Een nieuwe maand

Oktober is begonnen, het zou stilaan herfst moeten worden, maar de temperaturen willen nog niet zakken: het is nog vaak rond en zelfs ruim boven de 20 graden. De weken hebben intussen een zekere regelmaat gekregen: iedereen weer naar school, college en werk, de turnkring is gestart, het kerkenwerk draait weer op volle toeren en als extraatje lopen de verkiezingscampagnes op het einde.

Zondag 30 september

Mijn 56ste verjaardag begonnen met een lekker ontbijtje. Van de schoonzussen en zwagers krijg ik een schitterend cadeau: we gaan vanmiddag naar een optreden van een Abba-coverband. Als iedereen voldoende heeft genoten, spreken we af om over een halfuurtje bij de receptie te verzamelen. Een deel van de groep gaat met de bus naar het centrum, de rest gaat te voet. We bekijken Haarlem vandaag vanop het water, want we maken een rondvaart. Omdat de eerstvolgende boot pas over drie kwartier vertrekt, drinken we eerst een kopje koffie of thee. De rondvaart duurt een klein uur. Van de boot wandelen we de stad in om iets te drinken en voor de liefhebbers iets kleins te eten. Daarna gaan we verder naar het muziekcentrum, waar het optreden van Abba Dance doorgaat. Het is een hele belevenis. Ik zing alle liedjes enthousiast mee, zodat mijn stem bijna verdwenen is als we na het concert afscheid nemen van de jongste schoonzus en zwager. Met de rest van het gezelschap gaan we nog iets eten bij De Beren. Daarna gaan we met de bus terug naar het hotel, waar de auto’s staan. Dochterlief rijdt ons naar huis. 

Woensdag 3 oktober

Vanmiddag het openingscollege van mijn opleiding. Het gaat over de structuur van de opleiding en onze taak als leerkracht Protestants Evangelische Godsdienst. Ik schrijf me in voor het volledige lespakket, net als vorig jaar. Dit jaar is minder druk, dus alle ruimte om achterstanden in taken en stages in te lopen. Het is goed om elkaar weer te zien. Er zijn ook een aantal nieuwe studenten. Na de inschrijving wandel ik naar het centrum van Brussel, waar nog een bestuursvergadering op het programma staat. Die verloopt vlotjes en ik ben om 9 uur weer thuis. Daar eet ik nog wat.

Donderdag 4 oktober

Vandaag is het pedagogische studiedag op mijn 2e school. ’s Morgens geef ik les op school 1 en ik ga voor de lunchpauze naar school 2 en daarna neem ik deel aan een bijscholing ‘Reanimatie op de minipop’. Dat is heel leerzaam. De minipop is ontwikkeld voor reanimatiecursussen op scholen. Deze pop is handzaam, makkelijk op te bergen en veel minder duur dan een standaard EHBO-pop. We overlopen de procedure en leren hoe we dit aan onze leerlingen kunnen aanbrengen. Na de bijscholing ga ik naar huis.

Vrijdag 5 oktober

Na de les van vandaag fiets ik richting Brasschaat voor een bijeenkomst over het bezoekwerk van onze kerk. Ik heb nog wat tijd over, dus ik drink een uitgebreide koffie onderweg. Daarna fiets ik verder. Samen met een collega kerkenraadslid zet ik koffie en zetten we de kopjes en koekjes klaar. Tijdens de bijeenkomst overlopen we de adressen van onze kerkleden en gaan we na of ieder adres een verantwoordelijke bezoekdame heeft. Na afloop fiets ik naar huis.

Zaterdag 6 oktober

Manlief passeert vandaag langs de huisartsenpost, want hij voelt zich ziek. De weekendarts constateert een blaasontsteking. Hij moet antibiotica nemen en koortsremmers. Als hij terug is, ga ik met dochterlief naar de winkel voor de boodschappen.

Zondag 7 oktober

Vroeg naar de kerk, want ik ben ambtsdrager van dienst, er is niemand om koffie te zetten en het is avondmaal. Alles verloopt goed, na de dienst doe ik de afwas met behulp van een paar kerkleden. Dan fiets ik naar huis, waar ik samen met de schoonzoon de stoelen klaar zet. Zoonlief zet een extra tafeltje neer, dochterlief heeft de kaas en worst al gesneden. Zij snijdt ook de taart alvast aan. Manlief heeft het bier koud gezet, maar verder doet hij niet veel. Hij voelt zich nog altijd niet super. Even na 2 uur komt de eerste visite. Het is niet superdruk, maar erg gezellig. Aan het eind van de middag maak ik samen met dochterlief het eten klaar: tomatensoep, kippensoep, broodjes, worstjes, boterhammen en salade. Het eten gaat bijna helemaal op, er is alleen nog salade over. Van de taart blijft meer over, maar dat komt de komende week wel op. Zoonlief helpt ’s avonds met de afwas en de opruim.

Maandag 8 oktober

Manlief is nog altijd ziek, dus hij maakt een afspraak met de huisarts. Rond de middag kan hij er terecht. Deze geeft hem zwaardere antibiotica, want de vorige sloeg duidelijk niet aan. Ik houd me bezig met de was en het klaarmaken van mijn lessen voor deze week. 

Dinsdag 9 oktober

Manlief is nog een dag thuis, maar hij voelt zich al veel beter. Met mijn leerling van vandaag praat ik over pesten, spijt en vergeving. We bekijken een filmpje over het leven van Nick Vujcic: The Butterfly Circus. Na afloop praten we erover na. Ik vertel hem dat Nick nu een bekend evangelist is en laat een paar foto’s van hem zien. Verder praten we over spijt hebben en vergeving. We lezen een aantal gedeeltes uit de Bijbel die over vergeving gaan. ’s Avonds ga ik sporten. Het is zwaar, maar geeft wel voldoening. 

Woensdag 10 oktober

Met de leerlingen van het tweede lesblok gaan we naar de kerk van St Andries. Het is een prachtige katholieke kerk. We laten de leerlingen verschillende dingen zien en leggen uit dat veel van wat je in de kerk ziet, een symbolische waarde heeft. Zo hangt in deze kerk een grote bokszak. Het is niet de bedoeling om daar ongecontroleerd op te gaan slaan, maar het staat symbool voor dingen of mensen waar je mee kunt worstelen. Als voorbeeld wordt het verhaal gegeven van Jakob die met God worstelde. En, zo staat er bij: Je kunt beter met iemand worstelen, dan hem dumpen. Na de les pak ik de trein naar Brussel. Vandaag hebben we didactiek. We overlopen een aantal documenten over leermiddelen, lesmethodes, bijzonder onderwijs en didactische principes. Als we naar het station wandelen, zijn we heel wat wijzer geworden. Ik eet wat op Brussel Zuid en pak daarna de trein naar Mechelen. Daar heb ik nog districtsvergadering. Het duurt langer dan gebruikelijk, want op deze vergadering worden de Synodedocumenten behandeld. Ik ben pas om kwart over 12 thuis. Daar blijken zowel manlief als dochterlief berichtjes gestuurd te hebben, maar mijn gsm was plat, dus ik kon niet antwoorden.

Zaterdag 13 oktober

Gisteravond waren we allemaal bij elkaar en heb ik mijn verjaardagscadeautje gekregen. Ik kreeg de nieuwste CD van Bart Peeters en een powerbank om mijn gsm op te laden. Daar ben ik heel blij mee. Ik heb de CD intussen al een keer of drie gedraaid. De was is opgeruimd en ik heb wat betalingen gedaan. Verder heb ik een verhaaltje geschreven voor de installatiedienst van de nieuwe jeugdwerkondersteunster van Vlaanderen en er een boekje bijgemaakt. Ook heb ik de kindernevendienst van morgen voorbereid en het een en ander opgeruimd. Vanavond gaan we naar de verkiezingsconference van BDW in de Arenbergschouwburg. Ik heb er zin in! Een verslag in de volgende editie van mijn blog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s