Juli 2021

De maand begint met een paar dagen recupereren van mijn tweede spuit: elke dag wakker worden met hoofdpijn en erg snel vermoeid. Op zondag gaan we na de kerk richting Westerlo voor een wandeling, maar het weer noopt ons tot een rondje Westerlo. Daarna rijden we door naar de Hoge Rielen. Manlief blijft eten en gaat daarna naar huis, ik blijf tot woensdag om de kookploeg uit te breiden. Met de trein terug naar Antwerpen. Ik begin stilaan met het voorbereiden van nieuwe lesreeksen. In de tweede week vertrekt dochterlief voor een weekje naar Griekenland. We gaan op bezoek bij onze moeders, wat erg gezellig is. Er wordt een nieuwe tent gekocht en we vertrekken de 22e op vakantie.

Donderdag 1 juli

De eerste echte vakantiedag. Ik lees een stukje uit Ezechiël en maak er een tekening bij. Daarna fiets ik even naar het partijbureau om de slaapzak van zoonlief te brengen die hij vergeten is. Hij is gisteren naar de kampweek vertrokken om op te bouwen. Ik vind nog een paar foto’s van Rosa op mijn telefoon. Op de eerste zit ze op Donna te loeren, op de tweede houdt ze mij gezelschap tijdens mijn werk aan de keukentafel. ’s Avonds fiets ik naar de kapel voor de kerkenraadsvergadering. Eindelijk weer fysiek vergaderen na al die maanden via zoom!

Vrijdag 2 juli

Nog altijd hoofdpijn en snel vermoeid. Hopelijk stopt het voor ik op kamp vertrek. Ik wandel even langs de kapper om een afspraak te maken.

Zaterdag 3 juli

Vanmorgen naar de kapper. Dat voelt weer een stuk beter. Daarna boodschappen doen. ’s Avonds eten we graantjes met veggie gehaktsaus. ’s Avonds pak ik mijn koffer.

Zondag 4 juli

’s Morgens eerst naar de kerk. Het is avondmaal en dat verloopt allemaal heel netjes en coronaproof. We mogen ook weer koffie drinken en manlief en ik hebben koffiedienst vandaag. De bloemen die we gekocht hebben, gaan naar een collega ouderling die altijd klaarstaat als er iets moet gebeuren. Ze is zeer verrast. Na afloop met de hand afwassen, want de vaatwasser wordt niet warm. Gelukkig hebben we hulp. Daarna stappen we in de auto naar Westerlo. Daar lunchen we met een heerlijke croque met zalm. Het is dorpsdag in Westerlo, maar door het slechte weer is die niet druk bezocht. Door datzelfde slechte weer maken we niet de wandeling die manlief uitgezet heeft, maar houden we het bij een rondje Westerlo. Aan het einde van de middag arriveren we in de Hoge Rielen. Manlief blijft tot na het eten. Ik slaap toch in het hostel. Mijn slaapzak gaat weer mee naar huis, mijn luchtmatras leen ik uit aan iemand met een lek luchtmatras.

Maandag 5 juli

Als ik ’s morgens wakker word, zijn mijn kamergenoten al vertrokken. Ik kleed me aan en wandel naar het kamphuis. Onderweg maak ik een paar foto’s. In de loop van de dag arriveert het laatste lid van de kookploeg. We zijn nu met 10 man en compleet. Het menu van vandaag staat hieronder in de foto.

Dinsdag 6 juli

Ook vandaag ben ik als laatste op. Geen probleem: de mensen die mij van eerdere kampen kennen, weten dat ik geen vroege vogel ben. Het heeft vannacht duidelijk geregend, zoals op de foto’s te zien is. De witte tent is de plaats waar we als kookploeg ons werk doen. De fietsen horen bij het kampgebouw en de groene tenten zijn voor de kampgangers. Ze kunnen daar eten en hun bijeenkomsten houden. ’s Avonds is er een afsluitende bijeenkomst van beide kampbubbels. Wij krijgen als kookploeg een bedankje in de vorm van een woordje, applaus, een fles wijn en een doos chocolaatjes. Aan het slot van de bijeenkomst komt er een persbericht binnen van een op handen zijnde wet over seksueel misbruik. We zijn met stomheid geslagen: het wordt veel moeilijker om aangifte te doen. Dit is echt een stap terug. Er wordt meteen een actie op touw gezet, een veilige plek gecreëerd voor mensen die dat nodig hebben en een groepje kampgangers zal morgen vroeger vertrekken om bij een actie in Brussel aan te sluiten. De blijvers beginnen ’s avonds al met de afbraak. Ik ben getroffen door deze blijken van solidariteit.

Woensdag 7 juli

De laatste kampdag. ’s Morgens na het ontbijt worden de laatste dingen opgeruimd en klaargezet om in de vrachtwagen geladen te worden. Met vereende krachten raakt alles ingepakt en schoongemaakt. Ik ga mijn koffer inpakken en mijn bed afhalen. De sleutel van het hostel lever ik in bij zoonlief. Als de vrachtwagen aankomt, wordt alles ingeladen. Intussen gebeurt er een accident met een van de studenten: hij probeert een stunt uit te halen, maar dat loopt faliekant verkeerd. Zijn arm schiet uit de kom en bij zijn val loopt hij een gecompliceerde bovenarmbreuk op. De ambulanciers zijn even bezig voor hij afgevoerd wordt naar het ziekenhuis. Hij heeft zoveel pijn dat de MUG erbij moet komen. Als alles opgeruimd en ingeladen is, vertrekken we te voet naar Tielen. Daar nemen we de trein naar Antwerpen. Op Antwerpen Centraal eten we nog een broodje voor we ons weegs gaan. Het was een keitoffe ervaring! ’s Avonds bestellen zoonlief en ik een pizza. Manlief heeft in Brussel gegeten.

Donderdag 8 juli

Wasdag vandaag. Er ligt een flinke berg kampwas. ik ben er de hele dag mee bezig. ’s Avonds zoomvergadering over de tienerdag aan zee. Daarna zet ik de strijkplank voor de tv en werk het grootste deel van de was weg.

Vrijdag 9 juli

Een van alles en nog wat dagje: ik werk onze administratie bij en ik ga verder met mijn nieuwe lessen. Dan maak ik een boodschappenlijstje en vertrekken we naar de winkel. Manlief zet mij af aan de kapel, waar ik samen met de dominee een kast van het jeugdwerk opruim. Als we klaar zijn, ligt er een aardige berg voor het containerpark. Daarna pak ik de bus naar huis. ’s Avonds hebben we een barbecue met de kinderen en een goede vriend. Erg gezellig om dat weer eens te doen.

Zaterdag 10 juli

Manlief heeft vandaag afgesproken met een paar goede vrienden om de stad in te gaan. Ik schiet lekker op met mijn lessen. ’s Avonds eten zoonlief en ik gevulde groente: ik een courgette en hij een paprika. Het smaakt heerlijk. Erbij hebben we een kippenpootje: overschot van de barbecue van gisteren.

Zondag 11 juli

Vroeg naar de kerk, want ik ben van dienst. Ik zet de liederen en de lezingen op het bord, steek de paaskaars aan en lees de teksten van vandaag. Ik ben dus ook lector. Na de kerk is er koffie en een glaasje wijn om te vieren dat onze dominee 20 jaar getrouwd is. Daarna fiets ik nog even door naar Kapellen om een paar boeken voor de vakantie op te halen. Thuis is het tijd om iets te eten. ’s Middags zit ik een poos boven in mijn atelier. ’s Avonds zoeken we foto’s van 2018 uit.

Maandag 12 juli

Verder met de administratie vandaag. Ik maak ook een envelop klaar met briefjes voor het ziekenfonds. Om vier uur stappen we in de auto. We gaan eerst op bezoek bij de moeder van manlief. Ze is erg spraakzaam, dus het is heel gezellig. Na een klein uurtje gaan we weg. We eten een frietje bij de snackbar aan de overkant. Daarna rijden we door naar mijn moeder. Het is meer dan een jaar geleden dat we daar nog geweest zijn. Ze vindt het erg gezellig. We praten uitgebreid bij en laten foto’s zien: wij van de poesjes en zij van de kleinzoon van de vriendin van mijn broer. Om half elf rijden we door.

Dinsdag 13 juli

Ik sta bijtijds op: eerst even douchen. Na het ontbijt fiets ik naar de stad. Ik heb jeugdwerkoverleg met een paar dominees en een jeugdwerker uit de stad. We wisselen uit wat er in elke kerk aan jeugdwerk is en bespreken de mogelijkheden van samenwerking. Na afloop fiets ik een stuk met onze dominee mee. In Merksem draai ik af richting Ekeren. ’s Middags ben ik nog een poosje in mijn atelier. Aan het eind van de middag rijden we naar de kampeerwinkel om een nieuwe tent te kopen. We kopen er ook een kooktafeltje en een kastje bij.

Woensdag 14 juli

Wat foto’s van de poezendames geüpload op mijn computer. Verder met mijn lesbundels.

Donderdag 15 juli

Fotootjes van de vogeltjes gestuurd naar dochterlief die met vakantie is. En foto’s opgezocht voor een les over antisemitisme in de Middeleeuwen.

Vrijdag 16 juli

Dit trof ik aan toen ik wilde gaan slapen…

Zaterdag 17 juli

Rosa gaat vandaag op ontdekking op het dak. ’s Middags proberen we al eens uit hoe de nieuwe tent opgezet moet worden. Dat is niet zo moeilijk, maar in de tuin hebben we te weinig ruimte om dat deftig te doen.

Zondag 18 juli

’s Morgens naar de kerk: een dienst over het appel dat Jezus op ons doet en de vraag of wij daar gehoor aan geven. ’s Middags wat hobby’en. En lekker Scandinavisch kokkerellen: een gepaneerde vis, peterseliepatatjes en een lekker slaatje erbij.

Maandag 19 juli

De laatste was voor de vakantie draaien en het een en ander opruimen. En nog wat genieten van de zomertuin.

Dinsdag 20 juli

Vanmiddag een wandelingetje met dochterlief gemaakt en geland op het terras van de zomerbar aan het districtshuis. Door de dag heen zoeken we ons vakantiegerief bij elkaar.

Woensdag 21 juli

Vandaag pak ik alles in en ik zoek nog wat laatste dingen bij elkaar.

Lekker maaltje

Donderdag 22 juli

Vroeg opstaan en de laatste dingen bij elkaar pakken, zoals kussens, tandenborstels… Om half 8 rijden we weg. Het is rustig onderweg, dus de reis verloopt vlot. We pauzeren om 9 uur voor een koffie met een koek. Om 12 uur tijd voor broodjes worst en kaas. Dan weer door tot een uur of drie. Drink- en plaspauze. Bij Lyon en St Etienne file door wegwerkzaamheden en avondspits. We zijn om een uur of zes op de camping. Inchecken, plekje zoeken en de tent opzetten. Dat gaat niet geheel vlekkeloos, maar na 5 kwartier staat ie recht. Tijd om te douchen en eten te maken. Na het eten nog wat inruimen en zorgen dat we kunnen slapen. De rest is voor morgen.

Vrijdag 23 juli

De tent wordt verder ingeruimd, het luchtbed nog wat bijgepompt en na de middag doen we boodschappen. Wel in een grote Intermarché een dorp verderop, want gisteravond is de grote gasfles leeg gegaan. Dus die moet ingewisseld worden.

Zaterdag 24 juli

We plunderen het rek met folders om te zien welke uitstappen we gaan maken. En we maken een rondje over de camping.

Zondag 25 juli

De eerste uitstap vandaag: we rijden naar de Gerbier de Jonc: een pittig bergje dat je kunt beklimmen langs een uitgestippelde route. Terug naar de camping rijden we langs de Loire. Voor we naar boven gaan, reserveren we eerst een tafeltje voor de lunch. Het is een pittige klim, maar dat wisten we nog wel. Wat niet in te schatten was, is het feit dat we 14 jaar ouder zijn en welke impact dat heeft. Na van het uitzicht genoten te hebben en uitgerust gaan we naar beneden. Dit is lastiger dan de klim: grote afstapjes, lastige klauterpartijen… Eenmaal beneden ben ik fier dat ik het gedaan heb, maar ik besluit dat ik dit niet meer doe. Bij het afdalen heb ik iets geforceerd in mijn bovenbeen en dat doet best zeer. We zijn eigenlijk te laat in het restaurant, maar de charcuterieschotel is nog beschikbaar. Dan nemen we die dus maar. De route langs de Loire is mooi, ik geniet er ten volle van!

Maandag 26 juli

En het weer is nog steeds goed, dus vandaag doen we nog een uitstapje. We gaan naar Le Puy en Velay. We blijven daar tot ’s avonds laat, want als het donker is, is er een licht- en klankspel. Dat willen we graag gaan zien. We parkeren de auto in de buurt van het einde van de route van het licht- en klankspel. Dan wandelen we de oude stad in. We besluiten om eerst de kathedraal te bezichtigen. Daarna is het tijd om iets te drinken. Als dat op is, wandelen we langs de kathedraal om naar het Mariabeeld te klimmen. Een gigantisch beeld, gemaakt van de kanonnen die buitgemaakt zijn op de vijand. Omdat ik nog best veel last van mijn been heb, gaat Jan alleen het beeld in. Ik blijf van het uitzicht genieten. We dalen weer af en gaan wat souvenirwinkeltjes binnen. We kiezen een paar dingen uit, die we later op de dag zullen kopen. Dan drinken we nog eens iets op hetzelfde terrasje als daarstraks. We wandelen nog wat rond in de stad, kopen de cadeautjes en brengen die terug naar de auto. Als we terugwandelen naar het oude centrum, bekijken we verschillende menukaarten. Het aanbod en de prijzen zijn overal gelijk. We strijken neer op een terrasje vlakbij de kathedraal en drinken eerst iets. Daarna bestellen we iets te eten. Dat smaakt prima! Na het eten gaat manlief terug naar de auto om zijn vest te halen. Dan wandelen we naar het eerste punt waar het licht- en klankspel zal beginnen. Het is prachtig! De architectuur en vorm van de rots wordt volledig uitgebuit voor de beelden. De eerste drie stations bekijken we de volledige show, daarna beslissen we om telkens 10 minuten te blijven kijken. Zo hebben we alles een beetje gezien voor 12 uur. Na het laatste station gaan we terug naar de auto. Het is erg rustig op de weg en we zijn om 1 uur terug op de camping!

Dinsdag 27 juli

Een rustig dagje op de camping: boodschappen doen en een beetje wassen. Verder lekker met de beentjes omhoog.

Woensdag 28 juli

Nog een dagje rust. We maken wel een wandelingetje langs de Dunière.

Woensdag 28 juli

Het is weer tijd voor een uitstap: we rijden naar la Chaise-Dieu, een abdij met een stadje eromheen. Eerst koffie met een flinke wafel. Dan bezichtigen we de abdijkerk de abdij. De abdij is gebouwd in de 11e eeuw door de plaatselijke kanunnik, die later heilig verklaard is. De abdijkerk is aan hem gewijd. Bijzonder om te zien zijn de wandtapijten en een Danse Macabre: een fresco die zich uitstrekt over 3 panelen en 4 pilaren. Heel speciaal! Er is ook een zaal met moderne wandtapijten. Aan het eind van de rondleiding komen we in de kloostertuin, waar de restanten van kloostergangen te zien zijn. Na de abdij gaan we op zoek naar het station, waar een museumtrein zou eindigen. Als we daar aankomen, blijken er twee lijntjes te zijn. We bekijken het materieel en Jan krijgt na een paar vragen een rondleiding door het klaarstaande materieel. We wachten tot de treinen vertrokken zijn en wandelen terug naar de auto. We rijden terug naar de camping. Eten doen we op het terras bij het zwembad: een lekkere pizza met zalm. Tijdens het eten genieten we van een prachtige zonsondergang.

Vrijdag 30 juli

Een regendagje vandaag. Maar ’s avonds wel weer een mooie zonsondergang.

Zaterdag 31 juli

Voor we naar de winkel rijden, zetten we de auto in Sainte-Sigolène neer. We wandelen even rond in het stadje en bezichtigen de kerk. Daarna gaan we naar de winkel voor de boodschappen. De rest van de dag rustig op de camping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s