Oktober 2019

De eerste maand van het schooljaar zit er alweer op. In oktober passeren de normale vergaderingen de revue, er komt een oogst- en ontmoetingsdienst, we kopen een nieuw vogeltje, denken al wat vooruit naar oudejaarsavond, zoeken een kot voor dochterlief in Brugge: zij gaat vier maanden stage lopen in de buurt van Brugge en dus zoeken we een tijdelijk kot. Zoonlief heeft ook plannen om het huis uit te gaan, maar die zijn nog niet concreet. Eerst op zoek naar een studentenbaantje, zodat hij het een en ander kan financieren. We schaffen voor hem een nieuwe laptop aan, omdat hij zijn rugzak met laptop is kwijtgeraakt na een nachtje stappen. 

Dinsdag 1 oktober

Het eerste uur verloopt rumoerig en mijn les komt niet echt tot zijn recht. Spijtig… Het tweede lesblok gaat gelukkig wel goed: we ronden de cyclus over kerkzijn vandaag af. Na de middag thuis werk ik de was weg en ik doe een aantal boodschapjes in het dorp. ’s Avonds heb ik veel last van mijn knie. Ik ga met een pijnstiller slapen.

Woensdag 2 oktober

’s Morgens lesgeven aan mijn eerstejaars leerlingen over protestantisme en andere levensbeschouwingen. Ze vinden het interessant en weten ook al het een en ander. Na de pauze ga ik naar het station. Daar koop ik iets te eten, voor ’s middags en ’s avonds. Ik schrijf me in voor het laatste jaar van de opleiding en daarna hebben we een les over Nieuwe Testament. Voor de volgende keer krijgen we huiswerk mee. Ik vertrek iets vroeger, want ik moet nog naar Leuven voor een bestuursvergadering. De vergadering is tegen negen uur afgelopen, dus ik ben laat thuis. Tussendoor maak ik een afspraak met de huisarts voor mijn knie.

Donderdag 3 oktober

Met mijn leerling van de eerste uren praat ik over de indeling van de Bijbel. Daarna zet ik mij in de leraarskamer om een agenda met uitnodiging voor de vergadering van volgende week te maken. Die kan ik dan straks versturen. We lunchen met drie, want mijn katholieke collega is ziek. De laatste groep laten we naar een film kijken. Thuis maak ik het eten en ik vertrek met de fiets naar de kerkenraadsvergadering. Mijn knie doet daarna zo lastig, dat ik manlief een berichtje stuur om mij met de auto te komen halen.

Vrijdag 4 oktober

Mijn collega zedenleer heeft maar één leerling vandaag en hij vraagt om samen te zitten. Ik vind dat goed. Ik stel voor om een deel van de Lutherfilm te bekijken. Ik geef wat toelichting en we zetten ons eraan. Als de les gedaan is, bedankt hij me voor de les. Hij vond het interessant. Na de middag werk ik de strijk weg.

Zaterdag 5 oktober

Vanavond met zijn vijven naar theater. We gaan naar de voorstelling van Chez Nonkel Jef. we ontmoeten dochterlief en haar vriendje voor het theater. Het is heel erg leuk en hangt aan elkaar van woordspelingen. We hebben een heel ontspannen avondje. Zoonlief gaat daarna nog naar een feestje met kameraden, dus met zijn vieren gaan we er nog eentje drinken. Daarna met de bus naar huis.

Zondag 6 oktober

’s Morgens naar de kerk. Daarna rijden we door naar schoonmamma. Onderweg strijken we neer in een wegrestaurant voor een broodje. Van schoonmamma rijden we naar een van onze vrienden die vandaag zijn 60e verjaardag viert. Het is erg gezellig. Na de koffie rijden we weer naar huis.

Maandag 7 oktober 

Vandaag even naar de huisarts voor mijn knie. Ik moet maar een beetje rustig aan doen, niet te zwaar belasten en afwachten op het resultaat van de MRI. Ze kijkt ook naar mijn rechterhand (die ik 16 jaar geleden gebroken heb). Ik heb daar soms last van, vooral als mensen een te stevige handdruk geven. In overleg met haar besluit ik een steunverband te kopen dat ik alleen gebruik als het nodig is. Ik heb ook wat last van mijn linkerduim en dat zou wel eens artrose kunnen zijn. Zolang dat niet erger wordt, moet ik die ook niet te zwaar belasten. In de loop van de namiddag komen ze nieuw vinyl leggen in het toilet. Die mijnheer is nog geen uur bezig. Tussen de bedrijven door doe ik de was.

Woensdag 9 oktober

Vanavond is het districtsvergadering. Ik heb met onze dominee afgesproken om samen te reizen vanaf station Ekeren. Ik zet mijn fiets daar neer, zodat ik vanavond laat niet te voet naar huis moet. We zijn mooi op tijd. Na de’ vergadering reis ik samen met de voorzitter terug naar Antwerpen. Daar blijk ik met dezelfde trein door te kunnen naar Ekeren. Ik babbel gezellig met een mevrouw die tegelijk met mij instapt en een babbeltje begint. Thuis drink ik nog iets voor ik ga slapen.

Vrijdag 11 oktober

Vanavond naar de vernissage van een aquareltentoonstelling van de dominee van Hasselt. Ze is heel blij dat we er zijn. We babbelen met verschillende mensen. In het winkeltje kopen we een cadeautje voor een andere vriend die volgende maand 60 wordt. Om half 10 rijden we door naar huis. Als we bijna thuis zijn, besluiten we er nog ergens ene te gaan drinken. Daarna gaan we naar huis.

Zaterdag 12 oktober

Vanmiddag naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. ’s Avonds ga ik met twee vriendinnen naar de cinema: we bekijken de film van Downton Abbey. Het is een mooie film. Na afloop rijden de dames meteen door naar huis. Ik bereid de dienst van morgen nog voor, drink nog iets en ga dan naar bed.

Zondag 13 oktober

Op tijd naar de kerk. Onderweg halen we een goede vriend op. Het is vandaag oogstfeest en ontmoetingsdienst. Het is een mooie dienst. Na afloop is er eerst koffie en daarna soep met broodjes en kaas. Het is niet druk, maar wel gezellig. ’s Middags ga ik een poosje onderuit voor de tv. Eten koken doen we samen vandaag: we maken omeletcupcakes met groente erin. Het lukt heel goed. Erbij hebben we boontjes en gebakken aardappeltjes. ’s Avonds maken we het fotoalbum van 2014 af en we gaan op zoek naar foto’s voor de omslag en voor de laatste drie pagina’s.

Dinsdag 15 oktober

Vandaag weinig kunnen lesgeven. In mijn eerste klasje van drie waren er 2 heel onrustig en uiteindelijk is de bewering van een van de twee dat ik een racist was omdat ik hem een paar keer tot de orde riep uitgelopen op een lesje over racisme. In de les daarna had mijn leerling eerst een gesprek met een medeleerling bij de leerlingenbegeleiding en daarna zijn we naar boven gegaan. Tijdens de les kwam de leerkracht met wie hij een conflict had, in de les om haar excuses aan te bieden en uit te leggen wat er nu precies mis gegaan was. Daarna was hij niet meer aanspreekbaar. ’s Middags thuis de was afgemaakt en wat administratie gedaan en gestudeerd voor mij toets voor morgen. ’s Avonds was er een bijbelstudie over Jezus als Jood. Heel interessant.

Woensdag 16 oktober

’s Morgens lesgegeven aan mijn observatieklantjes over de Bijbel. Na de koffie op mijn gemakje door naar Brussel, waar ik veel te vroeg aankwam. Nog eens naar de kaarten gekeken en daarna gebabbeld met een medeleerling die ook vroeg aanwezig was. De toets ging goed. Er was maar één plaats die ik verkeerd gesitueerd heb, dus dat valt goed mee. Daarna hebben we de leerstof doorgenomen. Samen met manlief meegereden met een klasgenoot naar Ekeren. 

Donderdag 17 oktober

Vandaag evaluatiedag. Mijn rapporten en de bevindingen met mijn leerlingen ingevuld. Na de lunch naar huis.

Vrijdag 18 oktober

Ook vandaag geen lesgegeven. Mijn ene leerling kwam ik tegen: hij was niet goed en ging naar huis. Mijn andere leerling had een ‘gesprekje’ bij de leerlingenbegeleiding. Haar heb ik dus pas weer gezien toen ik naar huis ging. ’s Middags thuis gestreken en opgeruimd. 

Zaterdag 19 oktober

Boodschappen gedaan en ’s middags met de kerstkaarten begonnen. ’s Avonds naar het ziekenhuis voor een MRI van mijn linkerknie. Ik was er veel te vroeg en werd ook eerder geholpen. In 10 minuten was het onderzoek afgelopen en kon ik naar huis. De rest van de avond verder gedaan met mijn kaarten.

Zondag 20 oktober

Vandaag bij een leerling van me naar de kerk geweest. Ik moet voor een opdracht van Wereldchristendom een migrantenkerk bezoeken, liefst een die buiten mijn comfortzone ligt. Toen we daar aankwamen, waren ze nog bezig met alles klaar te zetten. Om kwart na 10 begon de Bijbelstudie over de wegen van de Heilige Geest, in het Engels en het Frans. Om elf uur begon de dienst. Tijdens de Bijbelstudie kwamen de mensen binnendruppelen: jonge mensen, oude mensen, grote kinderen, kleine kinderen, en allemaal bleven ze in de kerkzaal. De gemeente komt bij elkaar in een wijkgebouw. De dienst begon met gebed, dat ongeveer een halfuur duurde. Daarna kwam de lofprijzing: ruim een uur lofliederen zingen. Tijdens het zingen nodigde de voorganger mensen uit om rond de tafel te dansen. Dat werd ook enthousiast gedaan. Daarna de preek van een drie kwartier en na de preek wilde de schoonmoeder van de voorganger nog iets delen. Daarna werd er gevraagd of er mensen waren die iets hadden waar voor gebeden moest worden. Er kwam een jonge vrouw naar voren die last had van slechte dromen. Op luide toon werd de Heilige Geest verzocht te komen en de slechte dromen weg te nemen. Hierna was er gelegenheid om je gaven in een mandje te deponeren. Toen volgde nog een soort collectieve schuldbelijdenis van mensen die vonden dat hun relatie met God vernieuwd moest worden. Tot slot was er nog een soort uitzending en zegen. Na de dienst hebben we nog gebabbeld met de ouders van mijn leerling, de voorganger en zijn vrouw en een broer van mijn leerling. Om half 3 reden we weg. In een café vlak bij huis hebben we geluncht. De rest van de middag ben ik nog met kerstkaarten bezig geweest en ’s avonds ook.

Dinsdag 22 oktober

Vandaag geen les geven, want het is evaluatiedag. Een aantal van mijn leerlingen wordt in de voormiddag besproken en zo hoor ik een aantal interessante dingen. Na de lunch stap ik op de tram naar huis. Ik ben begonnen met ’s morgens vroeg vanaf het busstation naar school te wandelen, omdat ik al een paar keer te laat op school gekomen ben vanwege volle trams die ik moest laten passeren. Thuis werk ik de emmerttjeswas weg.

Woensdag 23 oktober

Het is de laatste woensdag voor de vakantie en omdat mijn leerlingen gevraagd hadden om samen met katholieke godsdienst te zitten én omdat ze braaf geweest zijn, honoreren we hun vraag. We spelen een aantal spellen. Tijdens het eerste spel is een van mijn leerlingen zo druk en zegt hij zulke controlversiële dingen, dat de leerling van mijn katholieke collega naar de time out gaat. Even later komen ze mijn leerling halen, want hij heeft iets uit te leggen. Na een tiental minuten komt hij weer binnen. Het eerste spel is intussen afgelopen. Tijdens het tweede spel gaat het iets beter. Na de les ga ik naar huis.

Donderdag 24 oktober

Weer geen les, want op mijn andere school is het pedagogische studiedag. Het gaat voornamelijk over verkeer: rijbewijs en fietsbewijzen. We gaan in groep door de buurt fietsen en daarna is er een behendigheidsparcours uitgezet op de speelplaats. Na de broodjes ga ik naar huis.

Vrijdag 25 oktober

De les van vandaag gaat over Maarten Luther en het begin van de reformatie. We bekijken het eerste deel van de film en praten over hoe je volgens de mensen in de Middeleeuwen in de hemel kwam en hoe we er nu over denken. 

Zaterdag 26 oktober

Vanmorgen op tijd opgestaan om boodschappen te doen. Daarna ga ik met dochterlief naar Brugge om een paar koten te bekijken. Het ziet er allemaal netjes uit, er zijn eigen badkamers en de keuken wordt met de hele verdieping gedeeld. Beneden is een gezamenlijke ruimte. Een minpuntje is dat er in de fietsenstalling geen stopcontacten zijn, dus de elektrische fiets moet op het stageadres opgeladen worden. Een groot pluspunt is dat het gebouw vlakbij het station ligt.

Zondag 27 oktober

Vandaag is het tienerclub in de kerk. Er zijn zeven tieners, waarvan één vriendin van een van de deelnemers. We praten vandaag over ‘Credo, Wat geloven wij?’ We behandelen dit thema door middel van een brainstorming, een discussie, een stukje uit de Bijbel, een soort bingo, waarbij ze elkaar vragen moeten stellen en het in elkaar knutselen van een eigen geloofsbelijdenis. Het past allemaal keurig in een uur. De geloofsbelijdenis geef ik aan de dominee, die deze in de jeugddienst gaat gebruiken. Na de koffie brengen wij m’n maatje van vandaag naar huis. ’s Middags ga ik verder met kerstkaarten maken en ’s avonds maken we het fotoalbum van 2014 af.

Maandag 28 oktober

’s Morgens begonnen met de was en na de middag op de (elektrische) fiets gestapt naar Brasschaat. Een van onze gemeenteleden, een vrouw uit Armenië, heeft mij gevraagd of ik haar wil helpen met haar Nederlandse grammatica, want ze wil weer gaan studeren. Ik wil dat wel proberen en vandaag is de eerste keer. We overleggen over de aanpak en om te beginnen laat ik haar zichzelf voorstellen: eerst opschrijven en daarna voorlezen. Er zitten niet veel foutjes in, maar ze wil graag dat ik het corrigeer en dat doe ik dan. We praten over de regeltjes in de NL taal, die van uitzonderingen aan elkaar hangt. Dat maakt het erg lastig. Ik neem een theorieboek mee om dit eens door te lezen en een planning op te stellen. Daarna fiets ik weer naar huis.

Dinsdag 29 oktober

Verder met de was en wat administratie bijgewerkt. Na de middag een nieuwe printer gaan kopen, want de oude was eigenlijk niet meer te repareren. De rest van de middag bezig geweest met installeren en uitproberen hoe het ding precies werkt.

Woensdag 30 oktober

Aan de slag met mijn lesvoorbereidingen. Nieuwe lesreeksen afgedrukt en deels nog afgemaakt. Met het 2e tot en met het 4e kan ik nu weer even vooruit. Voor het eerste jaar moet ik de tweede periode nog afronden, maar daar zijn we ook nog niet aan toe.

Donderdag 31 oktober

Een rustige dag vandaag. Ik werk wel de strijk weg, maar verder doe ik niet veel bijzonders.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s