Vol weekje

Dit wordt een vol weekje: maandagavond bestuursvergadering van de turnkring, woensdagmorgen lesgeven, ’s middags les volgen en ’s avonds districtsvergadering. Donderdagavond extra kerkenraad en vrijdagavond jongerencatechese bij ons thuis. En verder de gewone lessen om te geven en de gebruikelijke huishoudelijke beslommeringen.

Zondag 8 oktober

Omdat dochterlief dit weekend met de auto weg is en het weer niet zo stabiel is, blijven we een dagje thuis. We slapen een beetje uit en na het ontbijt zet ik me aan de lesvoorbereidingen. Van een aantal klassen is de eerste lesreeks bijna afgelopen. Ik ben er bijna de hele dag mee bezig. ’s Avonds neem ik wat tijd om te ontspannen.

Maandag 9 oktober

Vroeg naar school, maar mijn nieuwe leerling is weer niet op school. Ik begeef me dan maar naar de wasklas, waar het observatiejaar zit. Normaal hebben zij nu sport, maar de leerkrachten zijn op bijscholing. We begeleiden ze bij een aantal spelletjes. Het laatste halfuurtje speel ik een spelletje Uno met een van de leerlingen. Daarna pak ik mijn tas en ga naar de andere school. Daar zijn mijn leerlingen wel aanwezig. Ik maak een paar duidelijke afspraken met ze, omdat ik vorige week mijn les niet heb kunnen afmaken. Ze begrijpen wat ik bedoel en het gaat nu een stuk beter. We praten over Bijbelse verhalen. Na de les ga ik de stad in om wat kleding te kopen. Ik kom thuis met 2 broeken, 2 T-shirts en een blouse. Rond het eten koken ga  ik even naar de zaal om te zien of er nog bijzonderheden zijn. Na het eten is het bestuursvergadering. 

Dinsdag 10 oktober

De treinen staken, dus manlief werkt thuis. Dochterlief gaat met de auto naar de les en zoonlief met de fiets. Gelukkig is het droog als hij vertrekt. Ik houd me bezig met de was en de nodige administratieve beslommeringen. ’s Avonds maak ik de was af.

Woensdag 11 oktober

Een marathondag vandaag: ik stap om half 8 de deur uit, op weg naar school. De les gaat vandaag over de kerk: waarom ga je naar de kerk? en wat is voor jou de ideale kerk? Na de les pak ik de metro naar centraal station. Daar koop ik nog iets te eten en te drinken en ik ga naar de trein. In de trein drink ik mijn soep. In Mechelen stapt mijn maatje niet in, want haar trein heeft een paar minuten vertraging, waardoor ze de aansluiting mist. De les vandaag gaat over het Oude Testament en meer bepaald de Thora. Ik leer veel vandaag. Om half 6 is de les gedaan. Ik ga naar Brussel Zuid en zoek daar iets te eten. Daarna zoek ik mijn trein naar Mechelen. Ik ben om kwart over 7 in de kerk waar de vergadering doorgaat. Het laatste agendapunt moet ik met pen en papier notuleren, want de batterij van mijn laptop is leeg. Na afloop spreek ik de vertegenwoordiger van het Bijbelhuis en vertel hem dat ik over een paar weken graag met een aantal leerlingen wil langskomen. Hij is heel enthousiast. Dan gaan we naar de trein en om half 12 ben ik thuis.

Donderdag 12 oktober

Mijn eerste les vandaag gaat over het Onze Vader en bidden in het algemeen. Mijn leerling werkt goed mee en we hebben een goed gesprek over bidden. Na de pauze heb ik mijn leerling uit het 5e. Vorige week was hij op meerdaagse. Hij heeft een geweldige week gehad, zegt hij. De les gaat over parallellen, spiegelingen en dubbele bodems in de Bijbel. Ik heb het vorige les al een beetje uitgelegd, dus nu gaat het vlotjes. We speuren in verhalen naar overeenkomsten en tegenstellingen. Hij heeft goed door waar we naar op zoek zijn. Ook de diepere betekenis van sommige gedeeltes zijn hem duidelijk. In de lunchpauze ga ik naar mijn andere school. Ik eet mijn boterhammetjes en bekijk mijn mail in de tijd die ik over heb. De les met mijn eerstejaars leerling gaat over het wonder van de schepping. We gaan ook even naar buiten om de natuur te zoeken in het park. We maken een paar foto’s van dingen die we mooi vinden. Binnen praten we er nog even over en ik vertel haar dat we volgende week ook even naar buiten gaan. Dan pak ik de metro naar huis. ’s Avonds is het extra  vergadering van de kerkenraad. Samen met mijn mede kerkenraadslid uit Ekeren ga ik er op de fiets heen. Om 11 uur ben ik weer thuis.

Vrijdag 13 oktober

Met de fiets vertrokken, maar bij de tram besloten om niet verder te fietsen: ik heb een lichte hoofdpijn en het waait toch wel hard. Terwijl ik mijn fiets op slot zet, zie ik de tram weg rijden. Dus als ik in de volgende tram zit, bel ik naar school om te melden dat ik wat later zal zijn. Op school zitten mijn leerlingen te wachten. We gaan snel naar boven. We beginnen aan een nieuw thema: Meer dan je denkt, God. We praten vandaag over Godsbeelden. Ze krijgen de opdracht om hun beeld van God te tekenen of op te schrijven. Dat vinden ze moeilijk: je mag toch geen beeld van God maken? Ik leg uit dat het niet verkeerd is om een beeld van God te maken, je mag het alleen niet aanbidden. Na afloop van de les pak ik de tram naar het eindpunt. Daar stap ik weer op de fiets. ’s Middags bereid ik de catechese van ’s avonds voor. Aan het eind van de middag gaan we naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. Na het eten ruim ik de woonkamer verder op. Dochterlief haalt onze derde catechesant van de trein. We praten vandaag over het ontstaan van de Bijbel. Mijn maatje heeft een mooi en duidelijk verhaal voorbereid, waar ik niet echt veel aan toe te voegen heb. Ik vertel een beetje wat ik woensdag geleerd heb en daarna praten we nog even na onder het genot van een drankje. Dochterlief rijdt weer even heen en weer naar het station en zoonlief rijdt even mee voor de gezelligheid. 

Zaterdag 14 oktober

Ik ga vandaag aan de gang met mijn kerstkaarten. Ik sta op 9 december op een kerstmarkt in de Kapel, maar dan moet ik wel iets te verkopen hebben. Ik heb een heleboel kaarten voorbereid, maar die moeten dan nog wel gemaakt worden. ’s Middags help ik manlief met het opruimen van een stukje van de tuin. Aan het eind van de middag ga ik mij klaarmaken, want we gaan vanavond naar een concert in de kerk van Ekeren-Donk. We gaan er met de auto naar toe, want mijn hoofdpijn is nog niet helemaal over. Het is een prachtig concert. Na afloop drinken we thuis nog iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s