April, een koud begin en een warm eind

Een nieuwe maand, waarin de lente langzaam maar zeker doorbreekt. De maand begint met een mooie Paasviering en een fantastisch reisje naar Zweden. Het eerste deel van mijn taak didactiek is af en ik krijg uitstel voor dogmatiek. Verder lopen de normale dingen gewoon door: lesgeven, kerkenwerk, huiselijke beslommeringen…

Zondag 1 april

Om 8 uur stappen we met 2 in de auto naar de kerk. Zoonlief heeft zich verslapen en hij komt niet mee. Het is een gezellig Paasontbijt: we zijn met ongeveer 40 mensen, dus het is goed bezet. Er is een aparte kindertafel, waar lekker gegeten wordt. Na afloop snel opruimen en alles klaarzetten voor de koffie na de kerkdienst. Ik zet alles klaar voor de kindernevendienst en ik vraag een aantal kinderen om mee de nieuwe Paaskaars binnen te brengen. Het gaat allemaal goed. In de kindernevendienst laten we de kinderen op een papieren tafelkleed een tekening maken van ‘hun’ Pasen. Er verschijnen eieren, haasjes, een kruis, een leeg graf… Omdat we wat tijd over hebben en de kinderen onrustig worden, besluiten we een stukje bibliodrama te doen. We kiezen een ‘Jezus’, een ‘Petrus’, een ‘Judas’, een engel en twee vrouwen. Dan gaan we aan de slag… Ze doen vol overgave mee. Dan komt de koster ons halen. Na de koffie gaan we naar huis. We maken er een rustig dagje van.

Paaskaars

Maandag 2 april

Vandaag pak ik mijn bagage in voor mijn tripje naar Stockholm met mijn Zeeuwse vriendin. Intussen werk ik ook nog wat was weg. ’s Avonds eten we fondue met zijn vijven. De Zeeuwse vriendin komt om een uur of 10. Zij slaapt bij ons, want we moeten morgen erg vroeg vertrekken. We stoppen alles in één grote koffer en nemen elk een rugzak als handbagage mee. 

Dinsdag 3 april

Om 5.20 uur loopt de wekker af. Aankleden, eten en koffie zetten. Om 6.15 rijden we weg. Er is aardig wat verkeer, maar we kunnen goed doorrijden. Manlief zet ons af en rijdt meteen door. We hebben alle tijd om op te zoeken waar we moeten zijn. We checken de bagage in en dan is het tijd voor koffie. Door de controle. Mijn koffertje rolt opzij. Even vergeten dat ik handgel bij me heb. We gaan alvast naar de gate en daar wachten we tot het tijd is om in te checken. Om kwart voor 10 toch maar eens kijken: de gate is veranderd. Even een spurtje trekken en aanschuiven. Toch wel spannen: voor het eerst in 25 jaar weer vliegen! Wel weer een bekende sensatie. We zitten al snel boven de wolken. Na ruim anderhalf uur beginnen we weer stillekesaan te dalen. De landing gaat rustig. We stappen uit langs achter en wandelen naar de aankomsthal. Er is geen passencontrole. We moeten niet lang wachten op de koffer. Daarna is het lunchtijd. Na de lunch op zoek naar de bus die ons naar Stockholm brengt. Dan wandelen we naar het hotel. Inchecken en naar de kamer. Het is een kleine, maar comfortabele kamer. Daarna gaan we richting hop-on-hop-off bus. En dan begint het wachten. Na 3 kwartier besluiten we maar te gaan lopen naar de oude stad, de Gamla Stan. We eten in een klein eethuisje, authentiek Zweeds met een serveerster uit Azerbeidjan en een Cubaanse kok. Het smaakt prima! Daarna wandelen we naar het Koninklijk Paleis. Dan een stuk met de bus en daarna nog 15 minuten te voet naar het hotel. In de bar nog een wijntje gedronken.

Woensdag 4 april

Om 10 over 8 wakker. Douchen en ontbijten. Omdat we wat laat zijn, gaan we met de taxi naar het ABBA-museum. Dat is een hele belevenis!

Na de lunch wandelen we naar het Vasa-museum. Op de foto’s kan je zien dat het ijs nog in de haven ligt. Het is hier echt nog winter!

Ons volgende bezoek is aan het Vasa museum. De Vasa is een koninklijk oorlogsschip dat op zijn eerste vaart gezonken is. De oorzaak? Te weinig ballast en de onderste rij schietgaten zat te laag. Bij een beetje onrustig water ging het schip dusdanig schommelen dat de boel vol water liep. Gelukkig was het schip nog niet ver uit de kust en zijn er maar 30 opvarenden verdronken. Het schip is geborgen na eeuwenlang op de bodem van de zee gelegen te hebben. Het museum is rond het schip gebouwd. Het leven op het schip wordt tot in de kleinste details belicht.

We gaan met de taxi terug naar het hotel, waar we even languit gaan op de kamer. Even ontspannen een boekje lezen. Dan gaan we te voet naar het restaurant dat de taxichauffeur ons aanbevolen heeft. Het zit in de centrale winkelstraat van de stad. Het eten is weer bijzonder lekker. Na afloop drinken we nog een wijntje in de bar van het hotel. Op de kamer lezen we nog wat voor we gaan slapen.

Donderdag 5 april

Om half 8 loopt de wekker af. Na het ontbijt gaan we met de metro en de bus naar het Nordisk Museet. De metrostations zijn erg bijzonder: er is veel kunst te zien. Vlak voor het hotel is een metro-ingang. Het is nog wel een stuk wandelen naar het perron. Van het metrostation is het een klein stukje lopen naar de bushalte. De bus brengt ons tot het museumeiland. In het Noords museum is veel te zien: er is een ‘Noorderlicht experience’, een expositie over Huis en decoratie, waar de ontwikkeling in woninginrichting te zien is. Een ander gedeelte handelt over de Sami en andere folklore. Er loopt een tijdelijke tentoonstelling over mode door de eeuwen heen en tot slot zijn er ook nog een aantal oude poppenhuizen te zien. Het is teveel om allemaal te bekijken, dus we maken een selectie. 

Als we het museum uit stappen, komt de hop-on-hop-off bus aanrijden. Die kunnen we niet laten gaan! We stappen in en besluiten een keer de hele toer te doen en nog wel te zien waar we uitstappen. Zo zien we op een comfortabele manier heel wat van de stad.

We besluiten uit te stappen bij een winkelcentrum. Daar bekijken we verschillende winkels en we genieten van een late lunch met een kop pompoensoep. Daarna gaan we met de hop-on-hop-off naar het Centraal Station, waar we alvast kaartjes kopen voor de luchthavenbus morgen.

Terug in het hotel reserveren we een tafeltje in het restaurant. Een uurtje later genieten we van een lekkere maaltijd. We gaan op tijd naar bed.

Vrijdag 6 april

Alweer onze laatste dag in Stockholm. De wekker staat ook vandaag op half 8. We pakken onze spullen weer in en gaan na het ontbijt nog even met de metro naar het water. We rijden mee tot voorbij de Gamla Stan en stappen uit op station Slussen. We zien niet zoveel van het water, want er zijn grote werken aan de gang. We wandelen naar het metrostation Gamla Stan, nadat we nog een paar souvenirs gekocht hebben. Het is ook niet aanlokkelijk om lang te wandelen, want het regent behoorlijk.

Terug in het hotel pakken we onze laatste spullen, ik ‘adopteer’ teddybeer Lukas en we checken uit. Op het station drinken we nog een koffietje en dan is het wachten op de bus naar de luchthaven. Op de luchthaven kopen we iets om in het vliegtuig te kunnen eten en dan gaan we naar de gate. Het is lang wachten en uiteindelijk vliegen we met een ander vliegtuig en veertig minuten vertraging terug naar België. Jan staat al op ons te wachten in de aankomsthal. We lopen naar de auto en rijden terug naar huis. Daar eten we iets makkelijks en daarna gaat mijn Zeeuwse vriendin weer naar huis. Het was een geweldige reis!

Zaterdag 7 april

Vandaag ruim ik mijn spullen op. Ik heb veel souvenirtjes gekocht: onderzettertjes, een dienblaadje en een memory van Abba voor mezelf, een muts voor manlief, een flesopener voor de schoonzoon, een lunchplankje voor dochterlief en een borrelglaasje voor zoonlief. Voor mezelf heb ik ook nog een handtas gekocht. We gaan vandaag ook boodschappen doen. 

Zondag 8 april

Vanmorgen naar de kerk. Ik heb kindernevendienst. We praten over Adam en Eva in het paradijs. Na de koffie stappen we op de fiets richting Deurne. We gaan lunchen bij de voorganger van vandaag. Het is lekker weer, dus we zetten ons in de tuin. Het is een gezellige middag. Aan het eind van de middag fietsen we naar huis. 

Maandag 9 april

Vandaag maar eens de administratie bijwerken. Aan het eind van de middag maak ik ook een begin met de was. Zoonlief is al vertrokken op collectieve blok. Hij komt zaterdag pas weer thuis. ’s Avonds een wandeling maken met dochterlief.

Dinsdag 10 april

Vandaag de rest van de was wegwerken. Verder werk ik vandaag mijn lesvoorbereidingen voor didactiek af. ’s Avonds stuur ik het door naar de docent.

Woensdag 11 april

Vroeg uit bed, want dochterlief en ik doen een dagje Brussel. We gaan weer een stukje Brussel bekijken waar we normaal niet komen. Het is een leuke dag, inclusief de nodige stops voor eten, drinken en een heel klein beetje shoppen. Om 5 uur gaat zij met de papa terug naar Ekeren en ik land nog in de protestantse kerk in Brussel Centrum voor een bestuursvergadering. Ik ben om half 11 thuis.

Donderdag 12 februari

Vanavond gaan we naar de musical The Zoo of Life in de Sint Elisabethzaal in Antwerpen. Manlief en ik treffen elkaar in de hal van het Centraal Station. Langs de acteurs en figuranten die een levend decor vormen, gaan we naar de ingang van de zaal. Zo kom je meteen in de stemming. Het is een prachtig spektakel. Het draait allemaal rond een verzorger en zijn familie die door een familiedrama nauw verbonden zijn met de Zoo. Het is een ware ode aan de Zoo, de verzorgers en de dieren. Na afloop drinken we nog een biertje in de stad.

Zondag 15 april

Niet naar de kerk vandaag, want we gaan op uitstap met de studievrienden van manlief. We ‘doen’ een dagje Zaanse Schans vandaag. Vroeger was dit het kinderuitje, maar het is intussen omgedoopt tot lente-uitje. Dat is maar goed ook,  want de jeugd is geheel afwezig deze keer. We zijn nog wat vroeg, maar de organisator staat ons al op te wachten. Samen met onze vrienden uit Rotterdam worden we naar de plaats van afspraak gebracht. We hebben net koffie besteld als de laatsten arriveren. Na de koffie gaan we naar het Zaans museum, vooral om het Verkade museum te bekijken. Na het museum dompelen we ons onder in het zeer druk bezochte open lucht gedeelte. We wandelen eerst naar de klompenmakerij, waar wordt gedemonstreerd hoe tegenwoordig de klompen gemaakt worden. Vervolgens gaat het richting kuiperij. Daar leren we het verschil tussen natte en droge kuipers. Het maken van vaten was een zeer tijdrovend werkje, vooral door de wachttijd tussen de verschillende fasen van het werk. We brengen een bezoekje aan het eerste winkeltje van Albert Heijn en ook de tingieterij wordt bekeken. Ook de molens worden met een bezoekje vereerd. Een deel van de groep bekijkt de verfmolen en anderen gaan door naar de mosterdmolen. Na afloop rijden we naar Zaandam, waar we een late lunch gebruiken in een foodhall. 

Dinsdag 17 april

Vanavond is er een bijeenkomst in de kerk rond de kerkorde. Eerst is er een theoretisch gedeelte. Daarna worden we aan het werk gezet. Ieder groepje krijgt een aantal vragen rond een bepaald thema en moet aan de hand van de kerkorde zoeken naar een goede oplossing. Het is een interessante, leerzame avond.

Woensdag 18 april

Vanmorgen hebben we een speciale opdracht: een van mijn leerlingen moet een filmpje opnemen van zijn talent: rappen. Hij is erg onzeker en wil het eerst niet doen, want, zo zegt hij ‘Ik heb geen tekst’. Een van zijn klasgenotes stelt voor om een filmpje op te zoeken van een nummer dat hij goed kent, maar ‘dat kan toch iedereen’. Mijn collega en ik betogen dat dit absoluut niet zo is. Om hem over de streep te trekken, laat ik hem de filmpjes zien die ik in het Abba-museum heb opgenomen. ‘Ik kan toch ook niet dansen, maar toch doe ik het , omdat ik dat leuk vind’. Uiteindelijk beslist hij 20 minuten voor het einde van de les om het toch op te nemen. De derde poging is de beste. Als we het vertellen aan de leerkrachten die de talentenjacht organiseren, zijn zij helemaal enthousiast. Ze hadden niet verwacht dat hij het zou durven. Door naar Brussel voor een middag hermeneutiek. Na afloop snel door met de trein naar Mechelen voor de districtsvergadering. Ik ben om half 12 thuis. 

Donderdag 19 april

En vanavond nog maar eens een vergadering. Het is de ledenvergadering van de kerk. Maar eerst fiets ik naar onze Braziliaanse vriendin om de tienerclub van komende zondag voor te bereiden. We gaan praten over het verband tussen het Nieuwe en het Oude Testament. Dit doen we aan de hand van 2 teksten die niet met elkaar samenhangen, maar wel over hetzelfde thema gaan. Na het eten fiets ik door naar Brasschaat. Het is een redelijk rustige vergadering. Na afloop fiets ik met een medekerkenraadslid terug naar Ekeren. Thuis drinken we nog iets voor we naar bed gaan.

Zondag 22 april

Vandaag is het tienerclub in de kerk. Het is niet zo druk, maar met de vier tieners die aanwezig zijn, hebben we een goede ochtend. Na afloop is er geen catechese, want de boodschap is duidelijk genoeg: ‘Jezus is je grote broer en je kunt altijd bij hem terecht.’ 

Zaterdag 28 april

Vanmorgen eerst naar een wedstrijd van dochterlief kijken. Het is Vlaams kampioenschap grote trampoline. Na afloop onze schoonzoon naar Turnhout brengen. Daarna rijden we door naar Stadskanaal. We gaan op bezoek bij vrienden uit de kerk die naar daar verhuisd zijn. Onderweg eten we nog een broodje. Na ruim 4 uur rijden zijn we er. Ze hebben een gezellig huisje aan de doorgaande weg. Na de frietjes gaan we bij hun dochter kijken. Zij woont in een begeleid wonen project in de buurt. Zij geeft ons een rondleiding. We drinken iets en gaan daarna weer terug naar Stadskanaal. Het is laat voor we in bed liggen.

Zondag 29 april

We hadden het idee om vandaag misschien nog ergens te gaan wandelen, maar het is erg slecht weer, dus dat doen we maar niet. Aan het eind van de middag rijden we weer naar huis. Onderweg eten we wat en om ca 9 uur zijn we weer thuis. Het was een leuk weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s