Verjaardagsmaand

Februari is de maand van de verjaardagen: mijn broer, manlief, de schoonzoon en mijn moeder verjaren deze maand. Bovendien hebben we deze keer de verjaardag van zoonlief nog in te halen. In december was hij te ziek om te vieren, dus dat moet nog gebeuren. Verder zijn er vergaderingen, lessen, verlofdagen, een dochter op stage en een zoon die weer colleges gaat volgen.

Zondag 3 februari

De eerste avondmaalsdienst met onze nieuwe dominee. Dat is even aftasten en zoeken hoe het zal gaan, maar de dienst verloopt dankzij afspraken op voorhand uitstekend. Na de dienst naar huis om te eten. In de loop van de middag worden we opgehaald voor de wedstrijd van dochterlief. Het gaat niet zo goed, maar al wel beter dan de vorige keer. Na afloop rijden we met vier terug en we eten onderweg.

Dinsdag 5 februari

De les van vandaag gaat over gendergelijkheid, een moeilijk woord, maar wel actueel. We beginnen met het verhaal van de zondares die Jezus voeten wast met haar tranen en daarna hebben we een gesprek over de vraag of mannen en vrouwen gelijk zijn ondanks dat ze niet hetzelfde zijn. Hoe zijn de rollen verdeeld bij de leerling thuis en wat vindt hij daarvan…

Woensdag 6 februari

Op de opleiding gaat de les over wereldchristendom. Er hangt een opdracht aan vast: bezoek een kerk die buiten je comfortzone ligt, en liefst een migrantenkerk. Dat moet lukken met leerlingen die van overal vandaan komen. ’s Avonds is het bestuursvergadering van het district. Dat duurt langer dan gewoonlijk door een bezoek van de Synodale Raad. 

Donderdag 7 februari

Met mijn leerling van vandaag spreek ik af dat ik zijn kerk zal bezoeken voor mijn opleiding. Hij vindt dat een goed idee. ’s Avonds ga ik op de fiets naar de kerkenraadsvergadering.

Vrijdag 8 februari

Vanavond vieren we dan eindelijk de verjaardag van zoonlief. We gaan eten in het centrum van de stad bij een Aziatisch all you can eat restaurant. Het is erg lekker en gezellig. Dochterlief is heel blij, want ze heeft al haar examens gehaald. De examens van zoonlief zijn minder goed verlopen. Na afloop heeft zoonlief nog een afspraak in de stad, dochterlief en haar vriendje gaan naar een feest in Kapellen en manlief en ik gaan er nog eentje drinken in een restaurantje in Antwerpen-Noord.

IMG_20190208_204510[25629]

Zondag 10 februari

Vandaag is de intrededienst van onze nieuwe dominee. Het is een hele mooie dienst. Na afloop is er een receptie.

 

Dinsdag 12 februari

De les gaat vandaag over toekomstbeeld. Ik lees het dagboek van Sarah en de avonturen van Mozes, Aäron en Myriam die ik een paar weken geleden voor de tienerclub gebruikt heb. Hij vindt het heel bijzonder dat Abraham zonder vragen op reis gaat als God hem vertelt dat hij zijn boeltje moet pakken en gaan naar het land dat God hem wijzen zal. Zelf zou hij toch wel vragen stellen. 

Woensdag 13 februari

Stakingsdag vandaag. Dat betekent met de fiets naar school, want er rijden maar weinig bussen en trams. Op mijn eerste school vang ik 3 meisjes van het 5e jaar Winkelhulp op. Eén van de meisjes heeft haar theorieboek voor het rijbewijs bij zich en zit daarin te oefenen. Zo af en toe vraagt ze mij om hulp. Een ander zit een film te kijken op haar telefoontje en de derde amuseert zich met tekeningetjes maken op papiertjes die ze in haar agenda vindt. Daarna fiets ik naar mijn tweede school. Daar help ik met het inpakken van de rozen voor Valentijnsdag. Na de middag fiets ik naar huis, want de les in Brussel gaat niet door. Aan het begin van de avond word ik opgehaald voor een vergadering in Mechelen. Ik heb op voorhand gepeild of iedereen er geraakte en de meesten zijn er geraakt. Ik heb enkel afzeggingen in verband met ziekte. 

Donderdag 14 februari

Vandaag praat ik met mijn leerling over de verschillende kerken die er zijn. In het kader daarvan luisteren we naar de muziek die in die kerken gespeeld en gezongen wordt. Er zijn verschillen, maar ook overeenkomsten, merkt hij op.

Vrijdag 15 februari

Na mijn lessen ga ik de stad in om het cadeautje voor de schoonzoon op te halen en cadeautjes voor manlief te kopen. Ik weet al precies wat ik kopen wil, dus dat gaat vrij snel. Aan het eind van de middag doen we boodschappen voor de komende week.

Zaterdag 16 februari

We ruimen het huis op, bakken cakes, zetten stoelen en tafeltjes klaar, verhuizen de vogeltjes, zodat de kamer klaar is voor het verjaardagsfeestje van manlief dat morgenmiddag plaatsvindt. Verder werk ik de was weg die er nog ligt.

Zondag 17 februari

We gaan eerst naar de kerk. Na de dienst controleer ik de voorraden en na de koffie gaan we naar huis. Ik maak de cakes af en marineer de kipfilet voor de satés. Manlief zet nog een extra tafeltje neer. Vanaf 2 uur druppelen de gasten binnen. Het wordt een gezellige middag. Aan het eind van de middag begin ik met het roosteren van de satés. Manlief bakt de nasi en de bami op. Daarna maak ik de pindasaus warm, zet borden en bestek op tafel, ketjap, kroepoek, de nasi, de bami, de satés en een in reepjes gesneden omelet die dochterlief gebakken heeft. Het smaakt iedereen prima! ’s Avonds ruimen we alles weer op.

Maandag 18 februari

Na de lunch stap ik op mijn fiets naar de stad. Het is de eerste sessie bibliodrama in een reeks van drie. Het gaat over het verhaal van Ruth. Na een introductie wordt het eerste stukje voorgelezen: Elimelech die met zijn vrouw en 2 zonen naar Moab trekt omdat er in Betlehem geen eten is. Dan moeten we ons voorstellen dat we in Betlehem of in Moab zijn en 2 woorden van de grond rapen die onze situatie typeren. Ik kies voor Betlehem en de woorden ‘vertrouwd’ en ‘honger en vluchten’. Ik leg uit dat ik in Betlehem woon en dat dit heel vertrouwd voelt, maar dat ik moet vluchten omdat er geen eten is. Na de pauze wordt het volgende deel voorgelezen: Elimelech sterft, de zonen trouwen met een Moabitische vrouw en daarna sterven ook zij. Naomi blijft achter met haar 2 schoondochters. Als zij hoort dat de hongersnood voorbij is, besluit zij terug te keren. Het verhaal stopt op het moment dat Naomi haar schoondochters terug stuurt naar hun ouders en uitlegt dat zij hen geen toekomst kan bieden. Hun toekomst ligt in Moab, volgens Naomi. Dan moeten wij ons inleven in één van de 3 vrouwen en uitleggen wie we zijn en wat we daar doen. Deze manier van Bijbelstudie brengt het verhaal heel dichtbij. Na afloop fiets ik weer naar huis.

Dinsdag 19 februari

De les van vandaag vat de hele periode samen: de eersten worden de laatsten. Jezus zet de wereld volledig op zijn kop. Na afloop is het vakvergadering. Na een uur ga ik naar het station waar ik de trein naar Heide pak. Ik ga de tienerclub van komende zondag voorbereiden. We gaan het hebben over de liefde. Als we alles doorgesproken hebben, brengt ze mij naar het station. Een klein uurtje later ben ik thuis. Ik begin meteen aan het eten. Ik kook rijst, marineer zalm, snijd avocado in blokjes. Dit alles gaat in aparte schaaltjes. We eten vandaag een Pokébowl, maar dan wel op een bord, want diepe kommen heb ik niet. Het smaakt erg lekker.

Zaterdag 23 februari

Vandaag leg ik de laatste hand aan de voorbereidingen voor de tienerclub van morgen. Verder ruim ik de was op en bekijk mijn lessen voor de komende week.

Zondag 24 februari

’s Morgens is het tienerclub. Het thema is: ‘Liefde is…’ Eerst een introductie van het thema, de mededelingen (3 jarigen) en iets drinken en snoepen. Daarna mogen ze om beurten zeggen waar ze aan denken als ze het woord ‘liefde’ horen. Ik schrijf alles op de deur. Daarna introduceren we drie Griekse woorden voor het begrip ‘liefde’. Eros, Agape en Filia. Met drie kleuren krijtjes worden cirkels om de woorden gezet. Daarna mogen ze even in beweging komen: ze moeten een partner van gelijke grootte zoeken, ruggelings tegen elkaar gaan zitten met de armen in elkaar gehaakt en dan zo snel mogelijk opstaan. Voor sommigen is dit heel gemakkelijk, voor anderen valt het niet mee. Dan wordt het tijd voor het serieuze werk. Ik heb hiervoor het verhaal van Ruth een beetje samengevat. De tieners krijgen het verhaal op papier en moeten markeren wanneer er een daad van liefde gesteld wordt. Dat blijkt best vaak te zijn. Dan mogen ze gaan puzzelen. Ze krijgen in twee teams een envelop met een in stukjes geknipt A4-tje met daarop een hart, liefde in verschillende talen en twee plaatjes. Die puzzel moeten ze maken. Na de puzzel mogen ze hun eigen Bijbel openslaan bij 1 Corinthe 13. Ieder leest om beurt een vers. Daarna overlopen we wat er nu eigenlijk gezegd wordt in dit gedeelte. We sluiten af met een kringgebed. Na de opruim en de koffie rijden we naar huis om iets te eten. Dan rijden we met dochterlief naar Rotterdam. Oma wordt morgen 81 en dat gaan we nu vieren. Het wordt een gezellig middagje met wat familie. Na de soep met brood wast de jeugd af en daarna rijden we weer naar huis.

Dinsdag 26 februari

De lessen gaan deze week gezamenlijk door met katholieke godsdienst, zedenleer en protestantse. Het thema is carnaval en vasten. Carnaval is een van oorsprong heidens feest dat door de christenen is aangegrepen om vlak voor de vastenperiode nog eens goed uit de bol te gaan. Vasten wordt uitgelegd aan de hand van de 4 S-en: Stilte, Sober, Samen en Solidair. We leggen deze begrippen uit aan de leerlingen en tot slot mogen ze een masker versieren. Na de les met de fiets naar huis.

Woensdag 27 februari

Op mijn tweede school is mijn leerling niet in de les: hij is actief bij de OKAN-dagen. Dit houdt in dat leerlingen uit de onthaalklassen anderstalige nieuwkomers op onze school komen zien of zij hier volgend jaar willen inschrijven. Ik zoek hem kort voor het einde van de les op om even met hem te babbelen. Na de krokusvakantie vertrekt hij op stage en dan zie ik hem pas weer in mei. Hij ziet het helemaal zitten en vertrekt vol vertrouwen op stage. De les in Brussel gaat vandaag over godsdienstpedagogiek. Een interessant onderwerp waar ik veel van opsteek.

Donderdag 28 februari

Met onze leerlingen van vanmorgen gaan mijn collega zedenleer en ik eens kijken bij de klimaatmars die vandaag in Antwerpen doorgaat. Ik stuur een berichtje naar zoonlief om te horen waar ze ongeveer zijn. Uiteindelijk treffen we de mars in de buurt van de Groenplaats. Het is indrukwekkend om al die jongeren (en ouderen) voorbij te zien trekken. Ook onze leerlingen zijn onder de indruk. Ik stuur zoonlief nog een berichtje om even kennis te komen maken met onze leerlingen. Ze vinden dat wel leuk en ook hij vindt het leuk om een gezicht te kunnen plakken op de naam van één van mijn leerlingen. Na de middag sluit ik met mijn leerling van vandaag de 3e periode af. We praten ook over carnaval en vasten. ’s Avonds is het vergadering van het buurtcomité ter voorbereiding van de rommelmarkt in juli.

Afbeelding kan het volgende bevatten: Caroline van Loo en Joke Verweij, lachende mensen, bril, close-up en buiten

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s