Ik kijk met hem alvast vooruit naar het volgende thema. Het lijkt hem wel interessant. Ik ga ook proberen om met allebei tegelijk een of twee protestantse instellingen te bezoeken die in de wijk waar de school staat, actief zijn. Na de les wandelen we naar de metro. Op Antwerpen Centraal koop ik een lunch om in de trein op te eten. Ik stuur aan een vriendin die ook de cursus gaat volgen waar ik ongeveer zit in de trein. Zij stapt in Mechelen op. Samen wandelen we naar het Huis van het Protestantisme, waar de cursus doorgaat. Het openingscollege gaat over pluriformiteit x 2 in het protestants godsdienstonderwijs. Ten eerste is het protestantisme niet uniform: het heeft vele stromingen, die allemaal bij elkaar in de klas zitten. Daar moet je als leerkracht rekening mee houden. Ten tweede heb je de multiculturele samenleving, die met zich meebrengt dat ook in het levensbeschouwelijk onderwijs samengewerkt moet worden met andere levensbeschouwingen. Na de pauze besluit ik me voor het hele pakket in te schrijven. De vakken die ik dit jaar eventueel niet haal, kan ik over 3 jaar nog eens doen. Als het me echt niet lukt, kan ik altijd nog vakken laten vallen in de loop van het jaar. Ik ben om half 8 thuis. Daar eet ik mijn hamburger en ik ruim de boel op. 

Donderdag 5 oktober

Het ontbijt houd ik erg basic vandaag, want er staat op school een ontbijtje klaar voor de leerkrachten. Het is dag van de leerkracht vandaag. We krijgen allemaal een schattig miniplantje en verder worden we ook wat in de watten gelegd. Zo moeten we geen speelplaatsbewaking doen vandaag. De les met mijn leerling van het 2e gaat over leven volgens je principes en ups en downs. Hij werkt goed mee, zoals gewoonlijk. Mijn leerling van het 5e is op meerdaagse uitstap, dus ik ga na de pauze zien op het secretariaat of ik iets kan doen. Ze hebben nog wel een werkje liggen. Ik mag de leerlingendossiers bijwerken: de ziekenbriefjes van vorig schooljaar mogen erin gestoken worden. Als dat klaar is, vertrek ik naar mijn volgende school. Ook daar staat een miniplantje voor me klaar en er staat van allerlei lekkers in de leraarskamer op tafel. Maar eerst eet ik mijn boterhammetjes op. We wandelen met de leerlingen naar het andere gebouw. Het is de observatieklas vandaag. We praten over de kerk als één lichaam met vele leden. Samen denken we na over wat we kunnen doen in onze kerk. Na afloop wandelen we met de hele groep terug naar het hoofdgebouw. Daar leveren we een aantal leerlingen af die moeten nablijven. Dan ga ik met de metro naar huis. Thuis heb ik nog een halfuurtje om te ontspannen. Ik maak het eten voor manlief en mezelf: notenrijst met gemengde groenten, garnalen en worst. Het is erg lekker. Om kwart voor 8 wordt ik opgehaald om naar de kerkenraadsvergadering te gaan. De visitator leest haar verslag voor en vraag om aanvullingen en/of correcties. We gaan er zo uitgebreid op in dat we aan de meeste andere agendapunten niet meer toekomen. We bespreken de belangrijkste zaken, ruimen de afwas op en gaan naar huis.

Vrijdag 6 oktober

Met de tram naar school, want het weer is niet zo stabiel vandaag. Ik heb niet zoveel tijd over als ik arriveer, dus geen koffietje vooraf. Mijn les gaat vandaag over vertalingen. Vorige week hebben we de les niet kunnen afmaken, omdat ze teveel gebabbeld hebben. Ik zeg daar vandaag iets van en spreek met ze af, dat ze na 3 kwartier een pauze van 10 minuten krijgen, waarin ze mogen tetteren zoveel ze willen. Dat werkt. Ik moet ze nog een paar keer tot de orde roepen, maar dat is dan ook genoeg. Het gedeelte met de vertalingen, waarin ze het woordje ‘God’ moeten accentueren, vinden ze erg leuk. Na afloop van de les wandel ik naar de halte bij de Nationale Bank, of dat is mijn bedoeling. Bij het oversteken van de straat gaat het mis: het is glad door de natte modder en ik schuif uit. Er schieten meteen een paar geschrokken werklui toe, die me aanbieden om mijn kleding schoon te vegen. Ze nemen me mee naar een container met spullen, waar ook een grote rol papier staat. Er komt een jerrycan water tevoorschijn om mijn handen te wassen en de schaafwondjes op mijn hand worden ontsmet. Ze zijn erg behulpzaam en bezorgd. Kan ik echt alles nog bewegen? Niet teveel pijn? Ik kan ze gerust stellen, want op een pink die wat blauw wordt, valt het nogal mee. Dan wandel ik door naar de tram. Thuis pak ik schone kleren en ik neem een uitgebreide douche om mijn spieren wat te ontspannen. Dan zet ik mij achter de laptop om mijn nieuwe lessenreeksen voor te bereiden. Aan het eind van de middag rijden we naar de supermarkt om boodschappen te doen. We zijn ruim op tijd terug. Dochterlief heeft namelijk de auto nodig om op trampolineweekend te gaan. We gaan niet vandaag uit eten, maar morgen. Vandaag eten we dus thuis. ’s Avonds ontspan ik nog wat achter de laptop.

Zaterdag 7 oktober

Ik word laat wakker en heb te vast geslapen. Ik heb wat hoofdpijn, maar ga toch aan de gang. Eerst ontbijten, daarna maak ik de lavabo in de badkamer schoon. Ook de wc moet eraan geloven. Als manlief klaar is met het stoffen van de voorkamer en de vogels weer voor het raam staan, zet ik de strijkplank neer en werk ik de strijk weg. Daarna neem ik toch maar wat in tegen de hoofdpijn. ’s Middags ga ik verder met mijn lesvoorbereidingen. Aan het eind van de middag kleed ik mij om en om half 6 stappen we de deur uit. In de stad blijkt ons uitverkoren restaurant vol te zitten. Na enig zoeken vinden we een plekje in een restaurantje aan de Grote Markt. Het eten is erg lekker en de avond gezellig. Na afloop besluiten we naar huis te gaan, want er kan geen glaasje drinken meer bij. Thuis gaat zoonlief verder met het versieren van zijn doopjas, manlief en ik zetten ons allebei aan onze laptop. Aan het eind van de avond zitten we nog even samen om iets te drinken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s