Rapporten, blessures, lessen en uitstapjes…

Een paar drukke weken met het invullen van rapporten, een geblesseerde dochter, een struikelpartij van mezelf, een gezellig avondje met kerkenraad en bestuursraad, lesgeven, en een dagje uit met mijn neefje.

Zaterdag 13 oktober

Vanavond naar de verkiezingsconference van BDW in de Arenbergschouwburg geweest. Het was geweldig leuk! We zijn er met de fiets naartoe gegaan en na afloop hebben we nog heerlijk op een terrasje gezeten. Dat maak je niet veel mee in oktober. 

Zondag 14 oktober

Vandaag de kindernevendienst in de kerk gedaan. Ik had niet veel kinderen: 2 jongens. We hebben het gehad over de rijke jongeling. Daarna hebben we gepraat over armoede en rijkdom en hoe moeilijk het kan zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Het was inderdaad niet makkelijk om iets moois te knopen van de scoubidou draadjes. Grappig vond ik wel dat ik tijdens de koffie een paar tieners met scoubidou draadjes zag lopen, blijkbaar aangestoken door hun broertje en pleegbroertje. Uit de kerk gaan we eerst stemmen. Na de lunch ben ik weer op de fiets gestapt naar de stad. Vanmiddag wordt de nieuwe jeugdwerkondersteunster geïnstalleerd. Het is een mooie dienst. Ik houd een toespraakje namens het district. Na afloop is er een receptie met hapjes. Om half 7 stap ik op mijn fietsje naar huis. Ik regel met dochterlief nog iets te eten. Manlief en zoonlief zijn aan het feesten, omdat de verkiezingsuitslag gunstig is uitgevallen voor hun respectievelijke partijen. 

Maandag 15 oktober

Een rustige maandag. Ik doe de was en breng mijn paperassen voor de komende week in orde. 

Dinsdag 16 oktober

Vanavond is er een informatie avond voor kerkenraadsleden in de kerk. Ik eet vroeg en ga er met de bus naartoe. We zijn maar met 6 personen: 3 uit Brasschaat en 3 uit Turnhout, maar het is een zinvolle, interessante avond. We praten en werken rond de motivatie om in de kerkenraad te gaan en te blijven, we wisselen uit met iemand van de andere gemeente en voor andere punten zitten we met onze eigen kerkenraad bij elkaar, bijvoorbeeld om te zien hoe we elkaar kunnen aanvullen.

Woensdag 17 oktober

Met mijn leerlingen bespreek ik vandaag het Nieuwe Testament. Vanmiddag hebben we les over het Nieuwe Testament. We bespreken hoe Jezus als Messias beschreven wordt in de verschillende evangeliën. Ik wacht samen met een klasgenoot op mijn trein en intussen drinken we een kopje koffie. ’s Avonds bereid ik samen met mijn maatje van deze maand de tienerclub van komende zondag voor.

Donderdag 18 oktober

Vandaag ga ik vroeg naar school, want ik heb me opgegeven om leerlingen op te vangen als er een collega afwezig is. Ik vang 2/3 metselen op en de JoJo vangt 4LA op. In allebei de klassen zit een leerling van mij. Die zoeken elkaar op en gaan zitten babbelen. Op een zeker moment zit zij te huilen. Hij vindt dat duidelijk niet leuk. Maar ze kan er niets aan doen, zegt ze, want ze heeft liefdesverdriet. Op een gegeven moment geeft ze aan dat ze naar buiten wil, omdat ze frisse lucht nodig heeft. Ik ga met 4 leerlingen naar buiten. We wandelen een blokje rond en dat doet haar duidelijk wel goed. De les daarna gaat over beelden van God. We behandelen dat aan de hand van Oscar en oma Rozerood. Oscar is een jongen van 10 jaar, die terminaal ziek is. Zowel zijn ouders als de behandelend arts vertellen hem niets. Hij komt erachter door af te luisteren als de arts met zijn ouders praat. Alleen oma Rozerood doet normaal tegen hem: ze ontkent niet dat hij terminaal ziek is. Hij is boos op zijn ouders en wil niet met ze praten. Oma Rozerood leert hem God kennen en adviseert hem om brieven aan God te schrijven. Ook gaat ze een keer met Oscar naar de kapel van het ziekenhuis. We praten over Oscars beeld van God en onze godsbeelden. Na de middag gaat de les over pesten, spijt en vergeving. We bekijken een kort filmpje over de jeugd van Nick Vujcic, die in een circus als rariteit wordt bekeken, omdat hij geen armen en benen heeft. Uiteindelijk leert hij in een ander gezelschap voor zichzelf opkomen en leert hij hoe hij zichzelf kan redden. 

Vrijdag 19 oktober

Vandaag is het pedagogische studiedag. Het gaat over een manier van lesgeven, waarbij meer leerlingen aan bod komen dan bij de klassieke methode. Het is heel interessant en we oefenen een aantal tools in. Voor de lunch ga ik naar huis. Na de middag werk ik de strijk weg en ruim de was op. 

Zaterdag 20 oktober

We staan op tijd op en doen boodschappen. Daarna rijden we door naar Bergen op Zoom, waar vanavond een gezellig avondje doorgaat met de kerkenraad en bestuursraad, samen met onze nieuwe dominee. Ik maak samen met iemand van de bestuursraad de hapjes klaar. Als wij de boodschappen uitgeladen hebben, moet zij even weg om haar twee oudste zonen te gaan ophalen van de scouts. De jongste 2 blijven bij ons. Haar zoontje zit al klaar met een spelletje en manlief gaat met hem aan de gang. Ik begin alvast in de keuken en haar jongste dochtertje komt kijken. Ze wil ook een beetje helpen. Ik maak wraps met roomkaas en zalm, en wraps met kipfilet en zalm. Zij helpt mij met het leggen van slablaadjes. Als moeder terugkomt, gaan we samen verder. Het gaat lekker vlot. Manlief zet samen met de oudste zoon de tafels en stoelen klaar. Vanaf 5 uur druppelt iedereen stilaan binnen. Het is een gezellige avond en alles smaakt uitstekend. Rond half tien gaat iedereen weer huiswaarts met een pakketje overgebleven hapjes voor de thuisblijvers. Wij blijven helpen met opruimen en afwassen. Om kwart over 12 zijn we thuis.

Zondag 21 oktober

Vandaag is het tienerclub in de kerk. Het gaat vandaag over Gods weg met de mensen. We behandelen dit thema aan de hand van 2 Bijbelverhalen: de roeping van Abraham en de uittocht uit Egypte en de tocht door de woestijn. Ook laten we ze ervaren dat het lastig kan zijn om op een ander te vertrouwen als je niet precies weet wat je te wachten staat. Ze moeten iemand uit de groep uitkiezen in wie ze vertrouwen hebben en dan moeten ze zich achterover laten vallen. De ander moet hem/haar dan opvangen. Uiteindelijk doet iedereen mee. Als ik het verhaal van het volk Israël vertel, vraag ik hun medewerking: telkens als ze horen dat het volk niet tevreden is, moeten ze mopperen. Ik vertel hen dat het volk 40 jaar door de woestijn moest trekken om te leren op God te vertrouwen. Want als je op God vertrouwt en doet wat Hij zegt, zorgt Hij voor je. Hoe moeilijk het is om te focussen, terwijl je wordt afgeleid, laten we ze ervaren doordat één van ons een verhaal vertelt terwijl de ander er tussendoor loopt, iets zoekt, dingen aan de tieners vraagt en zo het verhaal behoorlijk verstoort. Het was inderdaad lastig om te focussen, ook voor de vertelster. ’s Middags thuis maak ik een aantal wenskaarten en ik knip en plak wat plaatjes voor nieuwe kaarten. Vandaag is onze maandelijkse kokkereldag: we maken een curry met kip en groente. Het is erg lekker en net niet te pikant.

Maandag 22 oktober

We gaan naar de stoomtram in Hoorn. Mijn neefje mag mee. Hij heeft deze week vakantie en we gaan hem ophalen. Ook de beste vriend van manlief gaat mee. Hij heeft jarenlang als vrijwillig conducteur op de stoomtram gewerkt. Hij heeft vrij vervoer en weet voor ons gereduceerd tarief te regelen. We hebben nog wat tijd over voor de tram vertrekt. Eerst drinken we een kopje koffie en daarna krijgen we een korte rondleiding. Daarna zoeken we een plaatsje in de tram. Het is een bijzondere week, want de stoomtram viert een jubileum. Er zijn verschillende nevenactiviteiten. Op één van de tussenstations stopt de trein wat langer en zijn er ouderwetse kinderspelen, zoals hoepelen en steltlopen. Van Medemblik naar het eerste stationnetje rijdt een dieseltram. Op dat station is een modelspoorbaan te bezichtigen. In Medemblik is het markt. We vinden er een viskraam en eten daar een broodje gerookte paling. Lekker! Op het station drinken we nog iets. Na het heen en weertje met de dieseltram rijden we met de stoomtram terug naar Hoorn. Daar drinken we nog iets en we bespreken waar we gaan eten. Uiteindelijk vinden we een pannenkoekrestaurant in Bleiswijk dat op maandag open is en niet om 6 uur sluit. Ik reserveer een tafeltje en we stappen in de auto. Onderweg zijn een paar korte files en we arriveren een paar minuten te laat bij het restaurant, maar dat is natuurlijk geen probleem. De pannenkoeken zijn heerlijk! We brengen mijn neefje thuis en rijden dan meteen door naar Ekeren.

Dinsdag 23 oktober

Nog een dagje niet naar school: het is vandaag evaluatiedag en geen van mijn leerlingen is aangemeld. Het heeft dus niet veel zin om naar school te gaan. Ik doe de was en werk de administratie bij. Daar ben ik wel de hele dag mee bezig. ’s Avonds ga ik naar de gymnastiek.

Woensdag 24 oktober

Veel te laat op school vandaag, want de tram staat een halfuur vast voor een metrostation waar een defecte tram het spoor blokkeert. Uiteindelijk kunnen we overstappen en tegen negen uur ben ik op school. Op mijn andere school volg ik met mijn leerlingen de les van katholieke godsdienst mee. Het credo wordt behandeld en dat is wel interessant. Na afloop naar het station en door naar Brussel, waar we verder gaan met Nieuwe Testament. 

Donderdag 25 oktober

’s Morgens op weg naar de bus gestruikeld en mijn elleboog bezeerd. Op school even langs het secretariaat om er iets op te laten plakken, want er is een flink stuk vel vanaf. Mijn knieën doen ook pijn, maar die zijn nog heel. Mijn katholieke collega vertelt dat ik na de herfstvakantie een leerling bij krijg. Het blijkt een oude bekende te zijn, want ik had hem vorig jaar op mijn andere school. Ook mijn leerling van vandaag kent hem al. Voor de les begint is er wat consternatie, want, zoals één van de leerlingen zegt: ‘iemand heeft 112 gebeld met mijn gsm zonder dat ik dat wist’. Uiteindelijk blijkt een groepje van 5 leerlingen 2 x naar de 112 gebeld te hebben met de mededeling dat er brand is in de straat achter het school. Ze worden bij de directie geroepen en de politie is gewaarschuwd. Ze zullen intern geschorst worden en hun ouders worden ingelicht. De boete die er aan vasthangt, zullen ze moeten betalen. De les van vanmorgen gaat over griezelen, Halloween, geesten oproepen en hekserij. Ik ga na de middag naar mijn andere school. Deze les gaat over omgaan met geld. 

Vrijdag 26 oktober

De laatste les voor de vakantie. Ik praat met mijn leerlingen over het voorval van gisteren. Ze vinden het niet goed wat er gebeurd is en ik leg ze nog een keer uit waarom je niet zomaar naar het noodnummer moet bellen. Daarna beginnen we met de les. Het gaat vandaag over ups en downs. Na de les ga ik naar huis en tussen de middag doen we de boodschappen. Als ik de boodschappen opgeruimd heb en we geluncht hebben, maak ik de strijk af. Ik help dochterlief met het pakken van haar spullen, want ze gaat een weekendje weg. ’s Avonds eten we pannenkoeken. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s