Maart 2020

De lentemaand is begonnen. Maar het weer is nog niet erg lenteachtig. Toch staan de krokussen en de narcissen in bloei. Ik hoest en proest nog dapper voort, maar het piepen is gestopt. Toch een vooruitgang dus. Verder komt er deze maand een tienerweekend aan, een weekendje Brugge en ik loop mee met de Vrouwenmars. 

Zondag 1 maart

Vandaag begint het 40 dagenproject van de kindernevendienst. Thema: ‘Een teken van leven’. We gaan met Mozes mee tot aan de uittocht. Vandaag het verhaal van de brandende braamstruik. We praten over het bijzondere verschijnsel van een struik die in brand staat, maar niet verbrandt. Hoe zouden wij reageren? En is Mozes wel zo blij met zijn roeping? Na de middag door naar schoonmamma om even te kijken hoe het met haar gaat. Ze is vorige week erg ziek geweest met hoge koorts. Ze slaapt nog heel veel, maar de koorts is weg en ze eet en drinkt ook weer. Daarna door naar m’n schoonzusje om een paar teruggevonden orgelboeken te brengen. Na een klein uurtje verder. Manlief heeft afgesproken met een kennis van vroeger. Het is erg gezellig en ze vindt het erg leuk om na al die jaren weer eens bij te praten. We zetten haar af i Rijswijk en rijden dan naar huis. Onderweg eten we in een Indiaas wegrestaurantje. 

Dinsdag 3 maart

De lessen van vandaag verlopen vrij rustig. Na de middag de laatste sessie bibliodrama van dit jaar. We gaan aan de slag met het verhaal van Paulus en Silas in de gevangenis. Een mooi verhaal om mee af te sluiten. ’s Avonds naar de kinesist.

Woensdag 4 maart

Een lange dag vandaag. Eerst 2 uur lesgeven en rond de middag door naar Brussel voor een les kerkgeschiedenis. We praten vandaag over de periode tussen 33 en 1000 na Christus. Een hele boterham om in 4 uurtjes te behandelen. Na de les is het nog niet gedaan, want ik heb nog een vergadering van de stuurgroep van het Vlaamse jeugdwerk. We kunnen melden dat het tienerweekend op schema ligt. Na de vergadering word ik thuisgebracht. Door de onregelmatige dag vandaag ga ik wel met een hoofdpijnpil naar bed.

Donderdag 5 maart

Een dagje thuis vandaag. Mijn pil is nog niet uitgewerkt en mijn neus zit weer helemaal verstopt. Dan doen we maar een dagje rustig aan. Ik meld me ziek en bel de huisarts voor een ziekenbriefje. Ik ga ’s avonds wel naar de kerkenraadsvergadering. 

Vrijdag 6 maart

Vandaag ga ik weer werken. Ik heb permanentie, dus ik vertrek vroeg naar school. Ik vang de leerlingen van mijn zieke collega zedenleer op. Twee brave meisjes die rustig op hun telefoontjes bezig zijn. Ik knoop nog een vriendschapsbandje. Na de speeltijd vang ik samen met twee andere collega’s een gecombineerde klas op. Dat verloopt betrekkelijk goed voor zo’n onrustig groepje. In de namiddag weer naar de kinesist. Volgens hem moet het binnenkort wat minder gevoelig worden als hij aan het masseren is. ’s Avonds niet naar de Wereldgebedsdag, want we zijn niet op tijd terug van de winkel. Dochterlief vertrekt op scoutsweekend.

Zaterdag 7 maart

Vandaag heb ik reünie van een van de kampen waar ik afgelopen zomer ben gaan koken. Het is erg leuk om de mensen weer terug te zien. Er zijn zelfs twee deelnemers uit Duitsland gekomen! Volgend jaar gaat het kamp door in Rwanda. Rond de middag rijden we naar een frituur om daar te lunchen. Na de lunch rijden we door naar het Afrikamuseum. Een interessant museum. Na een afsluitend moment vertrekken we weer. Ik rijd met nog een paar dames mee met een dominee die in Berchem woont. Hij zet ons af aan het station en we gaan verder met de tram. Als ik thuis kom, is het eten al klaar. 

Zondag 8 maart

Op de fiets naar de kerk, want vanmorgen is het nog droog. Ik merk wel dat ik niet helemaal fit ben, dus na afloop fiets ik fijn eerst naar huis om dan met de tram naar de stad te gaan. Het is een mooie dienst over de reinigende kracht van bloed. Na de middag neem ik deel aan de vrouwenmars. Zoonlief vraagt of ik een bordje wil meedragen. Ik kies er natuurlijk wel een uit waar ik achter sta. Na een lange wandeling landen we op het Coninckplein voor een middagje muziek en toespraken. Tegen vier uur ga ik naar huis omdat mijn jas niet geheel regendicht blijkt te zijn. Thuis maak ik samen met manlief een lasagne klaar. ’s Avonds gaan we verder met het fotoalbum van 2015.

Dinsdag 10 maart

De eerste les verloopt weeral rumoerig. Ik heb mijn lastigste leerling bijna de klas uitgezet, maar de ander had zo’n pret dat ik het niet gedaan heb. Hierna toch nog rustig de les kunnen afmaken. Na de speeltijd opvang gedaan, want mijn leerling was aan het helpen bij de OKAN-leerlingen die op bezoek waren in school. ’s Avonds Bijbelavond in de kerk over het lijden van Jezus. Heel interessant allemaal.

Woensdag 11 maart

’s Morgens pedagogische studiedag over Collecieve Leerstrategieën. Wel wat saaier dan anders door de maatregelen in verband met corona. Daarna snel naar de trein, want vanmiddag heb ik les in Brussel: Oude Testament. Na de les met de trein naar huis.

Donderdag 12 maart

Lesgegeven aan mijn leerling van het eerste uur. Ik ben met een nieuw thema gestart: Groeien. Gepraat over groeien en volwassen worden. De laatste les samen met mijn collega islam alle leerlingen van dat uur opgevangen, want de collega’s van katholieke en zedenleer zijn ziek. Bericht gekregen dat alle lessen vanaf maandag worden opgeschort. Scholen moeten wel open blijven en opvang voorzien. ’s Avonds met dochterlief een cocktailtje gaan drinken.200312 Cocktailtje

Vrijdag 13 maart

Opvang gedaan van een groepje leerlingen dat zonder lesgever zit. Na de middag met dochterlief gaan lunchen. Vanaf middernacht gaat alle horeca dicht. Eenmaal thuis aan de was begonnen. ’s Avonds een wandeling gemaakt.

Zaterdag 14 maart

Een hoofdpijndag vandaag. Pas ’s avonds een beetje in beweging gekomen. Een paar boodschapjes gedaan met zoonlief en samen gegeten. Na het eten eerst een lange wandeling gemaakt met dochterlief en daarna een beetje voor de tv gehangen. 

200314 Kikker 2

Zondag 15 maart

Eerst een beetje uitgeslapen en daarna samen met manlief ontbeten. Daarna aan de slag om het virtuele kinderwerk op te starten. Ook al is de kerk dicht, we kunnen wel door met het veertigdagenproject. Verder het een en ander verwerkt in mijn Bijbel journaal. Wat communicatie met de kerkenraad via whatsapp over diverse onderwerpen, waaronder het veertigdagenproject van de diaconie. ’s Avonds en daarna foto’s ingeplakt.

Maandag 16 maart

Vandaag al een aantal rapporten ingevuld. De lessen zijn weliswaar opgeschort, maar dit gaat gewoon door. Verder wat andere administratie gedaan en oude aantekeningen van mijn opleiding in de computer gezet. Aan het eind van de middag Vanavond gaan lopen met dochterlief: zij loopt en ik fiets er als een soort ‘mental coach’ naast. Ze heeft 7.8 km gelopen. Daarna nog wat televisie gekeken.

Dinsdag 17 maart

Vandaag mijn allereerste videovergadering ooit met onze dominee en de jeugdwerker van een andere kerk. We hebben het gehad over gezamenlijke activiteiten. We hebben een afspraak gemaakt om op 28 juni na de middag bij hun barbecue aan te sluiten. Verder gesproken over mogelijkheden om dingen samen te doen, gezamenlijke diensten en dergelijke. Na de middag wat gewassen en andere huishoudelijke werkjes gedaan. ’s Avonds weer met dochterlief op pad, een wandeling deze keer. Om 8 uur ’s avonds in mijn eentje in de tuin staan zingen.

Woensdag 18 maart

Vanaf vandaag zijn alle niet-voedingswinkels gesloten. Dat zat er wel aan te komen, want winkelen werd als een soort familieuitstapje gezien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Verder met mijn aantekeningen en voor de kinderen een werkblaadje gemaakt over een gedicht uit het 40-dagenboekje. Voor de tieners ook een opdrachtje gemaakt. ’s Avonds weer met dochterlief gaan lopen. Vandaag waren er al meer zangers in de straat.

Donderdag 19 maart

Vandaag een reactie gekregen op mijn werkblaadjes van gisteren. Heel leuk! Verder houd ik zo goed en zo kwaad contact met familie, vrienden en anderen. Allemaal via WhatsApp. Ik heb mijn stukje voor de kerkbode van april geschreven en opgestuurd en nog wat andere kleine administratieve klusjes gedaan. Dochterlief heeft vanavond 10.5 km gelopen. De zangers in de straat worden steeds meer.

Vrijdag 20 maart

Vandaag boodschappen gedaan, voorlopig voor de laatste keer in Nederland, want om 16 uur zijn de grenzen dicht gegaan. ’s Avonds weer gezongen en gelopen met dochterlief.

200320 Straat

Zaterdag 21 maart

Na het ontbijt een opdrachtje in elkaar gezet voor de tieners en de kinderen van de kerk en dit rondgestuurd. Aan het eind van de middag weer gaan lopen: 9.3 km dit keer. Om 20 uur weer geklapt en gezongen.

Zondag 22 maart

Vanmorgen de teksten van onze dominee gelezen en een kerkdienst geluisterd. Daarna aan de slag met de teksten van vandaag. Een tekst over ‘respect’ geschreven en een papier gemaakt met iedereen voor wie we respect moeten hebben. Verder niet veel gedaan vandaag. In de loop van de middag druppelden de reacties van onze tieners binnen. Ze zijn er bijna allemaal mee bezig geweest. Na het eten weer gaan lopen met dochterlief. Niet zover deze keer, want ze had beter gewacht met eten.

200322 Wandelen

Dinsdag 24 maart

Vandaag aan de slag met de Kapelbode. Verder bezig geweest met wassen, administratie, strijken… En intussen staat er ook een beer voor het raam. Hebben de kindjes wat te kijken als ze hun wandeling met papa en/of mama maken.

200323 Lukas de beer

Woensdag 25 maart

Voor de kinderen een opdracht gemaakt over de vraag hoe je een lichtje kunt zijn in deze wereld. Weer wat respons binnen gekregen.

Vrijdag 27 maart

Ik ben al een aantal dagen bezig met een spel rond de Corona-crisis. Vandaag ga ik er weer mee verder.

Zondag 29 maart

Vanmorgen met de tieners een interactieve bijeenkomst gehouden rond ‘Bidden’. We praten er met elkaar over, lezen uit de Bijbel en ontdekken dat er verschillende soorten gebeden zijn. We steken lichtjes aan voor mensen aan wie we in deze tijd denken en schrijven een gebed in een ballonnetje op papier en gooien dat in de lucht. Een nieuwe ervaring: leuk om elkaar weer te zien en te spreken, maar het gemeenschapsgevoel is er toch niet. Na de middag verder met mijn spel.

Dinsdag 31 maart

Ik tref al wat voorbereidingen voor de kinderopdracht voor morgen. Ik ga bijna elke avond lopen met dochterlief. De ene avond wat verder dan de andere.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s