De eerste schoolweek

Zo stilaan gaat alles weer beginnen: jeugdwerk in de kerk komt weer op gang, de eerste week op school, vergaderingen, laatste herexamen, verkiezingscampagnes… September is weer begonnen!

Zondag 2 september

Vroeg naar de kerk, want wij hebben de wijn en het druivensap voor het avondmaal in de auto. De ambtsdrager van dienst geholpen met het voorbereiden van het avondmaal en de kindernevendienst voorbereid. Het was gezellig, maar stilletjes: 2 zusjes van 6 en 3 jaar, helemaal klaar voor school. De oudste gaat naar het 1e leerjaar en de jongste naar de 1e kleuterklas. Als de kleinste klaar is met kleuren, gaan we nog even naar de oppasruimte, waar ze allebei een paar koekjes eten. Terug in de kerk vervolgt de dienst met het avondmaal. Na afloop even de kindernevendienst opruimen, met een kopje koffie de consistorie in en mijn collega ouderling wat meer info gegeven over konijntjes. Haar oppasmeisjes hebben jonge konijntjes en ze had er een paar vragen over. Dan rijden we door naar Zeist voor een verjaardag van vrienden. Daar gezellig de rest van de middag gezeten. Als iedereen weg is, besluiten we met zijn vieren om Chinees te gaan halen. Na het eten rijden we weer naar huis. ’s Avonds thuis dochterlief nog wat moed ingesproken: zij gaat een aantal nachten van 4 tot 8 werken. Dat is een serieuze ritmeverandering. We zullen zien hoe het gaat. Eerst morgenvroeg een test doen. 

Maandag 3 september

De eerste schooldag, maar niet voor mij: ik heb geen uren op maandag. Ik was, druk mijn lessen af en doe nog wat boodschapjes. ’s Avonds maak ik een wandeling met dochterlief. Daarna wat ontspannen met laptop en een boek.

Dinsdag 4 september

Ik vertrek om kwart over 9 naar school. Mijn leerling van vandaag vindt het jammer dat hij alleen zit. We praten over de vakantie en wat zijn plannen zijn voor komend schooljaar. Hij wil zich graag in het beroeps gaan inschrijven. Zijn grootste probleem is wiskunde. Daar heeft hij toch wel wat moeite mee, vooral met vermenigvuldigen. We oefenen wat en ik doe hem een paar trucjes aan de hand om het wat makkelijker te maken. Verder vertel ik hem wat ik van plan ben als hij op deze school blijft. Hij helpt mij met het verhuizen van de inhoud van een van de kasten in het oude lokaal. Ik ben verhuisd naar een lokaal aan de andere kant van de gang met wat meer voorzieningen. Daarna is het tijd om naar huis te gaan. Thuis blijkt dochterlief niet te kunnen slapen en ze is bang dat het niet gaat lukken komende nacht. Dan is het een hele nacht werken. We spreken af dat ze het gaat proberen en voor de tweede week vraagt om 3 nachten te werken in plaats van 5. Dat geeft wat rust. 

Woensdag 5 september

Vroeg vertrokken om les te gaan geven. Maar dat loopt een beetje anders: ik had even iets gemist. Het is vandaag 200 jaar stedelijk onderwijs en we trekken met de hele school naar de Grote Markt voor een filmpje. Samen met mijn katholieke collega pak ik de tram, want de groep waar wij mee zouden gaan, is al vertrokken. We moeten op de krijtlijnen gaan staan die samen het cijfer 200 vormen en dat duurt natuurlijk even. Er vliegt een drone boven ons en op een zeker moment moeten we de ‘wave’ doen. Ook dit lukt pas in derde instantie. Dan stap ik op de tram naar mijn andere school. Ik vind mijn leerling bij een van mijn collega’s en samen gaan we naar boven. We praten over de vakantie en ik bespreek mijn plannen voor komend schooljaar met haar. Na de les ga ik de stad in, want later in de namiddag heb ik nog een vergadering. Ik lunch en daarna wandel ik rustig verder. Voor ik naar de vergadering ga, eet ik nog een ijsje. Dan zoek ik de kortste route op met mijn gsm. Ik ben er precies om 3 uur. We bespreken de vergadering van volgende week en maken een agenda op. Om kwart voor 5 stap ik met een van mijn medebestuursleden naar de bus. Hij gaat vandaar verder naar het Centraal Station. Thuis maak ik eten en na het eten kijk ik tv.

Donderdag 6 september

Ook vandaag moet ik allebei mijn scholen. Eerst twee uurtjes lesgeven aan een derdejaars leerling. Ook met hem bespreek ik de vakantie en de plannen voor komend schooljaar. Dan stap ik op mijn fiets naar mijn andere school. De leerling die ik daar zou hebben, is ook op een andere school gaan inschrijven, maar op deze school is hij niet uitgeschreven. Officieel weten ze dus van niets. Ik spreek af dat ik voorlopig gewoon kom en als hij er niet is, ga ik naar huis. Zo ook vandaag. Thuis eet ik iets en daarna doe ik nog wat administratie. Ik maak het eten vroeg klaar. Dan stap ik op de fiets naar het trameindpunt en ga met de tram verder naar school. Het is infomoment voor de ouders en ik zorg mee voor het onthaal. Na een uurtje ga ik weer naar huis. Thuis eet ik een bordje pasta carbonara en dan stap ik de deur weer uit. In het dienstencentrum is een feestje van een buurman die 90 geworden is. Ik schuif aan bij manlief en wat andere buren en drink een cava op zijn gezondheid. Na een dik uur is het tijd om naar huis te gaan.

Vrijdag 7 september

De laatste dag van de eerste schoolweek. De eerste twee uur geef ik les aan twee tweedejaarsleerlingen. We praten vandaag over geluk. Ik praat ook even over de vakantie en over onze plannen voor het komend jaar. Dan is het pauze. Ik heb speelplaatsbewaking en de directrice spreekt mij aan over de leerling die ik na de pauze heb. Hij zou graag van klas veranderen, want in zijn huidige klas heeft hij totaal geen aansluiting. Ik zeg tegen de directrice dat ze niet naar mijn uren moet kijken, maar naar een situatie waarin hij een tof laatste schooljaar heeft. Ik praat er ook met mijn leerling over als we samen in de klas zitten. Hij zou wel heel graag van klas veranderen en ik denk dat het wel geregeld kan worden. Na de les stap ik op de tram naar huis. ’s Avonds is het coördinatievergadering. Een leuke gelegenheid om de collega’s weer eens te zien. Op de vergadering tref ik iemand die ook in Ekeren woont. Zij brengt mij thuis. 

Zaterdag 8 september

We vertrekken vroeg vandaag. We gaan naar Manifiesta, het jaarlijkse festival van de socialisten. We gaan erheen met een bus die om half 9 vanuit het centrum vertrekt. Omdat we te vroeg in de stad zijn, drinken we eerst een kopje koffie. De busrit verloopt vlot. We zijn er om kwart over 10. In de bus hebben we het programma overlopen en uitgezocht wat we graag willen zien/horen. Manlief gaat naar een debat over de bankencrisis en ik ga naar het boekenforum over emancipatie. Na afloop gaan we iets te eten zoeken. We nemen allebei een bordje met kaasblokjes, stukjes worst, olijven… Erbij een biertje. Daarna de volgende sessie: voor manlief is dat het groot pensioendebat en voor mij een gesprek met de Cubaanse ambassadeur en de oudste dochter van Che Guevarra over de blokkade van Cuba. Het gesprek wordt twee keer onderbroken voor een rap van MC Lilly. Dan eten we allebei nog iets en manlief gaat nu naar het boekenforum over de terugkeer van de barbaren en ik naar een gesprek over hoe de gezondheidszorg gezonder kan worden. We halen nog iets te drinken en gaan dan naar de Main Stage voor een optreden van Raymond Van het Groenewoud. Een fantastisch optreden. Tot slot halen we nog een cocktail bij de tent van de socialistische studentenbeweging waar zoonlief cocktails staat te verkopen. We praten even bij en gaan dan naar de tram. We moeten wel even wachten. Op station Oostende wachten we tot we de trein in kunnen. In Gent stappen we over op de trein naar Antwerpen. Het laatste stukje doen we met de bus. We zijn om kwart voor 12 thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s